Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ζητούν αποφυλάκιση της Ιρανής ηθοποιού Ταρανέ Αλιντουστί

Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ζητούν αποφυλάκιση της Ιρανής ηθοποιού Ταρανέ Αλιντουστί

Η ηθοποιός συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή από το περασμένο Σάββατο αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την καταπολέμηση του καταπιεστικού καθεστώτος του Ιράν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και του Ρότερνταμ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ άλλων κινηματογραφικών οργανισμών, εξέδωσαν σήμερα κοινή δήλωση ως διαμαρτυρία για τη σύλληψη της υποψήφιας με Όσκαρ ηθοποιού Ταρανέ Αλιντουστί, για την ερμηνεία της στην ταινία «The Salesman».

Οι οργανισμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης ο Διεθνής Συνασπισμός για Δημιουργούς του Κινηματογράφου σε Κίνδυνο και η Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου, απαιτούν την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» της Αλιντουστί, σύμφωνα με το Variety.

Η ηθοποιός, η οποία πρωταγωνίστησε σε τέσσερις ταινίες σε σκηνοθεσία του Ασγκάρ Φαραντί συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή από το περασμένο Σάββατο αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την καταπολέμηση του καταπιεστικού καθεστώτος του Ιράν. Της επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις, επειδή στάθηκε αλληλέγγυα σε φυλακισμένους Ιρανούς σκηνοθέτες, ιδίως τον Τζαφάρ Παναχί και τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να βάλουν τέλος στην τις αυθαίρετες κρατήσεις. Ο ιρανικός λαός στερείται θεμελιώδεις ελευθερίες, μεταξύ των οποίων η έκφραση και η ειρηνική συνάθροιση» αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Μάικ Ντάουνι. Τόνισε επίσης ότι «εξέχουσες προσωπικότητες από την κινηματογραφική βιομηχανία στοχοποιούνται άδικα μαζί με δικηγόρους, πολιτιστικούς παράγοντες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές».

Η 38χρονη ηθοποιός κατήγγειλε τις αρχές για τον απαγχονισμό του Μοχσέν Σεκαρί, ο οποίος εκτελέστηκε αφού κατηγορήθηκε για «πόλεμο κατά του Θεού», βάσει του ισλαμικού νόμου και με αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικής χρήσης μαντίλας και καταδίκασε την εκτέλεση διαδηλωτών.

Ο Φαραντί, δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης προέτρεψε επίσης τις αρχές να απελευθερώσουν την ηθοποιό με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχω συνεργαστεί με την Ταρανέ σε τέσσερις ταινίες και τώρα είναι στη φυλακή, επειδή σωστά υποστήριξε τους συμπατριώτες της και εξέφρασε την αντίθεσή της στις άδικες ποινές που επιβάλλονται» έγραψε ο σκηνοθέτης στον λογαριασμό του στο Instagram.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Variety

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT