Το Χόλιγουντ αντιμέτωπο με μια θερινή «βιβλική καταστροφή»

Το Χόλιγουντ αντιμέτωπο με μια θερινή «βιβλική καταστροφή»

Τι σηματοδοτεί η αρνητική εισπρακτική εκκίνηση της «Furiosa» και του «Garfield» στο αμερικανικό box-office

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ, ο Μάιος παραδοσιακά λογίζεται ως ένας «χρυσός» εμπορικός μήνας στη διάρκεια του οποίου τα μπλόκμπαστερ της χρονιάς είθισται να ελκύουν μαζικά το κοινό στις αίθουσες. Οπως, όμως, εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ, η εικόνα του box office τον φετινό Μάιο μοιάζει καταστροφική. 

Το BBC σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η βιομηχανία του Χόλιγουντ χρειάζεται νέες ιδέες για να επανέλθει. Το ίδιο άρθρο εξηγεί ότι τα πρώτα σημάδια της φετινής πορείας ήρθαν με τις χλιαρές επιδόσεις της ταινίας «Fall Guy», ενός φαινομενικά ελκυστικού μπλόκμπάστερ, που έδειχνε να τα έχει όλα: δράση, σινεφίλ αναφορές, χιούμορ, τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Εμπιλι Μπλαντ σε ένα ρομαντικό πρωταγωνιστικό δίδυμο. Κι αν οι εισπράξεις του «Κασκαντέρ» ήταν χαμηλές, η μεγάλη απογοήτευση ήρθε με τα εισιτήρια που έκοψαν η «Furiosa» και ο «Garfield» κατά την πρώτη εβδομάδα προβολής τους. 

Συγκεκριμένα, οι πενιχρές εισπράξεις στους αμερικανικούς κινηματογράφους κατέστησαν το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, μιας εκ των ομοσπονδιακών εορτών στις ΗΠΑ, το χειρότερο αντίστοιχο Σαββατοκύριακο των τελευταίων 30 σχεδόν ετών. Οπως αναφέρει το BBC, συνολικά, οι πωλήσεις εισιτηρίων για τις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι μειωμένες κατά 22% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Comscore.

Η εικόνα δεν αναμένεται να ανατραπεί ραγδαία αν σκεφτεί κανείς ότι τους επόμενους μήνες, οι εμπορικές ταινίες που αναμένονται («Bad Boys: Ride or Die», «Inside Out 2», «A Quiet Place: Day One», και «Twisters») φαίνεται να μην διαθέτουν δυναμική να προσελκύσουν το κοινό στις αίθουσες πριν κυκλοφορήσουν σε πλατφόρμες streaming. 

Οπως αναφέρει το BBC, την παρτίδα θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν οι Ράιαν Ρέινολντς και Χιού Τζάκμαν με τις κυκλοφορίες των «Deadpool» και «Wolverine» τον Ιούλιο. Κατά τα άλλα, η ακολουθία σίκουελ και πρίκουελ γνωστών κινηματογραφικών franchise μοιάζει ετερόκλητη, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και αχρείαστη.  

Το ίδιο άρθρο εκτιμά ότι αυτό που λείπει από τη φετινή σεζόν είναι μια ταινία-γεγονός που θα τραβήξει τα φώτα της επικαιρότητας. Ενδέχεται, μάλιστα, αυτή η απουσία να οφείλεται στην απεργία των ηθοποιών και των σεναριογράφων που «πάγωσε» την κυκλοφορία ταινιών όπως το «Elio» της Pixar ή την όγδοη συνέχεια των «Επικίνδυνων Αποστολών». 

Η ευθύνη, όμως, δεν βαραίνει μόνο τις συνέπειες της απεργίας. Σύμφωνα με το BBC, «μερίδιο ευθύνης» έχουν και οι επιλογές των πλατφορμών streaming, οι οποίες έχουν προσελκύσει τόσο τους κινηματογραφιστές όσο και κοινό που διαχρονικά επέλεγε τη μεγάλη οθόνη. Οι σειρές με χαρακτήρες από τον «Πόλεμο των Άστρων», τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, άλλωστε, φιλοξενούνται πλέον σε πολλές πλατφόρμες, ενώ σε άλλες συνθήκες αποτελούσαν τους κύριους πόλους έλξης για το παγκόσμιο box office. 

Ετσι κι αλλιώς στη μετά-covid εποχή, το κοινό σπεύδει μαζικά στους κινηματογράφους, όταν αισθάνεται ότι η θέαση της ταινίας στη μεγάλη οθόνη είναι πραγματικά ξεχωριστή. Το φαινόμενο «Barbenheimer» κέρδισε το στοίχημα, η «Furiosa» και το «Fall Guy» φέτος, φαίνεται πως το χάνουν. 

Την ίδια στιγμή, πολλά διάσημα franchise φαίνεται πως είτε έχουν κάνει τον κύκλο τους, είτε βρίσκονται σε στάδιο μετάβασης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αποτυχία του «The Marvels» τον χειμώνα που σηματοδότησε τη νέα εποχή του σύμπαντος της Marvel, το «διάλειμμα» των ταινιών Τζέιμς Μποντ μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του Ντάνιελ Κρεγκ το 2021 αλλά και η αναμονή του νέου δημιουργικού κύκλου της DC διά χειρός Τζέιμς Γκαν. 

Το άρθρο του BBC εκτιμά ότι τα βαριά εμπορικά χαρτιά του Χόλιγουντ κινδυνεύουν να κορεστούν κάτι που πιθανώς να οδηγούσε τις κινηματογραφικές αίθουσες σε περαιτέρω αποδυνάμωση. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι ορισμένες πολυαναμενόμενες παραγωγές είναι καταδικασμένες. Απεναντίας, τόσο το «Captain America: Brave New World» όσο και το «Superman: Legacy» που αναμένονται του χρόνου θεωρούνται «βαριά χαρτιά» και μεγάλα κίνητρα για το κοινό ώστε να «επιστρέψει» στο σινεμά. Μένει να φανεί αν τα στούντιο μπορέσουν να επενδύσουν σε πιο σύγχρονες και ευρηματικές ιδέες για να αντιστρέψουν το δυσμενές κλίμα. 

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT