Ταινιόραμα για απαιτητικούς σινεφίλ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία διετία, όλο και περισσότεροι αθηναϊκοί κινηματογράφοι προμηθεύονται μηχανές ψηφιακής προβολής, ερχόμενοι σε αρμονία και με τα σύγχρονα παγκόσμια πρότυπα. Η ίδια η παραγωγή των ταινιών έχει ξεκάθαρα περάσει στην ψηφιακή εποχή αφού ελάχιστοι πλέον κινηματογραφιστές χρησιμοποιούν το κλασικό φιλμ. Ο κινηματογράφος ωστόσο δεν είναι μόνο (ούτε καν κυρίως) το σήμερα και βέβαια η αισθητική αξία της αποτύπωσης στο σελιλόιντ είναι αναμφισβήτητη και ξεχωριστή, ανεξάρτητα από τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου μέσου.

Εχοντας αυτά κατά νου, τα αδέρφια Γιώργος και Δημήτρης Στεργιάκης, του αγαπημένου «Αστυ», προβάλλουν το σύνθημα «Το φιλμ δεν θα πεθάνει ποτέ» και μας καλούν σε ακόμα ένα Ταινιόραμα, τον καθιερωμένο σινεφίλ μαραθώνιο που διοργανώνουν ανελλιπώς εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. 168 ταινίες σε 56 ημέρες (15/5-9/7) περιλαμβάνει το φετινό μενού που με την ποικιλία και την ποιότητά του θα ικανοποιήσει ακόμα και τους απαιτητικότερους φίλους της έβδομης τέχνης. Τα θεματικά αφιερώματα μας ταξιδεύουν στον σύγχρονο καναδικό κινηματογράφο, την ιταλική σάτιρα, το αγγλικό και το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά καθώς και στις δημιουργίες από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Φυσικά δεν λείπουν και τα πιο προσωπικά αφιερώματα στους μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Γκοντάρ, ο Τριφό, ο Αλμοδόβαρ, ο Χίτσκοκ, ο Φελίνι, ο Βισκόντι και πολλοί άλλοι, ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Μελίνα Μερκούρη με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατό της. Στα θετικά, και το πολύ οικονομικό εισιτήριο, το οποίο κοστίζει 6 ευρώ για τις τρεις ημερήσιες προβολές ενώ υπάρχει και κάρτα των 40 ευρώ η οποία καλύπτει όλη τη διάρκεια του Ταινιοράματος.

Στο Γκαίτε

Οι επιλογές όμως για τους σινεφίλ δεν τελειώνουν εδώ, αφού το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνεργασία με τον κινηματογραφικό ιστότοπο flix.gr, ανοίγει και αυτό την ταινιοθήκη του μέχρι τις 2 Ιουνίου ξεναγώντας το κοινό στο νέο γερμανικό σινεμά, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται στον τίτλο του αφιερώματος «πιο νέο από ποτέ». Βέντερς, Χέρτσογκ και Φασμπίντερ βρίσκονται στο επίκεντρο του «ψαγμένου» προγράμματος που έχει να προσφέρει το ινστιτούτο.

Τέλος, υπάρχει το 8ο Outview Film Festival το οποίο επιστρέφει στην Ταινιοθήκη για να μας ξεναγήσει στον χώρο του λεγόμενου «queer cinema» και σε τίτλους που δύσκολα κανείς θα συναντήσει στο καθιερωμένο εμπορικό κύκλωμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT