«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»

«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»

Ο Γιώργος Καρναβάς της εταιρείας παραγωγής Heretic μιλά στην «Κ» για τα γυρίσματα σε Κέρκυρα και Κυλλήνη της ταινίας «Η Επιστροφή» και το κινηματογραφικό reunion του Ρέιφ Φάινς με την Ζιλιέτ Μπινός, που θα τιμηθούν με Χρυσό Αλέξανδρο στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

δεν-γίνεται-μια-ταινία-για-την-οδύσσε-563288449

Οι έως τώρα συναντήσεις τους ήταν κατά κάποιον τρόπο κομβικές. Ο Ρέιφ Φάινς έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη δίπλα στη Ζιλιέτ Μπινός, όταν το 1992 οι δυο τους συμπρωταγωνίστησαν στα «Ανεμοδαρμένα Υψη», μια κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού βιβλίου της Εμιλι Μπροντέ. 

Δεν ήταν αυτή όμως η ταινία από τη δεκαετία του ’90 για την οποία μνημονεύουμε μέχρι σήμερα το ερμηνευτικό δίδυμο του αγαπημένου μελαγχολικού κοριτσιού του γαλλικού σινεμά και του διακριτικά στιβαρού Βρετανού ηθοποιού. Αυτή θα ερχόταν τέσσερα χρόνια αργότερα και θα ήταν φυσικά ο «Αγγλος Ασθενής». Η ταινία του Αντονι Μινγκέλα αποδείχθηκε οσκαρικός χρυσός, συγκεντρώνοντας 8 βραβεία, μεταξύ των οποίων, και αυτό του Β’ Γυναικείου Ρόλου που κέρδισε η Ζιλιέτ Μπινός για την ερμηνεία της ως νοσοκόμα Χάνα. Ο Ρέιφ Φάινς απέσπασε τη δεύτερη και τελευταία μέχρι σήμερα υποψηφιότητά του για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο. 

«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»-1
Ο Ρέιφ Φάινς και η Ζιλιέτ Μπινός ως Οδυσσέας και Πηνελόπη στην «Επιστροφή» του Ουμπέρτο Παζολίνι. 

Και τώρα, Μπινός και Φάινς επιστρέφουν στην κινηματογραφική τους Ιθάκη. Για τους ηθοποιούς χρειάστηκε σχεδόν 30 χρόνια να βρεθούν στο ίδιο κινηματογραφικό πλατό, για τον Οδυσσέα της ταινίας 20 να γυρίσει πίσω στην Πηνελόπη. Η ταινία του Ουμπέρτο Παζολίνι έχει ως εφαλτήριο το ομηρικό έπος και καταγράφει τη δύσκολη επιστροφή του «πολυμήχανου» πίσω στο νησί του, εκεί που ο χρόνος έχει αλλάξει τα πράγματα σε βαθμό που ο ήρωας θα πρέπει να επιστρατεύσει όλο το σθένος του για να κερδίσει πίσω την οικογένεια και το βασίλειό του. 

«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»-2
Η Ζιλιέτ Μπινός ως Πηνελόπη υφαίνει στον αργαλειό της. 

Αυτή τη φορά, ο Ρέιφ Φάινς και η Ζιλιέτ Μπινός θα γίνουν ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη και με αυτή την ταινία θα ετοιμάσουν βαλίτσες για Θεσσαλονίκη, καθώς οι δύο ηθοποιοί θα είναι οι μεγάλοι προσκεκλημένοι του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιηθεί από 31/10 ως 10/11. Δεν θα έχουν την τιμητική τους μόνο με την ταινία του Ουμπέρτο Παζολίνι (που επίσης θα δώσει το «παρών») αλλά θα βραβευτούν και με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο, έπειτα από μια ειδική προβολή του «Αγγλου Ασθενή». 

Το κάστρο της Ιθάκης στην Κέρκυρα 

«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»-3
Τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Κέρκυρα και την Κυλλήνη. 

«Η Επιστροφή» έχει ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω της θεματολογίας της, αλλά γιατί είναι μια ακόμα μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή (Ιταλίας, Γαλλίας, Αγγλίας και Ελλάδας) που γυρίστηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα, σε τοποθεσίες στην Κέρκυρα και την Κυλλήνη. Από τη μεριά της Ελλάδας, στην παραγωγή συμμετέχει η Heretic, η εταιρεία που «έστειλε» τη Χιλιαδού στις Κάννες, με το εν μέρει γυρισμένο στην Ελλάδα «Τρίγωνο της Θλίψης», που απέσπασε το 2022 τον Χρυσό Φοίνικα. 

[Ο Ουμπέρτο Παζολίνι] είναι ένας από τους πιο λεπτολόγους σκηνοθέτες που έχουμε δουλέψει. Το έψαχνε ενάμιση χρόνο και προσπαθούσε να βρει πού θα φτιάξει το “παζλ” του. – Γιώργος Καρναβάς, παραγωγός-ιδρυτής Heretic

«Δεν γίνεται μια ταινία που έχει ως θέμα της την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα», λέει ο Γιώργος Καρναβάς εκ μέρους της Heretic για την «Επιστροφή». Οπως εξηγεί ο παραγωγός για την αναπαράσταση του παλατιού της Ιθάκης «στα μακρινά πλάνα θα δούμε το Αγγελόκαστρο. Τα πλάνα του περίγυρου και του εσωτερικού των τειχών του παλατιού προέρχονται από το κάστρο της Κυλλήνης», ενώ για τα εσωτερικά η παραγωγή κατευθύνθηκε στη Ρώμη.

«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»-4
Τα εσωτερικά πλάνα της ταινίας γυρίστηκαν στη Ρώμη. 

Οι επιλογές των εν λόγω χώρων μόνο τυχαία δεν ήταν από τη μεριά του σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παζολίνι που αφιέρωσε πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρει τα κατάλληλα μέρη για την ταινία του. «Είναι ένας από τους πιο λεπτολόγους σκηνοθέτες που έχουμε δουλέψει. Το έψαχνε ενάμιση χρόνο και προσπαθούσε να βρει πού θα φτιάξει το “παζλ” του», σχολιάζει ο παραγωγός.

«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»-5
Η Ζιλιέτ Μπινός σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της για να παραλάβουν τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο, αλλά και για τις προβολές της «Επιστροφής» και του «Αγγλου Ασθενή». 

Οι φυσικές τοποθεσίες λειτουργούν πάντα καλύτερα και για τους ίδιους τους ηθοποιούς, όπως επιβεβαιώνει και για αυτή την παραγωγή ο Γιώργος Καρναβάς. Στέκεται και σε κάτι πιο ειδικό όσον αφορά την Κέρκυρα, που επιλέγεται συχνά τελευταία για γυρίσματα. Είναι ένα νησί με πολύ πράσινο, έχει κάποια κομμάτια που δεν κατοικούνται και επίσης δεν έχει ανεμογεννήτριες. Αυτό είναι ένα ιδανικό σκηνικό για ταινίες εποχής γιατί όπως εξηγεί ο παραγωγός «πλέον είναι πολύ δύσκολο να τραβήξεις σε “πρωτόγονη τοποθεσία”. Τείνει να εκλείψει και σε κάποια χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνεις πιο ανοιχτά πλάνα για να πεις ιστορίες που εκτυλίσσονται λόγου χάρη προ Χριστού». 

Η «Επιστροφή» πάντως, έχει κάνει ήδη τα πρώτα σημαντικά ταξίδια της. Εκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο τον Σεπτέμβριο και ετοιμάζεται να «σαλπάρει» και για τις ΗΠΑ στις 6 Δεκεμβρίου. Η ταινία έχει πουληθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο που θα μάθει όχι μόνο την Ιθάκη του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, μα και την Κέρκυρα και την Κυλλήνη των «παρθένων» τοπίων. 

«Δεν γίνεται μια ταινία για την Οδύσσεια να μη γυριστεί στην Ελλάδα»-6
Η «Ιθάκη» του Ρέιφ Φάινς και της Ζιλιέτ Μπινός. 

Φωτογραφίες: Rosebud.21

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT