Ο παρουσιαστής κάνει «αστείο» με το πρόβλημα υγείας καλεσμένης ηθοποιού σε τελετή που παρακολουθεί όλη η υφήλιος. Ο σύζυγος της ηθοποιού αρχικά γελάει με το αστείο αλλά αποφασίζει να «υπερασπιστεί» την τιμή της με μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα στον παρουσιαστή, αφήνοντας εμβρόντητο το κοινό στο θέατρο και στο σπίτι. «Δεν θα πιάνεις στο γαμ… στόμα σου το όνομα της γυναίκας μου» φωνάζει εκτός μικροφώνου, σε μια φανερά unscripted στιγμή των Όσκαρ. Και το κερασάκι; Μετά τη χειροδικία, ο σύζυγος της ηθοποιού (επι)βραβεύεται με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Και το κερασάκι στο κερασάκι; Η ταινία που πρωταγωνιστεί έχει θέμα την ιστορία του… πατέρα-«δημιουργού» των Βίνους και Σερίνα Γουίλιαμς, των κορυφαίων τενιστριών του κόσμου (κάπως αμήχανο, όπως σχολίασε ο Ηλίας Δημόπουλος στο cinemagazine.gr, όταν απουσιάζει biopic για τις ίδιες τις τενίστριες). Η απονομή των Όσκαρ είναι εκεί που η πολιτική ορθότητα πήγε να πεθάνει και η πατριαρχία να φρεσκαριστεί.
Από πού να το πιάσεις. Από το κακό αστείο; Ο Κρις Ροκ σχολίασε το ξυρισμένο κεφάλι της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ λέγοντας ότι ανυπομονεί να τη δει στο GI Jane 2 (αναφορά στην πολύ κακή ταινία που η Ντέμι Μουρ εμφανίζεται με ξυρισμένο κεφάλι). Μόνο που η Πίνκετ Σμιθ έχει αποκαλύψει δημόσια ότι πάσχει από αλωπεκία. Ουπς. Φυσικά, δεν επρόκειτο για λάθος. Οι μονόλογοι των παρουσιαστών προβάρονται ξανά και ξανά πριν από τη μεγάλη βραδιά και τουλάχιστον μία φορά μπροστά από δικηγόρο ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα αστεία κινούνται στο πλαίσιο του επιτρεπτού. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από ένας άνθρωποι θεώρησαν το συγκεκριμένο σχόλιο αν όχι επιτυχημένο, τουλάχιστον fair game. Περίεργο. Και κάπως στενάχωρο.
Η συνέχεια όμως ήταν χειρότερη για τη Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ. Αν ο Κρις Ροκ τη μείωσε, ο Γουίλ Σμιθ την εξαΰλωσε. Με την κίνηση του υπονόησε ότι το δυναμικό της προφίλ, το σθένος που επιδεικνύει με το να μιλά ανοιχτά για δύσκολα προσωπικά θέματα, να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις της τελετής Όσκαρ με ξυρισμένο κεφάλι, είναι μια πλάνη. Αν κάτι «είπε» με το χαστούκι ήταν ότι η γυναίκα του δεν είναι σε θέση να υπερασπίζεται τον εαυτό της και χρειάζεται έναν άντρα -ιδανικά εκείνον- να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Όσο κι αν στο μυαλό του η κίνησή του φάνηκε ιπποτική, το μόνο που είπε στις γυναίκες ήταν ότι δεν πιστεύει σε εμάς. Άποψη που αν κρίνουμε από το θερμό χειροκρότημα που έλαβε παραλαμβάνοντας το Όσκαρ του, συμμερίζονται και άλλοι. Τέλεια. Όσοι βέβαια θεωρούν ότι η βιαιοπραγία είναι η αρμόζουσα απάντηση σε ένα κακό αστείο, θα πρότεινα να περάσουν λίγα εικοσιτετράωρα στα παπούτσια μιας γυναίκας.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr