Εκπλήξεις στην Μπερλινάλε

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, το μεγάλο ψάρι κατάπιε το μικρό στην Μπερλινάλε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Κίνα, ΗΠΑ και Γαλλία επικράτησαν στα βραβεία του διαγωνιστικού. Οι ελληνικές ελπίδες για ένα βραβείο στο «Μικρό ψάρι» έσβησαν όταν ο Τόνι Λιουνγκ, ο διασημότερος Ασιάτης ηθοποιός, κάλεσε στη σκηνή τον Κινέζο Λιάο Φαν («Black Coal, Thin Ice») για να παραλάβει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Ο Βαγγέλης Μουρίκης ήταν φαβορί σε αυτή την κατηγορία. Η ελληνική συμμετοχή, που έκανε αισθητή την παρουσία της και στα παράλληλα τμήματά του, αρκέστηκε στο βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής του τμήματος «Φόρουμ» για το «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.

Στη λιτή τελετή στο Βερολίνο, την ώρα του μεγάλου βραβείου του 64ου φεστιβάλ, κανείς δεν πίστευε στα αυτιά του όταν ακούστηκε ο τίτλος «Black Coal, Thin Ice» («Μαύρος άνθρακας, λεπτός πάγος») του Γινάν Ντιάο. Ενα στυλιζαρισμένο φιλμ, μεταξύ νεονουάρ και κωμωδίας, και κατά τις ανταποκρίσεις μάλλον αδιάφορο, πήρε τη Χρυσή Αρκτο. Η Αργυρή, για το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, δόθηκε στον Αμερικανό Γουές Αντερσον για το, επίσης στυλιζαρισμένο, «The Grand Budapest Hotel». Αργυρή Αρκτος, βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ, απονεμήθηκε στον παππού της πάλαι ποτέ γαλλικής νουβέλ βαγκ, στον 92χρονο Αλέν Ρενέ, για το «Aimer, Boire et Chanter». Παραδόξως αγνοήθηκε παντελώς το σύγχρονο βρετανικό νέο κύμα, το «71» του Γιαν Ντεμάνζ, από τις πολυσυζητημένες ταινίες του φεστιβάλ. Ο Ντεμάζ έφυγε από το Βερολίνο με ειδική μνεία της Οικουμενικής Επιτροπής

Με την Αργυρή Αρκτο σκηνοθεσίας βραβεύτηκε ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το «Boyhood», που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό του φεστιβάλ και τους κριτικούς. Η Αργυρή Αρκτος σεναρίου πήγε στους Γερμανούς Αννα και Ντίτριχ Μπρούγκεμαν για την ταινία «Kreuzweg». Τέλος, η Αργυρή Αρκτος γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στη Χάρου Κουρόκι για την ερμηνεία της στο «Little House» του Ιάπωνα βετεράνου σκηνοθέτη Γιόζι Γιαμάντα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT