Το πρώτο μουσικό κλιπ στο σινεμά

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αφιέρωμα στην πρωτοπόρο κινηματογραφίστρια Λότε Ράινιγκερ, η οποία δημιούργησε το πρώτο μουσικό κλιπ στην ιστορία του σινεμά, διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το Beton7. Οι προβολές, που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Μαΐου και 6 Ιουνίου στο Beton7 (Πύδνας 7), περιλαμβάνουν το σύνολο των μουσικών φιλμ κινουμένων σχεδίων της Ράινιγκερ που έχουν σωθεί. Ανάμεσά τους, μία παρωδία της «Κάρμεν» (1933) εμπνευσμένη από την ομώνυμη όπερα, η ιστορία του μοναχικού «Παπαγκένο» (1935), εμπνευσμένη από τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, το πρώτο μουσικό της κλιπ με τίτλο «Δέκα λεπτά Μότσαρτ» (1930), όπου ζευγάρια χορεύουν συνοδεία της «Μικρής νυχτερινής μουσικής», καθώς και ένα απόσπασμα από το μεγαλύτερου μήκους έργο της «Απαγωγή από το Σεράι» (1958), το οποίο για πολλά χρόνια θεωρούνταν χαμένο.

Γεννημένη στη Γερμανία το 1899, τη δεκαετία του 1920 η Λότε Ράινιγκερ ανήκε στον λογοτεχνικό κύκλο του Μπέρτολτ Μπρεχτ και συναναστρεφόταν προσωπικότητες όπως ο Φριτς Λανγκ, ο Carl Zuckmayer και ο Karl Schmidt-Rottluff. «Πρωταγωνιστές» στα φιλμ κινουμένων σχεδίων της ήταν χάρτινες σιλουέτες, σχεδιασμένες και κομμένες από την ίδια με φαντασία και χιούμορ, οι οποίες έμοιαζαν να γλιστρούν στην οθόνη. Εκτός από το κινηματογραφικό της έργο, διακρίθηκε για τις εικονογραφήσεις της και τις συνεργασίες της στον χώρο του θεάτρου και του θεάτρου σκιών.

Εναρξη προβολών στις 7.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT