Εύθραυστος και μόνος εναντίον όλων

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ασπρόμαυρο διαφημιστικό σποτ της D&G, γυρισμένο από τον Μάρτιν Σκορσέζε, ο Μάθιου Μακόναχι εμφανίζεται στο πλευρό της Σκάρλετ Γιόχανσον, σε μια σπορ Alfa Romeo περασμένων δεκαετιών, σαν πρίγκιπας σε στυλιζαρισμένο παραμύθι. Η όψη του, έχοντας κάτι από τη νοσταλγία των εποχών που μεσουρανούσαν σταρ όπως ο Πολ Νιούμαν, φέρνει μια αίσθηση ξεχασμένης αρρενωπότητας. Μια άλλη εικόνα του Μακόναχι, για την οποία χρειάστηκε μια κοπιαστική μεταμόρφωσή του, τον έφερε στις φετινές υποψηφιότητες για το Οσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου. Είναι εντυπωσιακή η εξωτερική του αλλαγή στο «Dallas Buyers Club». Εχασε πάνω από 20 κιλά για τον ρόλο ενός Τεξανού «καουμπόη», του υπαρκτού Ρον Γούντρουφ, ο οποίος προσβλήθηκε από έιτζ. Οι γιατροί τού έδωσαν ένα μήνα ζωής, αυτός έζησε επτά χρόνια.

Η υποψηφιότητα για Οσκαρ είναι και μια αναγνώριση της στροφής που έκανε ο Μακόναχι πριν από μερικά χρόνια. Παράτησε τις mainstream ρομαντικές κωμωδίες και περιπέτειες, όπως «Προσεχώς ζάπλουτοι» ή «Σαχάρα», που του επεφύλασσαν μέλλον μικρομεσαίου σταρ, και στράφηκε σε ταινίες με ταυτότητα. Το «Killer Joe», το «Ενα καλοκαίρι», το αμφιλεγόμενο «The Paperboy», όπου θρυμματίζεται η εικόνα του ως μάτσο άντρας, ή το «Dallas Buyers Club» ήταν ένας νέος ορίζοντας γι’ αυτόν. «Απείχα από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα για περίπου δύο χρόνια. Με βομβάρδιζαν με σενάρια ταινιών καταιγιστικής δράσης ή ρομαντικών κομεντί. Μερικές προτάσεις συνοδεύονταν και από τσεκ επιταγών, όμως δεν ήθελα να δουλέψω. Είχα γίνει και μπαμπάς στο πρώτο μου παιδί (σ.σ. είναι παντρεμένος με το μοντέλο Καμίλα Αλβες και έχει μαζί της τρία παιδιά). Ξαφνικά άρχισαν να έρχονται προτάσεις για ταινίες-αληθινές προκλήσεις για μένα».

Στην πραγματικότητα, ο Μακόναχι επέστρεψε πιο ώριμος εκεί απ’ όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα του: στο ανεξάρτητο σινεμά. Το 1993 τον είχε ανακαλύψει ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν τα μεσάνυχτα») και του είχε δώσει ένα ρόλο στο «Dazed and Confused». Το 1995, η παρουσία του έγινε πιο αισθητή στο «Lone Star», στην κορυφαία ταινία του Τζον Σέιλς, υποδυόμενος ένα σερίφη του Τέξας. Σε αυτή την πολιτεία των ΗΠΑ γεννήθηκε το 1969 ο Μακόναχι, μικρότερος γιος ενός ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων της Texaco.

Το 2011, στο «Killer Joe» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο Μακόναχι έκλεψε την παράσταση ενσαρκώνοντας ένα σατανά σε μια επίγεια κόλαση, σε μια κωμόπολη στο Τέξας όπου κυριαρχούν η βλακεία, η ωμή βία και η απόγνωση. Ενας ψηλόλιγνος μαυροφορεμένος άντρας, ο Κίλερ Τζο, είναι αστυνομικός, έχει όμως και μια κρυφή επαγγελματική δραστηριότητα: εκτελεί συμβόλαια θανάτου έναντι αμοιβής. Μια μέρα, τον πλησιάζει ένα βαποράκι σε κατάσταση πανικού και του ζητάει να εξαφανίσει τη μητέρα του για να τσεπώσει την ασφάλεια ζωής της. Ο Τζο, ο οποίος πληρώνεται πάντα προκαταβολικά, κάνει μια αβαρία: δέχεται ως… εγγύηση την αδελφή του απένταρου νεαρού. Νεονουάρ και μαύρη κωμωδία αποκτούν συνοχή σε ένα σκηνικό όπου ο Μακόναχι δεσπόζει σαν ένας ανέκφραστος σαμουράι με όμορφο πρόσωπο.

Με καουμπόικο στέτσον τον ξαναβλέπουμε σήμερα στο «Dallas Buyers Club», σε ένα ρόλο που αποδεικνύει περίτρανα τη μεγάλη υποκριτική του αξία. Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, ο σκηνοθέτης Ζαν Μαρκ Βαλέ μάς συστήνει τον Ρον Γούντρουφ, έναν τυχοδιώκτη, τζογαδόρο και αναβάτη ροντέο. Την εισαγωγή τη διακρίνει μια αμφισημία, που φέρνει φευγαλέα στον νου το «Brokeback Mountain, στη συνέχεια όμως φορτώνει στον Γούντρουφ ό,τι στερεότυπο θα συνόδευε έναν χαρακτηριστικό Τεξανό επαρχιώτη των ’80s. Ο Γούντρουφ είναι αρκούντως άξεστος κι έχει αδυναμία στις πόρνες. Επίσης είναι ομοφοβικός και δεν σηκώνει κουβέντα για τον ανδρισμό του.

Αυτός ο «μάτσο» ήρωας μπαίνει σε διαδικασία εσωτερικής μεταμόρφωσης όταν το έιτζ τον ρίχνει βίαια στο κοινωνικό περιθώριο. Εκεί θα ανακαλύψει έναν άλλο εαυτό, θα αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και θα έρθει σε σύγκρουση με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, που αντιμετωπίζει τους ασθενείς του έιτζ ως πειραματόζωα εξυπηρετώντας συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Καναδός Ζαν Μαρκ Βαλέ χειρίζεται το δράμα μάς θυμίζει το προ 15ετίας «Εριν Μπρόκοβιτς» του Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Σε συνέντευξή του ο Μακόναχι λέει για το «Dallas Buyers Club»: «Ξέρω πολύ καλά αυτό τον τύπο του Τεξανού. Ξέρω τη γλώσσα του και την οπτική του γωνία. Σε τελική ανάλυση, ο ήρωάς μου είναι ένας εγωιστής μπάσταρδος, μόνος εναντίον όλων».

Δείτε

«Dallas Buyers Club» (2013)

Ενας Τεξανός τυχοδιώκτης, ασθενής του έιτζ, διαφωνεί με τους γιατρούς που του δίνουν 30 ημέρες ζωής και στρέφεται σε εναλλακτικές θεραπείες, εισάγοντας ο ίδιος φαρμακευτικές ουσίες, νόμιμες στο εξωτερικό αλλά απαγορευμένες στις ΗΠΑ. Γυρίστηκε από τον Ζαν Μαρκ Βαλέ και είναι υποψήφια για πέντε Οσκαρ, ανάμεσά τους αυτά για την καλύτερη ταινία για για τον Α΄ ανδρικό ρόλο. (Πρεμιέρα στις 13/2)

«Eνα καλοκαίρι» (Mud, 2012)

Ενας τρελός από έρωτα, που καταζητείται για τον φόνο του εραστή της πρώην ερωμένης του, βρίσκει καταφύγιο σε ένα νησάκι στον Μισισιπή. Δύο αγόρια, που ανακαλύπτουν την παρουσία του, θα προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν. Κατά τον Μακόναχι, η καλύτερη ταινία του. Γυρίστηκε από τον Τζεφ Νίκολς. (Σε dvd)

«True Detective» (2014)

Εξαιρετική τηλεοπτική σειρά του ΗΒΟ, μεταξύ νεονουάρ και θρίλερ τύπου «Seven». Ο Μακόναχι και ο Γούντι Χάρελσον (φωτ.) αποτελούν ένα συναρπαστικό δίδυμο ντετέκτιβ με εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT