Παράλογο και στο τέλος έκρηξη…

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάρ

Omar *** ½

ΘΡΙΛΕΡ, ΣΙΝΕΦΙΛ (2013). Εγχρ. Διάρκεια: 98΄

Σκηνοθεσία: Χάνι Αμπού Ασαντ

Ερμηνείες: Ανταμ Μπακρί, Λιμ Λουμπάνι, Γουαλίντ Φ. Ζουάιτερ, Σάμερ Μπισάρατ, Εγιάντ Χουράνι

Θρίλερ με φόντο την κατεχόμενη Παλαιστίνη, υποψήφιο για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο από τον Χάνι Αμπού Ασαντ. Θρίλερ αλλά όχι σαν τα χολιγουντιανά, που η πλοκή και ο ρυθμός τους δίνουν επίφαση ρεαλισμού σε φανταστικές ιστορίες που τις περισσότερες φορές είναι μάλλον απίθανο να συμβούν στην πραγματικότητα.

Ο ήρωας του Χάνι Αμπού Ασαντ συσσωρεύει ένταση, θυμό και απόγνωση, και στο τέλος εκρήγνυται. Στην προηγούμενη ταινία του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη, στο αριστουργηματικό «Παράδεισος τώρα», ο ήρωας, ζωσμένος με εκρηκτικά στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ήταν πανέτοιμος για την ανάληψή του στους ουρανούς: «ηρωικό» θύμα της ψευδαίσθησης που τον ήθελε μάρτυρα. Στην τωρινή ταινία, οι αντιδράσεις του είναι μικρότερης κλίμακας.

Στον πυρήνα της πλοκής βρίσκεται ο έρωτας και σε αυτόν ταιριάζουν καλύτερα οι τρόποι με τους οποίους λύνονται οι βεντέτες. Ο Ομάρ, ο Αμτζάντ και ο Ταρέκ, τρεις Παλαιστίνιοι φίλοι από παιδιά, ζουν στην περιοχή που είναι χωρισμένη στα δύο από το τείχος. Ο Ομάρ είναι ερωτευμένος με την αδελφή του Ταρέκ, τη Νάντια, την οποία αγαπάει και ο Αμτζάντ. Οι τρεις φίλοι είναι μέλη της Χαμάς και σε μια δίνη παραλόγου. Μετά τη δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατιώτη ο Ομάρ συλλαμβάνεται και πιέζεται για να γίνει χαφιές των Ισραηλινών. Παράλληλα, η Νάντια πολιορκείται από τον Αμτζάντ…

ΑΣΤΥ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT