H «Ζαν Ντιλμάν», η «καλύτερη ταινία όλων των εποχών», για μια προβολή στο Άστορ

H «Ζαν Ντιλμάν», η «καλύτερη ταινία όλων των εποχών», για μια προβολή στο Άστορ

Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν για μία προβολή την ταινία της Σαντάλ Άκερμαν που ανακηρύχθηκε πρόσφατα από το Sight & Sound ως η καλύτερη ταινία στην ιστορία του σινεμά

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν λίγο καιρό το έγκριτο κινηματογραφικό περιοδικό Sight & Sound ανανέωσε τη λίστα του με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και για την κορυφή έκρυβε μία «έκπληξη», μιας και το «Ζαν Ντιλμάν», η ταινία της Σαντάλ Άκερμαν από το 1975 σκαρφάλωσε από τη θέση 36 στην κορυφή της λίστας κι έγινε έτσι η πρώτη ταινία από γυναίκα σκηνοθέτρια που το καταφέρνει. 

Τώρα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας φέρνουν τη «Ζαν Ντιλμάν» για μία προβολή στο Άστορ την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, στις 17:50 το απόγευμα.

Σε πρόσφατα αποκατεστημένη κόπια, και σχεδόν ταυτόχρονα με την επαναπροβολή της σε πολυάριθμες αίθουσες παγκοσμίως, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του για την καινούργια χρονιά παρουσιάζοντας την «σημαντικότερη ταινία στην ιστορία του σινεμά», όπως την επέλεξαν πάνω από 1600 κριτικοί από ολόκληρο τον πλανήτη στην πολυσυζητημένη πρόσφατη ψηφοφορία του Sight & Sound. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε όσο ελάχιστα κινηματογραφικά συμβάντα τα τελευταία χρόνια και έδωσε αφορμή να γραφτούν αναρίθμητα άρθρα και να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Το σημαντικότερο με την περίπτωση της μοναδικής αυτής ταινίας είναι, ωστόσο, η ίδια η ταινία και το γεγονός ότι περισσότεροι/-ες θεατές στον πλανήτη θα έχουν πλέον την ευκαιρία να την ανακαλύψουν και να διαπιστώσουν γιατί το ριζοσπαστικά επικό και ιστορικό φιλμ εξακολουθεί να παραμένει, δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του, ένα ορόσημο του καλλιτεχνικού σινεμά καθώς και το συγκλονιστικό επιστέγασμα στην καριέρα μιας τόσο πολύτιμης σκηνοθέτιδος και εμβληματικής φεμινίστριας.

Η προβολή της «Ζαν Ντιλμάν» έρχεται οκτώ χρόνια μετά την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας που είχαν οργανώσει και πάλι οι Νύχτες Πρεμιέρας. 

Την προβολή θα προλογίσει η Βάλια Τσιριγώτη, Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Ψυχική Υγεία και την Πολιτισμική Αγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT