Οσα δεν πρέπει να χάσετε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Οσα δεν πρέπει να χάσετε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Το 29ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται να κάνει την πόλη μια μεγάλη οθόνη, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου, και εμείς κάνουμε μια πρώτη επιλογή για όλα όσα αξίζει να δείτε

8' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας βάλει μπρος τις μηχανές του για 29η φορά. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το σημαντικότερο κινηματογραφικό ραντεβού της Αθήνας έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα με σημαντικές πρεμιέρες, λαμπερούς καλεσμένους και ειδικά αφιερώματα που θα γεμίσουν με σινεμά την πόλη από 27 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου.

Τη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσουν κάποια από τα πιο αγαπημένα σινεμά του κέντρου, όπως ο Δαναός, το Ιντεάλ, το Αστορ, το Αστυ, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Παλλάς και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Πριν μελετήσετε το αναλυτικό φετινό πρόγραμμα, κάνουμε μια πρώτη επιλογή από όσα ξεχωρίζουν από τις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Φέτος, λοιπόν, μπορείτε…

Να γίνετε «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»

Από τις πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν και δεδομένα έτοιμη για την επόμενη οσκαρική κούρσα. Στο «Killers of the Flower Moon» ο Μάρτιν Σκορσέζε επιχειρεί να κοιτάξει σε μια Αμερική που πέρασε από την εποχή της Αγριας Δύσης στον μοντέρνο κόσμο, γυρνώντας τον χρόνο περίπου εκατό χρόνια πίσω και αυτό που αποδείχθηκε πως ήταν η εξουδετέρωση των γηγενών στην Οκλαχόμα. 

Να ταξιδέψετε για μια τελευταία (;) φορά στο σύμπαν του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι ή, αλλιώς, ο «πατέρας» του Studio Ghibli που ευθύνεται για μερικά από τα καλύτερα anime που είδαμε ποτέ, λέγεται πως κλείνει τη σπουδαία του καριέρα με την ταινία «Το Αγόρι και ο Ερωδιός», που θα προβληθεί και στις Νύχτες Πρεμιέρας και έχει κάνει ήδη ρεκόρ εισιτηρίων στην Ιαπωνία. Εδώ ακολουθούμε τον 12χρονο Μαχίτο, στη δική του αλά «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» περιπέτεια, που ξεκινά όταν χάνει τη μητέρα του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποφασίζει να πάει στην εξοχή και να τα πιάσει όλα από την αρχή. 

Να δείτε τη Νάταλι Πόρτμαν να γίνεται η Τζούλιαν Μουρ

Υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, στο «May December» του Τοντ Χέινς μια νεαρή ηθοποιός (Νάταλι Πόρτμαν) καλείται να υποδυθεί μία γυναίκα που δύο δεκαετίες νωρίτερα είχε προκαλέσει την κοινή γνώμη επειδή έκανε σεξ με έναν μαθητή της. Ολα όμως αρχίζουν να γίνονται πιο σύνθετα όταν η πρώτη μετακομίζει στο σπίτι αλλά και στη ζωή της δεύτερης. 

Να απολαύσετε ένα αλμοδοβαρικό «Brokeback Mountain»… 

Το πολυσυζητημένο μικρού μήκους γκέι γουέστερν «Strange Way Of Life» του Πέδρο Αλμοδόβαρ θα προβληθεί σε πανελλήνια πρώτη στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία που ο Ισπανός σκηνοθέτης γύρισε για τον YSL βάζει σε θέση μονομαχίας τον Ιθαν Χοκ και τον Πέδρο Πασκάλ και μένει να δούμε επί της οθόνης τι θα συμβεί όταν οι δύο καουμπόηδες βρεθούν ξανά ο ένας στον δρόμο του άλλου. 

…αλλά και δύο λατρεμένους γείτονες

Ο Ανταμ νομίζει πως ζει μόνος του στην άκρη της πόλης, όμως μόνο αυτό δεν συμβαίνει: οι νεκροί γονείς του μένουν ακόμη στο σπίτι του, ενώ μια μέρα ένας γείτονας του χτυπά την πόρτα και του αλλάζει τη ζωή. Ο Αντριου Χέιγκ σκηνοθετεί το «Αγνωστοι Μεταξύ Μας» για να πει μια μεταφυσική ιστορία που αναμετράται με τους δαίμονες του παρελθόντος, με το αχτύπητο δίδυμο των Αντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Να αφήσετε τον έρωτα να εκμηδενίσει την απόσταση Σεούλ – Νέα Υόρκη

Στο «Περασμένες Ζωές» της Σελίν Σονγκ, που αποτελεί και την ταινία έναρξης του φεστιβάλ, γινόμαστε μάρτυρες μιας αγάπης που αναπτύσσεται μέσα σε βάθος 25 χρόνων: από τα πρώτα σκιρτήματα δύο εφήβων στη Σεούλ τη δεκαετία του ′90 μέχρι τη Νέα Υόρκη του σήμερα, που θα τους φέρει αντιμέτωπους όχι μόνο με τα συναισθήματά τους αλλά και με την ενήλικη πραγματικότητα.

Να ονειρευτείτε τον Νίκολας Κέιτζ

Ενας ήσυχος ακαδημαϊκός και οικογενειάρχης αρχίζει να εμφανίζεται στα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων που γρήγορα αρχίζουν να γίνονται εφιάλτες ή, αλλιώς, ο Νίκολας Κέιτζ καλείται να υπηρετήσει μια «εντελώς Νίκολας Κέιτζ» ιστορία. Μια «πειραγμένη» κωμωδία που σκηνοθετεί ο Νορβηγός Κρίστοφερ Μπόργκλι, με τον Αρι Αστερ να βάζει τον οβολό του στην παραγωγή που δικαίως, είναι της Α24. 

Να μάθετε τι σημαίνει να συστήνεσαι ως «κυρία Πρίσλεϊ»

Τρία χρόνια μετά τη γλυκόπικρη κομεντί «On The Rocks», η Σοφία Κόπολα επιχειρεί να πει την ιστορία της γυναίκας που κάποτε ζήλευαν όλες οι άλλες γυναίκες του πλανήτη: της Πρισίλα Πρίσλεϊ. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της συζύγου του Ελβις Πρίσλεϊ, από τα 17 μέχρι τα 27 της χρόνια, όταν και ο «Βασιλιάς» καθόταν ήδη στον θρόνο του ροκ εν ρολ, και η Κόπολα βάζει το δικό της λιθαράκι στο πολύ δημοφιλές (ειδικά) τελευταία είδος του biopic. 

Να ψάξετε το «Aftersun» ανάμεσα στα σκουπίδια 

Στο ντεμπούτο της Βρετανίδας Λούνα Καρμούν «Μην Πετάξεις Τίποτα», που κουβαλάει τέσσερα βραβεία από το Φεστιβάλ Βενετίας, ένα μικρό κορίτσι χτίζει στο δωμάτιό του ένα φρούριο από σκουπίδια και πολλή αγάπη. Σύντομα όμως θα αναγκαστεί να απαρνηθεί τον μικρόκοσμό της, να γνωρίσει μία καινούργια οικογένεια, αλλά και να βρεθεί ξανά με έναν παλιό γνώριμο. 

Να βρείτε «θλιμμένους στη γιορτή τους»

Δεύτερη ταινία της Λίλα Αβιλές αλλά και η επίσημη υποβολή του Μεξικού για τα φετινά Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, το «Τοτέμ» αγγίζει συγκινητικά τον παιδικό ψυχισμό, με την ιστορία ενός επτάχρονου κοριτσιού που ετοιμάζεται μαζί με την οικογένειά του να γιορτάσει τα γενέθλια του πατέρα του και σύντομα αντιλαμβάνεται πως αυτή η γιορτή είναι μαζί και αποχαιρετισμός. 

Να μάθετε «τα πάντα γύρω από το σεξ» επί ελληνικού εδάφους

Ενα ακόμα ντεμπούτο από τη Βρετανία, το «How To Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, είναι γυρισμένο στα Μάλια της Κρήτης. Εκεί πηγαίνει μια νεαρή κοπέλα μαζί με τις φίλες της για να ζήσει τις απόλυτες διονυσιακές διακοπές, μόνο που σύντομα όλα θα ανατραπούν βίαια. 

Να δείτε τον Χένρι Τζέιμς να γίνεται sci-fi

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Μπονελό παίρνει μια νουβέλα του Χένρι Τζέιμς για να τη μετατρέψει σε μια ιστορία που διατρέχει τον χρόνο, από το Παρίσι του 1910 στο Λος Αντζελες του 2014 και από εκεί πάλι στο Παρίσι του μέλλοντος, το 2044. Το ταξίδι αυτό του «Θηρίου» το κάνει ένας άντρας (Τζορτζ ΜακΚέι) και μια γυναίκα (Λέα Σεντού) που συναντιούνται αναπάντεχα ξανά και ξανά.

Να πείτε αντίο στο Dragon Inn

Το σινεμά για το σινεμά: ο Μαλαισιανός Τσάι Μινγκ Λιανγκ στο «Αντίο, Dragon Inn» μπαίνει με τον φακό του σε έναν κινηματογράφο της Ταϊπέι που προβάλλει το «Dragon Inn». Σύντομα η προβολή γίνεται μία συνάντηση μεταξύ θεατών και κινηματογραφικών φαντασμάτων, μπροστά και πίσω από την οθόνη. Η προβολή είναι αφιερωμένη στο Ιντεάλ, μια αίθουσα η τύχη της οποίας απειλείται τον τελευταίο καιρό. 

Να μπείτε στην «Αρκουδότρυπα»

Η μικρού μήκους ταινία της Χρυσιάννας Παπαδάκη και του Στέργιου Ντινόπουλου ήταν και αυτή που σήκωσε τον φετινό Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ της Δράμας και εδώ διαγωνίζεται με 46 ακόμα ταινίες στο «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες». Η «Αρκουδότρυπα» αγγίζει το ζήτημα της ενηλικίωσης μέσα από μία ιστορία αγάπης δύο έφηβων κοριτσιών στην ελληνική επαρχία. 

Να διασχίσετε τον Σηκουάνα με το «Ποταμόπλοιο» 

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει το «Στο Ποταμόπλοιο» του Νικολά Φιλιμπέρ, που κέρδισε κιόλας τη φετινή Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ο σκηνοθέτης μπαίνει μέσα σε ένα πλωτό παράρτημα μιας ψυχιατρικής κλινικής του Παρισιού στον Σηκουάνα για να ρίξει μια συγκινητική ματιά στον ρόλο της τέχνης στην ψυχική υγεία.  

Να κάνετε κλικ στα «Στιγμιότυπα» του Ρόμπερτ Ολτμαν

Κανένας Αμερικανός σκηνοθέτης δεν κατάφερε να διατρέξει την ουσία της Αμερικής μέσα από αριστοτεχνικές παράλληλες αφηγήσεις όπως ο Ρόμπερτ Ολτμαν. Στα «Στιγμιότυπα», που θα προβληθούν σε επετειακή προβολή για τα τριάντα χρόνια της ταινίας, ο Ολτμαν βασίστηκε σε εννέα διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ, για να φτιάξει ένα παράλληλο μωσαϊκό είκοσι δύο χαρακτήρων που η σκληρή πραγματικότητά τους συναντιέται φιλμικά αλλά και ουσιαστικά. 

Να σβήσετε 100 κεράκια στην Disney 

Οταν πριν από εκατό χρόνια ένας νεαρός ονόματι Γουόλτ Ντίσνεϊ ξεκινούσε μια εταιρεία animation και λίγα χρόνια αργότερα σύστησε στον κόσμο ένα ποντίκι πάνω στο «Steamboat Willie», η παιδικότητα και η φαντασία άλλαξαν για πάντα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το τι εστί Disney για τον κόσμο των κινούμενων σχεδίων, και οι μικροί και οι μεγάλοι φίλοι του στούντιο μπορούν να το θυμηθούν ή να το αγαπήσουν από την αρχή, μέσα από τις τέσσερις προβολές του ειδικού αφιερώματος του φεστιβάλ: της αριστουργηματικής «Φαντασίας», του αγαπημένου «Αλαντίν», της «Πριγκίπισσας και του Βατράχου», γιατί δεν νοείται Disney χωρίς πριγκίπισσες, και μια ειδικής προβολής με σπάνιες μικρού μήκους ταινίες.

Να ανεβείτε τη «Scala» του καλτ

Ισως το πιο ενδιαφέρον, σίγουρα το πιο σπαρταριστό αφιέρωμα στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, αντλεί την έμπνευσή του από το σινεμά Scala του Λονδίνου. Μιας αίθουσας που ξεκίνησε με arthouse προθέσεις, αλλά κατέληξε να γίνει το σπίτι κάθε πιθανής και απίθανης υπόγειας φυλής που ενώθηκε κάτω από τη μεγάλη οθόνη – διόλου τυχαία ο Τζον Γουότερς είχε χαρακτηρίσει το Scala ως το σινεμά «με τους πιο εξωφρενικούς θαμώνες στον κόσμο». Στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, πέρα από ένα ντοκιμαντέρ για το περιβόητο λονδρέζικο σινεμά, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε καλτ διαμάντια: την οδύσσεια των «Μαχητών» του Γουόλτερ Χιλ, την άναρχη ωμότητα του «Out of the Blue» με τη μοναδική Λίντα Μανζ και τον Ντένις Χόπερ, τον κλασικό «Ενοικο» του Πολάνσκι, τον διπλό εφιάλτη του «Dead Ringers» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μεταξύ άλλων. 

Να στείλετε ένα γράμμα αγάπης στα «Περίπτερα της Αθήνας» 

Οσα δεν πρέπει να χάσετε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας-1

Η απόλυτη ελληνική «πατέντα», το περίπτερο, διατρέχει την Ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 120 χρόνια. Πάντως, στο εν λόγω ντοκιμαντέρ ο Ελβετός σκηνοθέτης Πιέρ Μπλάτνερ εξετάζει το πώς η πρόσφατη οικονομική κρίση επηρέασε τα μικροσκοπικά αυτά «πολυκαταστήματα». 

Να γίνετε κοινωνοί της συνάντησης του Βιμ Βέντερς με τον Ανσελμ Κίφερ

Ο μεν είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Γερμανούς σκηνοθέτες, ο δε είναι ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς των τελευταίων πενήντα ετών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Βιμ Βέντερς και ο Ανσελμ Κίφερ έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα. Στο «Anselm 3D» ο σκηνοθέτης φτιάχνει το μεγαλειώδες πορτρέτο του εικαστικού μέσα από την ίδια την τέχνη του.

Να καθίσετε στη θέση του συνοδηγού με οδηγό τον Βέρνερ Χέρτσογκ

Στο ντοκιμαντέρ «Επαναστάτης Ονειροπόλος» ο Τόμας Φον Στάινεκερ βάζει τον σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη να οδηγήσει στους δρόμους του Λος Αντζελες και να διατρέξει την ίδια στιγμή τη μεγάλη και πολυσυλλεκτική καριέρα του. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος «Είδωλα», που περιλαμβάνει επίσης ταινίες για τον Μπρους Λι και τον Ροκ Χάντσον.

Να χορέψετε το «Τελευταίο Βαλς» 

Μακρά η παράδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο πρόγραμμα μουσικών ταινιών και φρόντισε να μην απογοητεύσει ούτε και φέτος. Από τις ταινίες που θα προβληθούν ξεχωρίζει φυσικά το «Τελευταίο Βαλς» που ο Μάρτιν Σκορσέζε γύρισε για τους αγαπημένους του Band και συχνά μνημονεύεται ως μία από τις καλύτερες μουσικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Αξίζει όμως να δείτε και το «Return of the Creeps» για την ανεξάρτητη Creep Records. που τη δεκαετία του ′80 όρισε κατά πολύ το εγχώριο ποστ πανκ, το «The Birthday Party: Ανταρσία στον Παράδεισο» για την μπάντα που σύστησε στον κόσμο τον Νικ Κέιβ, αλλά και το «Ηταν Κάποτε Ενας Πύργος: Ενα Πορτρέτο του Μιχάλι Βιγκ», για τον Ούγγρο συνθέτη που έχει υπογράψει την ελεγειακή μουσική των ταινιών του Μπέλα Ταρ. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις Νύχτες Πρεμιέρας εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT