Κάννες, έναρξη με «Γκρέις Κέλι»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναρξη χθες για το 67ο Φεστιβάλ Καννών με την ταινία «The Grace of Monaco», τη βιογραφία της θρυλικής Γκρέις Κέλι διά χειρός Ολιβιέ Νταχάν («Ζωή σαν Τριαντάφυλλο»). Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική αφού το φετινό μενού είναι ιδιαίτερα πλούσιο παρά τον σχετικά μικρό αριθμό ταινιών (18) του διαγωνιστικού τμήματος. Αυτό γιατί ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους συναντάμε πολύ σημαντικά ονόματα του σύγχρονου σινεμά όπως οι Βρετανοί Μάικ Λι και Κεν Λόουτς με τα «Mr. Turner» και «Jimmy’s Hall» αντίστοιχα, ο Τούρκος βιρτουόζος Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν («Winter Sleep»), οι Τόμι Λι Τζόουνς και Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, καθώς και ο Ρώσος Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ («Η Επιστροφή»).

Ισχυρή φυσικά είναι και φέτος η παρουσία των Γάλλων με τους αδερφούς Νταρντέν να παρουσιάζουν το «Δυο μέρες, μια νύχτα» με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, ενώ ο «οσκαρικός» Μισέλ Χαζαναβίσιους επανέρχεται με την «Αναζήτηση», ένα φιλμ για την ταραγμένη περιοχή της Τσετσενίας. Ειδική μνεία αξίζει ο ακούραστος Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο οποίος στα 83 του συμμετέχει με το «Αντίο στη Γλώσσα». Τελευταία αφήσαμε την ελληνική συμμετοχή του Πάνου Κούτρα με τη νέα του ταινία «Xenia». Ο σκηνοθέτης της εξαιρετικής «Στρέλλας» παίρνει μέρος στην κατηγορία «Ενα Κάποιο Βλέμμα», βραβείο με το οποίο θυμίζουμε πως είχε τιμηθεί ο «Κυνόδοντας» το 2009.

Εκτός πάντως από τους λαμπερούς σταρ που θα δώσουν το «παρών» και φέτος στην Κρουαζέτ, την προσοχή θα τραβήξει σίγουρα και η κριτική επιτροπή η οποία μάλιστα γυναικοκρατείται. Εκτός από τη Νεοζηλανδή σκηνοθέτιδα Τζέιν Κάμπιον η οποία προεδρεύει, υπάρχουν ακόμα η Σοφία Κόπολα και οι ηθοποιοί Καρόλ Μπουκέ, Λεϊλά Χατάμι και και Τζέον-Ντο Γεόν, ενώ τη σύνθεση κλείνουν ο Καναδός σκηνοθέτης Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν και οι δημοφιλείς ηθοποιοί Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Γουίλιαμ Νταφό. Για δέκα μέρες λοιπόν η καρδιά του κινηματογραφικού κόσμου χτυπά στις γαλλικές ακτές οι οποίες φιλοξενούν το σημαντικότερο φεστιβαλικό ραντεβού στον κόσμο. Αυλαία στις 25 Μαΐου όταν και ο πολυπόθητος Χρυσός Φοίνικας θα βρει τον κάτοχό του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT