Η Ελλάδα φιλόξενη για τα φαντάσματα της Χάισμιθ

Η Ελλάδα φιλόξενη για τα φαντάσματα της Χάισμιθ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου ****

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ

Σκηνοθεσία: Χοσεΐν Αμινί

Ερμηνείες: Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ, Οσκαρ Αϊζακ

Ο θαμπός και ψυχρός κόσμος της Πατρίτσια Χάισμιθ, περίπλοκος και πλήρης παθών και ψυχαναγκαστικών εμμονών, εκτίθεται για μια ακόμη φορά στο φως της Μεσογείου. Στο παρελθόν, στην αυγή της δεκαετίας του ‘60, ο νεαρός Αλέν Ντελόν τριγυρνούσε στα σοκάκια της παλιάς Ρώμης και της Νάπολης, αλλά και στις ακτές τις Ταορμίνας καθοδηγούμενος από τον Ρενέ Κλεμάν που έπλαθε τον καλύτερο μέχρι τώρα κινηματογραφικό Τομ Ρίπλεϊ (ο διασημότερος ήρωας της Χάισμιθ) στο «Γυμνοί στον ήλιο».

Σήμερα, ο Χοσεϊν Αμινί (σεναριογράφος σπουδαίων ταινιών όπως «Φτερά της Αγάπης», «Τζουντ», «Drive») μεταφέρει στην οθόνη τα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως όχι ιδιαίτερα γνωστό, έχοντας επιλέξει την Ελλάδα για φυσικό ντεκόρ της ταινίας του. Λίγες σκηνές της έχουν γυριστεί και στην Κωνσταντινούπολη. Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια αστυνομική ιστορία χιτσκοκικής κοπής (η μουσική του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας έχει συμβάλει καθοριστικά στο χιτσκοκικό ύφος), με στιβαρή δραματουργία και άριστες ερμηνείες. Απολαμβάνουμε τον Βίγκο Μόρτενσεν σε μια απο τις καλύτερες στιγμές του.Ιανουάριος του 1962 Αθήνα: ο νεαρός Αμερικανός Ράινταλ, ξεναγός που κλέβει ανυποψίαστους τουρίστες, προσκολάται σε ένα παντρεμμένο ζευγάρι συμπατριωτών του, στον μεσήλικα Τσέστερ και την νεώτερή του Κολέτ, που φαίνονται εύποροι. Ενα βράδι, ανεβαίνοντας στο δωμάτιο του Τσέστερ και της Κολέτ στο ξενοδοχείο τους, βλέπει τον Τσέστερ να σέρνει στον διάδρομο το πτώμα ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, που ανακάλυψε τα ίχνη του Τσέστερ στην Αθήνα. Ο Τσέστερ, απατεώνας ολκής, καταδιώκεται από τα θύματά του. Λίγο μετά, ο Ράινταλ προσφέρεται να τον βοηθήσει να ξεμπλέξει. Οι τρεις τους θα εξαφανιστούν για λίγες ημέρες στην Κρήτη, όπου θα λάβει χώρα και δεύτερο μοιραίο συμβάν, ρίχνοντας τον φαινομενικά ανέμελο Ράινταλ σε μια δίνη.Τα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» έχει όλα τα προσόντα για να γίνει η επιτυχία του φετινού καλοκαιριού: μυστήριο, σασπένς και μια έξοχη ανασύνθεση της εικόνας της Ελλάδας εκείνης της εποχής.

Επίσης

Eπανέκδοση είναι η δεύτερη σπουδαία ταινία της εβδομάδας. Το «Πέρασμα του Μίλερ» των Ιθαν και Τζόελ Κοέν, ξανάρχεται στο προσκήνιο 24 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή. Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ο γκάνγκστερ Τομ Ρέιγκαν, τέρας ψυχρής λογικής ο οποίος δεν λερώνει ποτέ τα χέρια του με αίμα, κυκλοφορεί ανάμεσα σε ηλίθιους και ψυχρούς δολοφόνους. Ο Τομ είναι ερωτευμένος με το κορίτσι του Ιρλανδού αρχινονού της πόλης, του Λίο, στον οποίο προσφέρει και υπηρεσίες …συμβούλου σε ό,τι αφορά μαφιόζικες δουλειές και πολιτικές ισορροπίες. Σαρδόνιο χιούμορ και στιλιζάρισμα-προπομπός του «Μπάρτον Φινκ», του αριστουργήματος των Κοέν που ήρθε τον επόμενο χρόνο. Με Γκάμπριελ Μπερν, Αλμπερτ Φίνεϊ, Τζον Πολίτο, Μάρσια Γκέι Χάρντεν.

Με καθυστέρηση 28 χρόνων κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα η «Δική μας νύχτα» (Mauvais Sang ** 1/2) του Γάλλου Λεό Καράξ («Οι εραστες της γέφυρας», «Holy Motors»), πολλά υποσχόμενου τότε νεαρού σκηνοθέτη, ο οποίος φαινόταν πως είχε χωνέψει καλά την γκονταρική παράδοση. Πρόκειται για την ιστορία ενός καταραμένου έρωτα με φόντο την εποχή που ο κόσμος ζούσε το πρώτο σοκ του έιτζ. Ξεπερασμένη ταινία, αλλά και τρυφερή αν συνυπολογίσουμε την διάχυτη αγάπη του Καράξ για το φιλμ νουάρ, τον Ντέιβιντ Μπάουι και βέβαια τον Γκοντάρ. Με Ντενί Λαβάν, Ζιλιέτ Μπινός, Ζιλί Ντελπί, Μισέλ Πικολί. Οι σινεφίλ ας μην το χάσουν.

Στο νεανικό μελό «Το λάθος αστέρι» (**) του Τζος Μπουν, το Χόλιγουντ, μετά τα βαμπίρ του «Λυκόφωτος», είδε σαν φάρο το εμβληματικό «Love Story» του 1970.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT