Από το πορνό στο σλάσερ ένα… φιλμ δρόμος

Από το πορνό στο σλάσερ ένα… φιλμ δρόμος

Καλτ διαμαντάκι διά χειρός Τι Γουέστ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

X ***½
ΤΡΟΜΟΥ (2022)
Σκηνοθεσία: Τι Γουέστ
Ερμηνείες: Μία Γκοθ, Τζένα Ορτέγκα, Μπρίτανι Σνόου, Μάρτιν Χέντερσον

Οι δημιουργοί δεν αρκούνται να δηλώσουν πως το φιλμ εκτυλίσσεται στο 1979, αλλά φροντίζουν να ανασυνθέσουν την ατμόσφαιρα της εποχής με κάθε τρόπο.

Ενα μικρό καλτ διαμαντάκι μας έρχεται αυτή την εβδομάδα από τον χώρο του καλού αμερικανικού σινεμά και την περίφημη εταιρεία παραγωγής Α24. Ο ειδικός του τρόμου, Τι Γουέστ («The House of the Devil»), μιξάρει εδώ την ταινία σλάσερ με τις απαρχές της «πικάντικης» βιντεοταινίας σε ένα πραγματικά απολαυστικό σύνολο.

Βρισκόμαστε στο 1979 και μια παρέα νέων, καθένας με τις δικές του φιλοδοξίες, αποφασίζει να γυρίσει ένα φιλμ πορνό κάπου στο επαρχιακό Τέξας. Για τον σκοπό αυτό φτάνουν σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα και αμέσως πιάνουν… δουλειά. Οταν ωστόσο οι ηλικιωμένοι οικοδεσπότες ανακαλύπτουν τα σχέδιά τους, τα πράγματα παίρνουν τρομακτική τροπή.

Ο Τι Γουέστ έχει στη διάθεσή του ένα ταλαντούχο καστ, προεξάρχουσας της αιθέριας Μία Γκοθ («Suspiria»), το οποίο και ζωντανεύει με άνεση τη μάλλον τυπική ιστορία του. Την παρέα νέων που γνωρίζουν τον τρόμο σε ένα απομονωμένο μέρος την έχουμε βέβαια ξαναδεί, και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, σε ταινίες όπως, π.χ., το «Cabin in the Woods» του Ντρου Γκοντάρ. Διαλέγοντας ακριβώς αυτό το πρότυπο και προσθέτοντας ρεαλισμό δίπλα στο μαύρο χιούμορ, ο Γουέστ αποτίει φόρο τιμής στο είδος, ενώ ταυτόχρονα ξεκλειδώνει επόμενα επίπεδα ερμηνείας.

Καθένας από τους πρωταγωνιστές του έχει κατά νου διαφορετικές εκδοχές του αμερικανικού ονείρου: άλλος θέλει να πιάσει την καλή μπαίνοντας στην αγορά της ερωτικής βιντεοταινίας, άλλος φιλοδοξεί να γίνει σπουδαίος σκηνοθέτης και μια τρίτη είναι πεπεισμένη πως έχει τη στόφα της μεγάλης σταρ. Κοινός παρονομαστής τους η λάμψη και η ορμή των νιάτων, η οποία έρχεται σε τρανταχτή αντίθεση με τους… ετοιμόρροπους –αλλά τελικά πολύ επικίνδυνους– οικοδεσπότες τους. Οταν οι τελευταίοι θα γίνουν ξεκάθαρα εχθρικοί, θα ξεκινήσει ένα φεστιβάλ σπλάτερ και βίας, από αυτά που θα λάτρευε ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να επισημανθεί για την επιτυχία της ταινίας, είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι δημιουργοί δεν αρκούνται να δηλώσουν πως το φιλμ εκτυλίσσεται στο 1979, αλλά φροντίζουν να ανασυνθέσουν την ατμόσφαιρα της εποχής με κάθε τρόπο· από τα κουτάκια της μπίρας και τις διαφημίσεις μέχρι τον θρησκόληπτο κήρυκα που απευθύνει μύδρους από τηλεοράσεως κατά της «σεξομανούς νεολαίας». Ο Τι Γουέστ παρατηρεί σχετικά: «Ο λόγος που οι περισσότερες ταινίες δεν έχουν πολύ δουλεμένο σχεδιασμό παραγωγής είναι γιατί απαιτεί πολλή δουλειά για κάτι που μόνο λίγοι θα εκτιμήσουν. Είμαι μέρος αυτού του μικρού αριθμού ανθρώπων, ήθελα να πιστέψω ότι είμαι εκεί στ’ αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT