Γιώργος Λάνθιμος: «Είναι αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας κοινωνικά και πολιτιστικά»

Γιώργος Λάνθιμος: «Είναι αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας κοινωνικά και πολιτιστικά»

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης έστειλε το δικό του μήνυμα συμπαραστασης προς Άστορ, Ιντεάλ και Ίριδα με ένα βίντεο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε όσες τον τελευταίο καιρό εκφράζουν την αναησυχία τους για τον αφανισμό των ιστορικών κινηματογράφων από το κέντρο της Αθήνας», λέει ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος σε βίντεο-μήνυμά του που δησοσιεύτηκε στα social media, σχετικά με το πολυσυζητημένο ζήτημα των ημερών, δηλαδή το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους κινηματογράφους του κέντρου Άστορ και Ιντεάλ, καθώς και για την Ίριδα, την αίθουσα δηλαδή της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Καποδιστριακού.

Το μήνυμα του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη έρχεται να ενισχύσει το κύμα συμπαράστασης προς τις ιστορικές αίθουσες της Αθήνας, που απαρτίζεται όχι από απλό κόσμο και σινεφίλ, αλλά και από άλλους σκηνοθέτες. Ο Φατίχ Ακιν και ο Κώστας Γαβράς, με τη σειρά τους, έστειλαν ο καθένας το δικό του μήνυμα σε βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργάνωσαν οι άνθρωποι του Άστορ και του Ιντεάλ την Τρίτη 4 Απριλίου. 

Το δικό της μήνυμα έστειλε επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Χάνουμε κινηματογράφους που μας μύησαν στα “μυστικά του σινεμά σαν της ποιήσεως τη μαγεία”, όπως έγραψε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, γνωρίζοντάς μας μεγάλους δημιουργούς, που απόσταξαν στις εικόνες τους τη λυρική ουσία της ζωής. Χάνουμε τη μυσταγωγία της αίθουσας, τη γοητεία της συλλογικής εμπειρίας. Χάνουμε χώρους που δεν ήταν απλώς αίθουσες προβολής, αλλά κιβωτοί πολιτισμού. Καθώς αποκόπτονται, ένας ένας, από το σώμα της πόλης, όπως εξάλλου και άλλοι, ιστορικοί τόποι συνάθροισης, παλιά καφενεία ή εστιατόρια που κάποτε αποτέλεσαν πυκνωτές της αθηναϊκής πνευματικής ζωής, χάνεται, σταδιακά, και η μνήμη της πόλης».

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Λάνθιμος, «Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία [των αιθουσών] κοινωνικά και πολιτιστικά στο κέντρο μιας τέτοιας πόλης και να παρακαλέσω τους αρμόδιους και όσους έχουν την πραγματική δύναμη να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο».

Παρακολουθείτε το μήνυμα του σκηνοθέτη παρακάτω: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT