Θα αλλάξει ο τρόπος που παρουσιάζονται τα Οσκαρ;
θα-αλλάξει-ο-τρόπος-που-παρουσιάζοντα-563274946

Θα αλλάξει ο τρόπος που παρουσιάζονται τα Οσκαρ;

Γίνεται τελετή βραβείων Οσκαρ χωρίς τα αστειάκια-«κονσέρβες» του εκάστοτε παρουσιαστή; Η Ακαδημία φαίνεται να συζητάει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο ρόλος τους και εμείς ανατρέχουμε στην ιστορία τους

Ελένη Τζαννάτου
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια το σενάριο των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι γεμάτο από μονολόγους και αστεία που κανείς στην πραγματικότητα δεν θέλει να ακούσει και δεν απολαμβάνει. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως οι αρμόδιοι έχουν λάβει υπόψη τους και ενδεχομένως να δούμε αλλαγές στο σύντομο μέλλον. 

Οπως γράφει ο Μάθιου Μπελόνι στη στήλη του στο Puck, υψηλόβαθμα στελέχη της Ακαδημίας, όπως είναι ο CEO Μπιλ Κράμερ και η πρόεδρος Τζάνετ Γιανγκ, συζητούν το ενδεχόμενο η παρουσίαση των Οσκαρ να πάρει μια πιο «light» προσέγγιση. Κοινώς, να «αδειάσει» το κείμενο από τα πολλά αστεία και τους μονολόγους και, γενικά, να μειωθεί ο τόσο ενεργός ρόλος του παρουσιαστή. 

Η ενδεχόμενη αλλαγή δεν συζητείται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και γιατί, όπως όλα δείχνουν, η δουλειά του παρουσιαστή των Οσκαρ έχει χάσει την αίγλη της και δεν είναι πλέον τόσο δελεαστική. Μην ξεχνάμε πως είναι μια δουλειά που απαιτεί μεγάλο διάστημα προετοιμασίας και προβών, ενώ η αμοιβή είναι πολύ μικρή για το βεληνεκές των ονομάτων που παρουσιάζουν τα Οσκαρ. 

«Αυτές οι τελετές δεν είναι καλές για κωμικούς»

Ενδεικτικά, ο Τζίμι Κίμελ, που ανέλαβε χρέη οικοδεσπότη το 2017, το 2018, το 2023 και το 2024 είχε δηλώσει πως την πρώτη φορά η αμοιβή του ήταν μόλις 15.000 δολάρια. Αρνήθηκε την πρόταση να παρουσιάσει την επερχόμενη τελετή. Αντίστοιχα, ο κωμικός Τζον Μαλέινι, που παρουσίασε τα τελευταία Governors Award (τα τεχνικά βραβεία της Ακαδημίας, που δεν μεταδίδονται τηλεοπτικά) απέρριψε επίσης την πρόταση να παρουσιάσει τα 97α Οσκαρ.

Τα Οσκαρ πάντως επιμένουν κωμικά, αλλά… δεν τους βγαίνει: σύμφωνα με το Deadline, τα ονόματα των Κέβιν Χαρτ και Κρις Ροκ επίσης είχαν πέσει στο τραπέζι για την παρουσίαση. Ο πρώτος επρόκειτο να παρουσιάσει την τελετή του 2019, αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω κάποιων παλαιότερων ομοφοβικών tweets του που τότε είχαν έρθει ξανά στην επιφάνεια. 

Οσο για τον Κρις Ροκ, έχει κάνει σαφές πως δεν προτίθεται να επιστρέψει στα Οσκαρ. Ηταν οικοδεσπότης το 2005 και το 2016, όμως όλοι τον θυμούνται για το χαστούκι που έφαγε από τον Γουίλ Σμιθ ύστερα από ένα άκομψο, όπως έκρινε ο δεύτερος, αστείο που έκανε για την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ. Σε συνέντευξή του στο Sky News πριν κάποιο καιρό, ο Κρις Ροκ είχε σχολιάσει πως «αυτές οι τελετές δεν είναι καλές για κωμικούς. Δεν υπάρχει κάποια ευκαιρία στα Οσκαρ ή στις Χρυσές Σφαίρες. Απλώς αυτά δεν είναι περιβάλλοντα φιλικά προσκείμενα στην κωμωδία πια». 

«Ενας αρχηγός τσίρκου και όχι ο πρωταγωνιστής»

Μια σκέψη της Ακαδημίας, λοιπόν, είναι να κάνει τον ρόλο του βασικού παρουσιαστή πιο διακριτικό/τυπικό και να γεμίσει την τελετή με περισσότερα νούμερα από γνωστούς σταρ. Αν οι πληροφορίες του Μάθιου Μπελόνι επιβεβαιωθούν, τότε «ο οικοδεσπότης θα είναι ουσιαστικά ένας αρχηγός τσίρκου και όχι ο πρωταγωνιστής», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Πάντως, είτε οι ποσοστώσεις αλλάξουν είτε όχι, η διοργάνωση φαίνεται πως συνεχίζει να στοχεύει σε μεγάλα ονόματα για την επόμενη τελετή. Τα δύο βασικά υποψήφια ονόματα ακούνε και στο «Deadpool» και «Wolverine», αφού είναι ο Ράιαν Ρέινολντς και ο Χιου Τζάκμαν, αντίστοιχα. Οι έγκυρες πηγές του Deadline έρχονται να προσθέσουν στη λίστα και τον Ντουέιν –The Rock– Τζόνσον, τον Γουίλ Φέρελ και την Εϊμι Πόλερ, χωρίς να έχουν γίνει περισσότερα γνωστά. 

Ανατρέχοντας στην ιστορία τους: Από τον Ντάγκλας Φέρμπανκς στον Τζίμι Κίμελ

Λίγοι μήνες μένουν για να μάθουμε με σιγουριά αν θα αλλάξει ο τρόπος που παρουσιάζονται τα Οσκαρ. Η ενδεχόμενη αλλαγή πάντως είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε μερικούς από τους σταρ που μέσα στα χρόνια ανέβηκαν στη σκηνή ως οικοδεσπότες της μεγάλης κινηματογραφικής βραδιάς:

Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς και ο Γουίλιαμ Ντε Μιλ ανοίγουν την αυλαία των Οσκαρ

Θα αλλάξει ο τρόπος που παρουσιάζονται τα Οσκαρ;-1
Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς με τη σύζυγο και πρωταγωνίστρια των ταινιών του, Μέρι Πίκφορντ, το 1921. Η Μέρι Πίκφορντ πήρε το ένα και μοναδικό Οσκαρ της καριέρας της στα 2α βραβεία Οσκαρ (1930) για την ερμηνεία της στο «Coquette» του Σαμ Τέιλορ. Φωτ.: AP

Στην πρώτη τελετή των βραβείων Οσκαρ το μακρινό 1929 την παρουσίαση ανέλαβαν ο τότε πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, οι σκηνοθέτες Ντάγκλας Φέρμπανκς και Γουίλιαμ Ντε Μιλ (αδελφός του Σέσιλ Ντε Μιλ). Απόλυτα ταιριαστό άνοιγμα της αυλαίας των βραβείων που έφτασαν να γίνουν ο πιο κραταιός κινηματογραφικός θεσμός παγκοσμίως, αν αναλογιστούμε ότι ο Ντάγκλας Φέρμπανκς είναι ο «πατέρας» του αμερικανικού σινεμά. 

Μπομπ Χόουπ για πρώτη, αλλά όχι για τελευταία φορά 

Το 1939 δεν ήταν μόνο η χρονιά που τα Οσκαρ ανέδειξαν το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος», βραβεύοντάς το με 8 Χρυσά Αγαλματίδια (αριθμός-ρεκόρ τότε), αλλά και η χρονιά που μια μεγάλη παράδοση ξεκίνησε. Οικοδεσπότης ήταν για πρώτη φορά στη 13η τελετή ο κωμικός Μπομπ Χόουπ, μα σίγουρα όχι για τελευταία, καθώς έφτασε να παρουσιάζει τα βραβεία της Ακαδημίας 19 (!) συνολικά φορές (κάποιες από αυτές ήταν ραδιοφωνικές μεταδόσεις), περισσότερες από οποιονδήποτε στην ιστορία του θεσμού. 

Ποιος παίρνει το Οσκαρ των περισσότερων παρουσιάσεων Οσκαρ; 

Αν υπήρχε αυτή η «κατηγορία», τότε φυσικά το Χρυσό Αγαλματίδιο θα πήγαινε στον Μπομπ Χόουπ. Αυτοί είναι οι οικοδεσπότες που ανέλαβαν περισσότερες φορές τον ρόλο για την Ακαδημία: 

  • Μπομπ Χόουπ – 19 φορές (14 μόνος, 5 φορές με συμπαρουσιαστές)
  • Μπίλι Κρίσταλ – 9 φορές
  • Τζόνι Κάρσον – 5 φορές
  • Γούπι Γκόλντμπεργκ – 4 φορές
  • Τζακ Λέμον – 4 φορές (2 μόνος, 2 με συμπαρουσιαστές) 
  • Τζίμι Κίμελ – 4 φορές
  • Στιβ Μάρτιν – 3 φορές (2 μόνος, 1 με συμπαρουσιαστή)
  • Τζέρι Λιούις – 3 φορές (2 μόνος, 1 με συμπαρουσιαστή)
  • Ντέιβιντ Νίβεν – 3 φορές (όλες με συμπαρουσιαστές)

Ο Μπίλι Κρίσταλ αλλάζει την παρουσίαση των Οσκαρ

Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στριμώχνοντας όσο περισσότερα αστεία χωράνε στην τελετή τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και ο Μπίλι Κρίσταλ που στην απονομή του 1991 έφυγε από τη σκηνή… με άλογο. Ο ηθοποιός ανέλαβε χρέη οικοδεσπότη σε συνολικά εννέα απονομές, πάντως το σερί του από το 1990 μέχρι το 1993 θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο για την τελετή έκτοτε, αφού κατάφερε να προβάλει ένα πιο ζωντανό και άνετο στυλ παρουσίασης που έκτοτε πολλοί θέλησαν να κοπιάρουν. 

Η Γούπι Γκόλντμπεργκ είναι βασίλισσα 

Ως οικοδέσποινα στα 66α Οσκαρ του 1994, η Γούπι Γκόλντμπεργκ έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη μαύρη παρουσιάστρια στην ιστορία του θεσμού. Θα επέστρεφε ακόμα τρεις φορές, το 1996, το 1999 και το 2002. Στην 71η απονομή (1999), πάντως, αποφάσισε να κάνει θεαματική είσοδο, μπαίνοντας στη σκηνή ντυμένη ως βασίλισσα Ελισάβετ. 

Ο Τζον Στιούαρτ έχει την ατάκα 

Την πρώτη χρονιά που ανέλαβε τον ρόλο του οικοδεσπότη (2006), ο Τζον Στιούαρτ έκανε «χαμηλές πτήσεις», αλλά δύο χρόνια αργότερα, ο παρουσιαστής του «Daily Show» επέστρεψε δυναμικά για την 80ή απονομή των βραβείων βγάζοντας σαν άσο από το μανίκι του τη σωστή ατάκα τη σωστή στιγμή, χωρίς να «καπελώνει» όμως τους υπόλοιπους παρευρισκομένους. 

Ο Τζίμι Κίμελ μας φτάνει στο σήμερα 

Ο δημοφιλής παρουσιαστής μπορεί να μην έχει σκοπό να επιστρέψει σύντομα στα Οσκαρ, πάντως ήταν ο οικοδεσπότης τους για τέσσερις χρονιές, με πιο πρόσφατη αυτή των τελευταίων Οσκαρ. Για να δούμε σε ποιον θα δώσει τη σκυτάλη. 


Κεντρική φωτογραφία: Chris Pizzello/ΑΡ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT