Σε μια από τις λίγες ανατροπές των προβλέψεων κατά την 81η τελετή απονομής των βραβείων Χρυσές Σφαίρες, ο Γιώργος Λάνθιμος ανέβηκε στη σκηνή της αίθουσας όπου φιλοξενείται η διοργάνωση στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, παραλαμβάνοντας το μεγάλο βραβείο. Και αυτό δεν ήταν άλλο από το αγαλματίδιο για την «Καλύτερη Ταινία – Κωμωδία ή Μιούζικαλ» που δόθηκε στο «Poor Things».
Η διάκριση στην κατηγορία αυτή ήταν πράγματι αναπάντεχη, λόγω της τεράστιας εισπρακτικής επιτυχίας της συνυποψήφιας ταινίας «Barbie» αλλά και της συζήτησης που πυροδότησε το φιλμ της Γκρέτα Γκέργουιγκ σχετικά με τη θέση των γυναικών και των ανδρών στη σύγχρονη κοινωνία. Δεν ήταν αναμενόμενος επίσης ο τόσο μεγάλος αριθμός των βραβείων (5 αγαλματίδια) που έλαβε ο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν στο σύνολο των κατηγοριών.
Οι εκπλήξεις αυτές δείχνουν ότι κανένα βραβείο δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένο και για τα Οσκαρ εκ των προτέρων. Οπως έχουμε παρακολουθήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι Χρυσές Σφαίρες δεν αναδεικνύουν τους ίδιους νικητές με αυτούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, δεν είναι δηλαδή ο προάγγελος των Οσκαρ. Για παράδειγμα, το 2023 η Χρυσή Σφαίρα «Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία ή Μιούζικαλ» πήγε στην ταινία «Τα Πνεύματα του Ινισέριν». Το φιλμ λίγο καιρό αργότερα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία από τις 9 υποψηφιότητες Οσκαρ για τις οποίες είχε προταθεί.
Ως αποτέλεσμα του θριάμβου του ιστορικού δράματος του Νόλαν, που τον φέρνει μπροστά στη φετινή οσκαρική κούρσα, οι ανταγωνιστές αναμφίβολα θα έχουν πολλή δουλειά στο να επανασχεδιάσουν και να ανακατευθύνουν την καμπάνια τους μέχρι τις 10 Μαρτίου. Εκτός από την ομάδα στο μάρκετινγκ της «Barbie», ίσως και αυτή της ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» θα χρειαστεί να αλλάξει στρατηγική ώστε να πείσει τα μέλη της Ακαδημίας ότι αξίζει περισσότερα από ένα χρυσά αγαλματίδια.
Το ίδιο ισχύει και για τις κατηγορίες ερμηνειών. Αν και σίγουρη η νίκη του Κίλιαν Μέρφι («Οπενχάιμερ») σε περίπτωση που προταθεί για Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου σε δραματική ταινία, στην ίδια πεντάδα είναι πολύ πιθανόν να τον συναγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο («Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού») και Μπράντλεϊ Κούπερ («Ο Μαέστρος»). Στις ερμηνευτικές κατηγορίες γυναικών, δύο από τα «δυνατά χαρτιά» της φετινής σοδειάς είναι η αυτόχθονη Αμερικανίδα ηθοποιός Λίλι Γκλάντστοουν («Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού») και η Εμα Στόουν («Poor Things»). Η Στόουν, που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ, έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει το δεύτερό της Οσκαρ. Στις κατηγορίες Β’ Ανδρικού Ρόλου, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κατευθύνεται προς μια τρίτη υποψηφιότητα –ίσως και πρώτη νίκη– για Οσκαρ. Στο παρελθόν, ο ηθοποιός είχε προταθεί από την Ακαδημία για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Chaplin» (1992) και «Tropic Thunder» (2008).
Εκείνη που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το αγαλματίδιο στις αρχές Μαρτίου είναι η Μπίλι Αϊλις. Η νεαρή τραγουδοποιός έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα «Καλύτερου Τραγουδιού» για το «What Was I Made For?» που ακούγεται στην Barbie και η Ακαδημία αναμένεται να την τιμήσει ξανά.
Οσο για τον Γιώργο Λάνθιμο, το κορυφαίο βραβείο που απέσπασε το βράδυ της Κυριακής, θα τον οδηγήσει σε έναν σημαντικό αριθμό υποψηφιοτήτων στα Οσκαρ. Πάντως, η κερδισμένη της διοργάνωσης είναι σίγουρα η Εμα Στόουν.
Η τελετή μεταδίδεται απόψε στις 21:00 στο Novacinema1, με ελληνικούς υπότιτλους.