Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα βραβεία Ιρις

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα βραβεία Ιρις

Το 2021, δεδομένων και των συνθηκών, ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για το ελληνικό σινεμά. Τουλάχιστον από άποψη εσοδείας, αφού οι Ελληνες δημιουργοί έφεραν αρκετά αξιόλογα φιλμ στις αίθουσες –κάποια δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη–, παρόλο που το κοινό δεν τα τίμησε πάντα με την παρουσία του

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2021, δεδομένων και των συνθηκών, ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για το ελληνικό σινεμά. Τουλάχιστον από άποψη εσοδείας, αφού οι Ελληνες δημιουργοί έφεραν αρκετά αξιόλογα φιλμ στις αίθουσες –κάποια δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη–, παρόλο που το κοινό δεν τα τίμησε πάντα με την παρουσία του. Αυτή την τιμή ίσως την επιφυλάσσει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία χθες ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία Ιρις, τα οποία θα απονεμηθούν στις 8 Ιουνίου.

Με σύνθημα «Είμαστε ο Ερωτας», ο Θάνος Τοκάκης μαζί με τον πρόεδρο της ΕΑΚ, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, έκαναν τις ανακοινώσεις από τον κινηματογράφο Ανεσις, ο οποίος αναμένεται σύντομα να ανοίξει μαζί με τα υπόλοιπα αγαπημένα μας θερινά. Στην κορυφή των υποψηφιοτήτων με 15 υποψηφιότητες βρέθηκε μάλλον απροσδόκητα η «Αγία Εμυ», το εύστοχο όσο και ασυνήθιστο οδοιπορικό της Αρασέλης Λαιμού στη φιλιππινέζικη κοινότητα της Αθήνας. Η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις κατάφερε έτσι να ξεπεράσει τις 12 υποψηφιότητες του «Σμύρνη μου αγαπημένη», το οποίο, πάντως, παραμένει φαβορί για αρκετές κατηγορίες, όπως και τις ισάριθμες (12) του «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Η κινηματογραφική εσοδεία είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα – Η τελετή απονομής θα γίνει στο θέατρο Αλσος, στις 8 Ιουνίου.

Δίπλα στις τρεις παραπάνω, το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας θα διεκδικήσουν φέτος η «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου και τα ευφάνταστα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, επίσης πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών. Οσο για τους ρόλους, ο πρώτος ανδρικός έχει σίγουρα ισχυρές υποψηφιότητες, από τον εκπληκτικό Λάζαρο Γεωργακόπουλο («Σελήνη, 66 ερωτήσεις»), τον Δημήτρη Λάλο της «Αγέλης προβάτων», αλλά και τον πρωταγωνιστή του «Monday», Σεμπάστιαν Σταν. Στις γυναίκες, η Ελενα Τοπαλίδου ήταν ξανά εξαιρετική στα «Μαγνητικά πεδία», η Ντενίζ Γκαφ το ίδιο στο «Monday», ενώ και η Σοφία Κόκκαλη παρέδωσε αφοσιωμένη ερμηνεία στο «Σελήνη, 66 ερωτήσεις».

Περνώντας, τέλος, και στα ντοκιμαντέρ, όπου ισοψήφησαν 8 υποψήφια φιλμ, εκεί εμείς ξεχωρίζουμε το στοχαστικό «Ενθύμιον» του Νίκου Ζιώγα, μαζί με το «Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ.» της Εύας Στεφανή και τους «Αόρατους» της Μαριάννας Κακαουνάκη. Η τελετή απονομής θα γίνει όπως και πέρυσι στο θέατρο Αλσος, σε σκηνοθεσία του Στέργιου Πάσχου.

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα βραβεία Ιρις-1
Το «Σμύρνη μου αγαπημένη», η μεγαλύτερη ελληνική παραγωγή όλων των εποχών, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT