Ο άνθρωπος που «έφτιαξε» δύο είδωλα

Η αφετηρία της μυθικής τενιστικής καριέρας των αδελφών Γουίλιαμς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέθοδος
των Γουίλιαμς ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν
Ερμηνείες: Γουίλ Σμιθ, Σανίγια Σίντνεϊ, Τζον Μπέρνθαλ

«Στη Λουιζιάνα όπου μεγάλωσα, ο κόσμος δεν ασχολούνταν με το τένις. Ημασταν πολύ απασχολημένοι, γιατί τρέχαμε να γλιτώσουμε από την Κου Κλουξ Κλαν».

Ο Γουίλ Σμιθ κέρδισε μια οσκαρική υποψηφιότητα και λογίζεται ανάμεσα στα φαβορί της προσεχούς τελετής απονομής, ερμηνεύοντας τον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, τον άνθρωπο πίσω από τη μυθική τενιστική καριέρα των αδελφών Βίνους και Σερίνα Γουίλιαμς. Η επταμελής οικογένεια του Αφροαμερικανού Ρίτσαρντ ζει στη σκληρή γειτονιά του Κόμπτον στο Λος Αντζελες. Ο ίδιος, ωστόσο, μαζί με τη σύζυγό του έχουν… σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα δύο από τα πέντε κορίτσια τους θα γίνουν πρωταθλήτριες του τένις· για τον σκοπό αυτό προπονούνται και γυμνάζονται καθημερινά από μικρή ηλικία, με τον πατέρα τους να στέκεται άγρυπνος φρουρός και μέντορας σε κάθε βήμα. Εκείνος τούς βρίσκει τον πρώτο τους επαγγελματία προπονητή, εκείνος αποφασίζει πότε θα παίξουν, θα προπονηθούν ή θα κάνουν τα μαθήματά τους, στα οποία οφείλουν επίσης να είναι άριστες. Οταν, δε, θα έρθει η ώρα η μεγαλύτερη, Βίνους, να γίνει επαγγελματίας μόλις στα 14 της, ο κόσμος θα μείνει με το στόμα ανοιχτό μπροστά στο φαινόμενο Γουίλιαμς.

«Στη Λουιζιάνα όπου μεγάλωσα, ο κόσμος δεν ασχολούνταν με το τένις. Ημασταν πολύ απασχολημένοι γιατί τρέχαμε να γλιτώσουμε από την Κου Κλουξ Κλαν», ακούμε τον Ρίτσαρντ να λέει στην αρχή της ταινίας. O σκηνοθέτης Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν και ο σεναριογράφος του, Ζακ Μπέιλιν, δίνουν αρκετά έντονο φυλετικό χαρακτήρα στην παραμυθένια ιστορία των αδελφών Γουίλιαμς. Και όχι άδικα. Προερχόμενες ουσιαστικά από ένα περιβάλλον που μόνο τενίστες δεν βγάζει, οι δυο τους «εισέβαλαν» στο άθλημα στην αρχές του 21ου αιώνα για να θέσουν νέους κανόνες. Η ασύγκριτη αθλητικότητα και η τρομερή τους δύναμη τις έκαναν κυρίαρχες, αποτελώντας ταυτόχρονα πρότυπο ζωής για εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εδώ, βέβαια, δεν βλέπουμε τις πρωταθλήτριες Γουίλιαμς, αλλά τις αδύνατες έφηβες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, και κυρίως τον πατέρα, που έχει σχεδιάσει λεπτομερώς τα πάντα για το μέλλον τους. Σε γνήσιο feelgood πνεύμα, πάντως, όλη αυτή η προσήλωση στον στόχο έρχεται μαζί με τις οικογενειακές αξίες και την ανάγκη για παιχνίδι.

Ο πρωταγωνιστής, Γουίλ Σμιθ, το θέτει ως εξής: «Ολοι κάνουμε απίθανα όνειρα. Η ιστορία του Ρίτσαρντ και της οικογένειάς του είναι το αμερικάνικο όνειρο. Είναι λίγα τα μέρη στη Γη όπου η Βίνους και η Σερίνα θα τα κατάφερναν. Στον πυρήνα της, η ταινία μιλάει για την επιθυμία να είσαι η καλύτερη εκδοχή σου και την ψυχική δύναμη να ξεπεράσεις τα εμπόδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT