Ο Ντέιβιντ Λιντς αισθανόταν «σαν να πεθαίνει» όταν γύριζε το «Dune»

Ο Ντέιβιντ Λιντς αισθανόταν «σαν να πεθαίνει» όταν γύριζε το «Dune»

«Το “Dune” αποδείχτηκε πως δεν ήταν η ταινία που ήθελα να κάνω, επειδή δεν είχα τον τελικό λόγο»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω, στο μακρινό 1984, ο Ντέιβιντ Λιντς, λίγο πριν γυρίσει το «Μπλε Βελούδο» και αφού είχε κάνει αισθητή την παρουσία του με το «Eraserhead» και τον «Ανθρωπο Ελέφαντα», κλήθηκε να αναμετρηθεί κινηματογραφικά με τα πολύπλοκα σύμπαντα που είχε οραματιστεί ο Φρανκ Χέρμπερτ

Μπορεί το «Dune» του Λιντς να έχει μετατραπεί με το πέρασμα του χρόνου σε μια ταινία καλτ αναφοράς για το είδος της επιστημονικής φαντασίας, όμως ο ίδιος –ακόμη και τόσες δεκαετίες μετά– θυμάται με μάλλον αρνητικά και πικρά συναισθήματα την εν λόγω ταινία. Σήμερα, αφού η «κατάρα» (βλ. την ανεκπλήρωτη φιλοδοξία του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι) των κινηματογραφικών μεταφορών του «Dune» φαίνεται πως έσπασε από τον Ντενί Βιλνέβ, ο δημιουργός του «Twin Peaks» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τη δική του εμπειρία, 40 χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, ο Λιντς, σε συνέντευξή του στο NPR, αποκάλυψε πως ένιωθε «σαν να πεθαίνει» από τη στιγμή που ενεπλάκη στο κινηματογραφικό project του «Dune». Εξήγησε χαρακτηριστικά πως δεν είχε βάλει ρήτρα στο συμβόλαιό του ώστε να έχει λόγο για το final cut της ταινίας, με συνέπεια, όπως είπε, να χάσει μέρος του ελέγχου πάνω στην ταινία. 

«Το “Dune” αποδείχτηκε πως δεν ήταν η ταινία που ήθελα να κάνω, επειδή δεν είχα τον τελικό λόγο. Αυτό είναι ένα μάθημα που θεωρητικά ήξερα, αλλά μετά από αυτή την εμπειρία, δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσω ταινία δίχως final cut. Γιατί να δουλέψει ένας δημιουργός για τρία χρόνια σε κάτι που δεν είναι δικό του; Αισθανόμουν σαν να πεθαίνω. Και ήταν δικό μου λάθος και μόνο που δεν μερίμνησα να το βάλω στο συμβόλαιο», ήταν τα λόγια του Λιντς.

Με πληροφορίες από NPR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT