«Περιπέτεια στην Ελλάδα» με αδίστακτους αρχαιοκαπήλους

«Περιπέτεια στην Ελλάδα» με αδίστακτους αρχαιοκαπήλους

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω από την παραλία της Καρδάμαινας, η θερμοκρασία είναι χαμηλή για την εποχή και οι ηθοποιοί, έπειτα από αρκετές ώρες μέσα στο νερό, διαμαρτύρονται ότι κρυώνουν, όμως ο Τάαβι Βάρτια συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στη θάλασσα για να εξηγήσει, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, πώς ακριβώς οραματίζεται τη συγκεκριμένη σκηνή. Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα γυρισμάτων της ταινίας «Adventure in Greece»–ο τίτλος είναι προσωρινός– και ο αυστηρός προγραμματισμός δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Μια καλοκαιρινή μπόρα σε ένα ελληνικό νησί δεν θα μπορούσε, βέβαια, να πτοήσει έναν Φινλανδό, ωστόσο η αφοσίωση του σκηνοθέτη μάλλον οφείλεται περισσότερο στον ενθουσιασμό του για τη δουλειά του και λιγότερο στην καταγωγή του. Αλλωστε, ο Τάαβι Βάρτια δυσκολεύεται να εντάξει τον εαυτό του στη «φινλανδική πλευρά» μεταξύ των συντελεστών της ελληνοφινλανδικής κινηματογραφικής παραγωγής, αφού αισθάνεται πως «κρατάει στα χέρια του και τις δύο σημαίες». Το «Adventure in Greece», σε δικό του σενάριο, συνιστά το πρώτο βήμα στην υλοποίηση ενός ονείρου, που γεννήθηκε στο μυαλό του πριν από περίπου επτά χρόνια: να γυρίσει μία σειρά από ταινίες στη χώρα μας και, αν είναι δυνατόν, να εγκατασταθεί για ένα διάστημα στην Ελλάδα.

Οι οδηγίες ολοκληρώνονται και το συγκεντρωμένο πλήθος –τα γυρίσματα αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους της Κω, ενώ ο ανταγωνισμός για τις θέσεις των κομπάρσων αποδείχθηκε απρόσμενα σκληρός– παρακολουθεί την κινηματογραφική διάσωση του νεαρού Nuutti Konttinen. Στα 15 του, ο κατάξανθος ηθοποιός και τραγουδιστής είναι ήδη ένα ανερχόμενο αστέρι στη Φινλανδία. Στη συγκεκριμένη παραγωγή πρωταγωνιστεί δίπλα στη συνομήλική του –και χαρισματική, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη– Ιφιγένεια Τζόλα, γνωστή στο εγχώριο τηλεοπτικό κοινό από τον ρόλο της στο «Νησί». Η συνεργασία με ανήλικους πρωταγωνιστές δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Τάαβι Βάρτια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει στο βιογραφικό του μία σειρά από επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές για όλη την οικογένεια. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κυρίως με τις ταινίες της Disney, τα φιλμ για παιδιά και εφήβους καταλαμβάνουν γύρω στο 10% με 15% της ετήσιας φινλανδικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Για κάθε ηλικία

Πάντως, η «Περιπέτεια στην Ελλάδα», που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές Δεκεμβρίου και στη Φινλανδία δύο μήνες νωρίτερα, απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Ετσι, τους ενήλικες ήρωες ενσαρκώνουν δημοφιλείς ηθοποιοί, όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Ορφέας Αυγουστίδης, στους ρόλους των «κακών» – δηλαδή μιας σπείρας αδίστακτων αρχαιοκαπήλων, που δεν διστάζουν να απαγάγουν την Αντριάνα (Ιφιγένεια) στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν ένα χαμένο θησαυρό. Τους γονείς της μικρής υποδύονται ο Γιάννης Στάνκογλου και η Ναταλία Δραγούμη, ενώ το ζευγάρι από τη Φινλανδία, που παραθερίζει στην Κω μαζί με τα τρία παιδιά του, ερμηνεύουν οι εξίσου αναγνωρίσιμοι στη χώρα τους Laura Malmivaara και Ville Myllyrine. Εκτός από την Καρδάμαινα, το φιλμ αναδεικνύει τα ωραιότερα σημεία της Κω, όπως τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, τις παραλίες του Αγίου Στεφάνου και των Θερμών, το λιμάνι της Κεφάλου και τη μαρίνα της πόλης, παρουσιάζοντας το νησί ως ιδανικό προορισμό διακοπών για οικογένειες – επομένως, δεν αποκλείεται να συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων από τη Φινλανδία, όπου το όνομα του σκηνοθέτη θεωρείται σχεδόν εγγύηση για την επιτυχία του φιλμ.

Οι όποιες στερεοτυπικές εικόνες μπορεί να έχουν οι «θερμόαιμοι» Ελληνες για τους «συγκρατημένους» Φινλανδούς και αντιστρόφως δεν φαίνεται να δημιουργούν εμπόδια στην επικοινωνία μεταξύ των συντελεστών. «Η υποκριτική είναι υποκριτική, ανεξαρτήτως της καταγωγής των ηθοποιών», τονίζουν τόσο οι μεν όσο και οι δε, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σκηνοθέτη στη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας και ανταλλαγής. «Ο Τάαβι φαίνεται ότι αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και το κάνει με έναν πολύ ευαίσθητο τρόπο. Οτιδήποτε και να σου ζητήσει του το δίνεις απλόχερα», εξηγεί ο Γιάννης Στάνκογλου. «Το σινεμά είναι μια γλώσσα ιδιαίτερη, που κατά κάποιον τρόπο φέρνει κοντά τους ανθρώπους», συνεχίζει.

Από την πλευρά του, ο Τάαβι Βάρτια υποστηρίζει πως δεν τον δυσκολεύει καθόλου να σκηνοθετεί στα αγγλικά ή να βασίζεται στους βοηθούς του για όταν οι χαρακτήρες συνομιλούν στα ελληνικά –στην ταινία οι τρεις γλώσσες εναλλάσσονται, όπως θα συνέβαινε στην πραγματικότητα–, αναγνωρίζοντας πως ουδέποτε αισθάνθηκε ξένος στην Ελλάδα. «Η ιδιοσυγκρασία είναι λίγο διαφορετική, αλλά προερχόμαστε από δύο μικρές χώρες στις άκρες της Ευρώπης. Ισως γι’ αυτό έχουμε τόσα κοινά». Εξίσου ομαλά εξελίσσεται η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών Jarkko Hentula (Yellow Group) και Λιλέτ Μπόταση (Inkas Films) και των συνεργείων, ενώ τα μοναδικά προβλήματα προέκυψαν από την αιφνίδια απόφαση του ξενοδόχου, που παρείχε τη φιλοξενία των συντελεστών, να «σπάσει» το συμβόλαιο χορηγίας.

Κατάδυση

Οταν τα γυρίσματα στην παραλία ολοκληρώνονται, η δράση μεταφέρεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο λιμάνι της Καρδάμαινας. Αξιοποιώντας τα πρόσφατα μαθήματα κατάδυσης, η Ιφιγένεια Τζόλα και η αδελφή της, Ρενέ, που την ντουμπλάρει σε ορισμένες σκηνές ελαφρύνοντας κάπως τον φόρτο εργασίας της, βουτούν στη θάλασσα περικυκλωμένες από τους καταδυόμενους τεχνικούς του συνεργείου. Το παράξενο θέαμα που αντικρίζουν οι περαστικοί κατά τη διάρκεια της νυχτερινής τους βόλτας στα πολυάριθμα μπαρ και εστιατόρια του χωριού ελάχιστα προϊδεάζει για την εντυπωσιακή σκηνή που θα διαδραματιστεί στην οθόνη: το αυτοσχέδιο «τούνελ» από τσιμέντο, σύρμα και πολυουρεθάνη μεταμορφώνεται σε υποβρύχια σπηλιά, τα φώτα των προβολέων δημιουργούν την κατάλληλη μυστηριακή ατμόσφαιρα και η ηρωίδα διασχίζει το σκοτεινό πέρασμα για να ανακαλύψει τον περιβόητο θησαυρό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT