100 χρόνια Ζοζέ Σαραμάγκου στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος

100 χρόνια Ζοζέ Σαραμάγκου στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ένα φεστιβάλ με 6 ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα έρχεται από 10-13/11 στην Ταινιοθήκη με ελεύθερη είσοδο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου ξεκίνησαν ήδη από τις 16 Νοεμβρίου του 2021 και συνεχίζονται τώρα από την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος που διοργανώνουν από 10 έως 13 Νοεμβρίου το «Σαραμάγκου 100», ένα φεστιβάλ με 6 ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία αλλά και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα συγγραφέα, που θα προβληθούν στην στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο. 

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες «Περί τυφλότητος» («Blindness», 2008), «Εμπάργκο» (2010), «Ο άνθρωπος αντίγραφο» («Enemy», 2013), αλλά και «Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις» (2020). Από το φεστιβάλ δεν λείπει και το σινεμά τεκμηρίωσης. Έτσι, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Ζοζέ και Πιλάρ» (2010) και «Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου» (2020).

100 χρόνια Ζοζέ Σαραμάγκου στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος-1

Στις ταινίες, που «ζωντανεύουν» στη μεγάλη οθόνη  μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου, εμφανίζονται δημοφιλείς ηθοποιοί όπως η Τζουλιάν Μουρ και ο Τζέικ Τζίλενχαλ, ενώ τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του, αλλά και την σημαδιακή σχέση του με τη σύζυγό του Πιλάρ ντελ Ρίο.

Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998) εδραίωσε τη διεθνή φήμη που κατέστησε τον Ζοζέ Σαραμάγκου έναν συγγραφέα μεγάλης σημασίας πέρα από τα σύνορα της Πορτογαλίας. Έτσι, ο Σαραμάγκου θεωρείται σήμερα ως ένας «συγγραφέας του κόσμου» που άσκησε τεράστια επιρροή στους νεότερους.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT