Τρεις χιλιάδες χρόνια προσμονής ★★★
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ
Ερμηνείες: Τίλντα Σουίντον, Ιντρις Ελμπα
«Οι ιστορίες που λέει στην Αλήθεια είναι ένας τρόπος να την πείσει να κάνει τρεις ευχές, αλλά στην πραγματικότητα είναι η ευκαιρία να κάνει την ψυχοθεραπεία του».
Ο σπουδαίος Τζορτζ Μίλερ αφήνει για λίγο στην άκρη τον δημοφιλή μύθο του «Mad Max» για να ασχοληθεί με μια άλλη, εξίσου θρυλική παράδοση, η οποία προέρχεται από τον κόσμο της Ανατολής. Πρωταγωνίστρια εδώ είναι η (πάντα) υπέροχη Τίλντα Σουίντον στον ρόλο της δρος Αλήθεια Μπίνι, μιας μοναχικής Βρετανίδας ακαδημαϊκού, ειδικευμένης στην Iστορία και στη μυθολογία, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο. Εκεί εντελώς αναπάντεχα θα συναντήσει ένα… τζίνι (Ιντρις Ελμπα), το οποίο θα της προσφέρει τις κλασικές τρεις ευχές με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Η καχύποπτη επιστήμονας, ωστόσο, δεν πείθεται και τότε εκείνος ξεκινάει να αφηγείται τις περιπέτειες χιλιετιών που τον οδήγησαν μέχρι το δωμάτιο του ξενοδοχείου της.
Ο Μίλερ αντλεί ολοφάνερα έμπνευση από τις «Χίλιες και μία νύχτες» και τις υπόλοιπες ανατολίτικες παραδόσεις, δημιουργώντας ένα σύγχρονο περιτύλιγμα ώστε να τις σερβίρει στον σημερινό θεατή. Η βασίλισσα του Σαβά, ο σοφός Σολομώντας, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κ.ά. ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας και του θρύλου για να διασταυρωθούν με την πορεία του τζινιού ανά τους αιώνες. Η δική του αφήγηση και τα πλούσια ειδικά εφέ μάς ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη των σουλτάνων έως τη Μεσοποταμία, ενώ ταυτόχρονα η αρχικά δύσπιστη Αλήθεια σαγηνεύεται επίσης.
Σε αντίθεση άλλωστε με τις συνηθισμένες απεικονίσεις των τζινιών στη λογοτεχνία και στο σινεμά, αυτό εδώ είναι πολύ πιο… ανθρώπινο: αγαπά και ερωτεύεται όπως οι κοινοί θνητοί κι έχει ακόμη πολλές από τις δικές τους αδυναμίες. «Είναι αθάνατος, οπότε δεν είναι στα χαρακτηριστικά του να ερωτεύεται, να νιώθει ανθρώπινα συναισθήματα, επιθυμίες και πόθους. Αυτό όμως είναι που ξεκινάει το ταξίδι του. Οι ιστορίες που λέει στην Αλήθεια είναι ένας τρόπος να την πείσει να κάνει τρεις ευχές, αλλά στην πραγματικότητα είναι η ευκαιρία να κάνει την ψυχοθεραπεία του. Είναι η ευκαιρία να αναλογιστεί τι συνέβη εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και ίσως να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Οι ιστορίες που διηγείται έχουν σημασία για τον ίδιο», λέει σχετικά με τον χαρακτήρα του ο Ιντρις Ελμπα.
Φυσικά, τόσο ο ίδιος όσο και η Τίλντα Σουίντον είναι υποδειγματικοί στους ρόλους τους, σε ένα φιλμ το οποίο πετυχαίνει να ταξιδέψει όντως τον θεατή, κάπου ανάμεσα στην παράδοση και στην παραδοξότητα, παρόλο που ο ρυθμός της αφήγησής του θα μπορούσε να είναι και καλύτερος.