Πέθανε ο Ντάγκλας Τράμπουλ, υπεύθυνος των οπτικών εφέ στην ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

Πέθανε ο Ντάγκλας Τράμπουλ, υπεύθυνος των οπτικών εφέ στην ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

Ο Ντάγκλας Τράμπουλ, πρωτοπόρος του κινηματογράφου και υπεύθυνος ειδικών εφέ στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», πέθανε σε ηλικία 79 ετών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντάγκλας Τράμπουλ, πρωτοπόρος του κινηματογράφου και υπεύθυνος ειδικών εφέ στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», πέθανε σε ηλικία 79 ετών. 

Την είδηση για τον θάνατό του ανακοίνωσε η κόρη του Έιμι Τράμπουλ, η οποία είπε ότι «η απόλυτη ιδιοφυΐα, ο μάγος πέθανε τη Δευτέρα μετά από μια μεγάλη, διετή μάχη με τον καρκίνο, έναν όγκο στον εγκέφαλο και ένα εγκεφαλικό». Και πρόσθεσε: «Η αδερφή μου Ανδρομέδα κι εγώ είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε το Σάββατο και να του πούμε ότι τον αγαπάμε, να του πούμε να απολαύσει και να αγκαλιάσει το ταξίδι πέρα από αυτόν τον κόσμο». 

Μέλος της ομάδας πίσω από την ταινία «To the Moon and Beyond» που προβλήθηκε στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964, ο Τράμπουλ προσλήφθηκε στη συνέχεια για να εργαστεί στην επική ταινία επιστημονικής φαντασίας «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», αφού ο Κιούμπρικ εντυπωσιάστηκε από τα ρεαλιστικά οπτικά εφέ. Μαζί με τους Κον Πέντερσον, Τομ Χάουαρντ και Ουάλι Βίβερς, ο Τράμπουλ ήταν υπεύθυνος και για την εντυπωσιακή σεκάνς «stargate». 

Ο Τράμπουλ στη συνέχεια ξεκίνησε μια καριέρα στην οποία κυριαρχούσε η παροχή εφευρετικών οπτικών σεκάνς για εμβληματικές ταινίες. Ένα δυστοπικό φιλμ με τίτλο «Saturation 70» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά ο Τράμπουλ είχε σημαντική επιτυχία για τη δουλειά του στο φιλμ επιστημονικής φαντασίας/το θρίλερ «The Andromeda Strain» από το 1971. Αυτή η δουλειά του επέτρεψε στη συνέχεια να σκηνοθετήσει τη δική του sci-fi ταινία «Silent Running», με θέμα ένα διαστημόπλοιο γεμάτο με δάση στην προσπάθειά του να διατηρηθούν τα δέντρα της Γης. 

Παρόλο που το φιλμ ήταν εισπρακτικά αποτυχημένο, ο Τράμπουλ ήταν περιζήτητος στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1970. Υπήρξε υπεύθυνος για τα ειδικά φωτογραφικά εφέ στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Close Encounters» (για το οποίο κέρδισε την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα), αλλά και διευθυντής ειδικών φωτογραφικών εφέ στο «Star Trek: The Motion Picture». 

Αν και δεν ήθελε να δουλέψει για άλλους σκηνοθέτες μετά από αυτό, ο Τράμπουλ δέχθηκε να εμπλακεί στο «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ και άφησε την ταινία στη μέση για να αρχίσει να εργάζεται στο δεύτερο σκηνοθετικό του πρότζεκτ, το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Brainstorm» για μια συσκευή που επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώνουν τις αισθήσεις των άλλων. Το «Brainstorm» έγινε περιβόητο καθώς ήταν ο τελευταίος κινηματογραφικός ρόλος της Νάταλι Γουντ η οποία πέθανε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της παραγωγής του φιλμ. Ο Τράμπουλ κατάφερε να ολοκληρώσει την ταινία, αλλά δεν πήγε καλά στις εισπράξεις όταν κυκλοφόρησε το 1983.

Αργότερα, ο κινηματογραφιστής αποστασιοποιήθηκε από το Χόλιγουντ, δουλεύοντας σε άλλα, μικρότερα πρότζεκτ. Το 1993 βραβεύτηκε με Όσκαρ Επιστήμης και Μηχανικής για το έργο που προσέφερε στον κινηματογράφο. Το 2011 εργάστηκε στα ειδικά εφέ της ταινίας του Τέρενς Μάλικ «Το δέντρο της ζωής». 

Με πληροφορίες από το The Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT