Πώς ο Κάρολος Ντίκενς εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ

Πώς ο Κάρολος Ντίκενς εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ

Οι δύο άνδρες που συνέβαλαν στη δημιουργία του ανθρώπου που μισεί τα Χριστούγεννα όσο κανείς άλλος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάρολος Ντίκενς δεν ήταν μόνο ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα, αλλά κι ένας ηθοποιός και σκηνοθέτης παρουσιάζοντας τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol) σε όλη τη Βρετανία σόλο. 

Ποια ήταν όμως η έμπνευση του Ντίκενς που οδήγησε στη δημιουργία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, του «τσιγκούνη, αμαρτωλού, πλεονέκτη» άνδρα όπως περιγράφεται στην ιστορία; 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κατά τη διαρκεια ενός περιπάτου στο Κοιμητήριο του Κανονγκέητ στο Εδιμβούργο τον Ιούνιο του 1841, ο Ντίκενς είδε μια ταφόπλακα που πάνω έγραφε το όνομα Εμπενίζερ Λένοξ Σκρότζι. Όσον αφορά την ιδιότητά του, ο τάφος έγραφε ότι ήταν ένας «meal man» αναφερόμενος στο πραγματικό του επάγγελμα που ήταν αυτό του εμπόρου. 

Για κάποιο λόγο, ο Ντίκενς διάβασε λάθος: αντί για «meal man», «mean man» (κακός άνθρωπος). Στη συνέχεια έγραψε στο σημειωματάριό του το εξής: «Το να σε θυμάται κανείς στην αιωνιότητα μόνο για το γεγονός ότι ήσουν κακός άνθρωπος, φαινόταν η μεγαλύτερη απόδειξη μιας ζωής που πήγε χαμένη». 

Δεν θα μπορούσε να έκανε μεγαλύτερο λάθος όσον αφορά τον αληθινό Σκρότζι. Έρευνα του οικονομολόγου Πίτερ Κλαρκ έχει δείξει ότι ο Σκρότζι ήταν έμπορος καλαμποκιού και αμπελουργός του οποίου η οικογένεια προμήθευε το πλοίο του Κάπτεν Κουκ «Endeavour».  

Ο Σκρότζι εισήγαγε κρασί και σε αντάλλαγμα εξήγαγε ουίσκι, δημιουργώντας μια φήμη και κερδίζοντας βασιλική προσοχή και προστασία. Ήταν ένας εύθυμος άνδρας και ταυτόχρονα κάθαρμα ενώ είχε και παιδί εκτός γάμου. 

Η άλλη πηγή έμπνευσης για τον Σκρουτζ πιστεύεται ότι ήταν ο Τζον Έλγουες (1714 – 1789), o βουλευτής του Μπερκσάιρ ο οποίος γεννήθηκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια. 

Ο Ντίκενς έμαθε για τον Έλγουες μέσα από βιογραφία που έγραψε ο Έντουαρτ Τόπαμ με τίτλο «Life of the Late John Elwes» (1970) το οποίο έγινε μπεστ σέλερ, κυκλοφόρησε σε 12 εκδοχές και καθιερώθηκε ως τσιγκούνης. Και μάλιστα, ήταν ένας άνδρας ο οποίος κληρονόμησε από τον θείο του ένα κτήμα του οποίου το κόστος ξεπερνά να 18 εκατ. δολάρια (σημερινά χρήματα). 

Ασυνήθιστο όμως για έναν τσιγκούνη, ο Έλγουες ήταν ευγενικός και γενναιόδωρος συχνά δανείζοντας χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη. 

Ο Ντίκενς είναι γνωστός για τους «μίζερους» χαρακτήρες του. Κι αυτό το βλέπουμε και στον χαρακτήρα του Γκάμπριελ Γκραμπ από το μυθιστόρημα The Pickwick Papers (1837). 

Με πληροφορίες από το BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT