Χωρίς το ραβδί του Χάρι Πότερ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκπνοή του περασμένου αιώνα και στην αυγή της νέας χιλιετίας ο φανταστικός Χάρι Πότερ έγινε ο διασημότερος ήρωας της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Ο υπαρκτός Ντάνιελ Ράντκλιφ, παιδί-θαύμα που τον ενσάρκωσε, μεγάλωσε μαζί του. Ταυτίστηκε σχεδόν απόλυτα με την εικόνα ενός σύγχρονου Ολιβερ Τουίστ, που βυθίζεται στο σκοτάδι αναζητώντας την ταυτότητά του ενώ παράλληλα προσπαθεί να ελέγξει και τον κόσμο γύρω του. Ο Ράντκλιφ έζησε το τέλος της δικής του παιδικής ηλικίας και στη συνέχεια την εφηβεία του κρατώντας το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ. Είχε το πλεονέκτημα, αλλά και την κατάρα, η εικόνα του να γίνει σήμα-κατατεθέν μιας ποπ κουλτούρας με τη λάμψη της τεχνολογίας αλλά και το μαγευτικό έρεβος του παραμυθιού.

Ο Ράντκλιφ, άγουρος άντρας μετά τον κινηματογραφικό κύκλο των βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, άρχισε ν’ αναζητάει έδαφος για να προσγειωθεί και να πατήσει σταθερά. Η μετά Χάρι Πότερ καριέρα του φαντάζει σαν μια οντισιόν όπου αλλάζει κινηματογραφικά είδη σαν πουκάμισα με την ίδια απορία στο βλέμμα.

Η «Γυναίκα με τα μαύρα» (γοτθικό θρίλερ, πιστό στο παλιό ύφος των στούντιο Hammer που δημιούργησαν σχολή στον κινηματογραφικό τρόμο από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70) αποδείχτηκε σταθερό έδαφος. Το περιβάλλον, πνιγμένο στην ομίχλη του ρομαντικού και του μεταφυσικού, του ήταν οικείο. Στο περυσινό «Kill your Darlings» (βιογραφική ταινία που δεν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες) το ρίσκο που πήρε θυμίζει νεοφώτιστο εξερευνητή μπροστά σε κινούμενη άμμο. Φόρεσε το κοστούμι του Αλεν Γκίνσμπεργκ, στο μυαλό του όμως είχε μάλλον τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών» και όχι τους μπίτνικς. Το σφάλμα βαρύνει και τον σκηνοθέτη Τζον Κροκίδας. Σήμερα, στο «Φίλοι ή κάτι παραπάνω;», δοκιμάζει τη ρομαντική κομεντί. Αμήχανος, με την επιτηδευμένη νευρικότητα ενός Γούντι Αλεν και το χαμόγελο ενός Χιου Γκραντ. Οι ώμοι του όμως παραμένουν τρυφεροί. Το 2015 θα επιστρέψει στον τρόμο, θα τον δούμε να παίζει το τέρας σε ακόμη μία μεταφορά του κλασικού «Φρανκενστάιν» στην οθόνη.

Η επικείμενη αποτυχία του

Το 2011, όταν ο Χάρι Πότερ αποφοίτησε από τη σχολή των μάγων, ο Ράντκλιφ ήταν ένας πάμπλουτος εικοσάρης. Το Forbes υπολόγιζε την περιουσία του στα 110 εκατομμύρια δολάρια. Λογικό ποσό για τον σούπερ σταρ μιας σειράς 8 ταινιών, που όλες τους βρίσκονται στη λίστα των 50 πιο προσοδοφόρων ταινιών όλων των εποχών. Ο Ράντκλιφ ήθελε να πετάξει μακριά από τη σκιά του μάγου, να βρει τη δική του ταυτότητα και να πείσει το συνομήλικο κοινό του, που μεγάλωσε μαζί του με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ και τον λάτρεψε, πως είχε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Τότε ήρθαν και τα προβλήματα με το αλκοόλ, που ξεπεράστηκαν γρήγορα όπως λέει στις συνεντεύξεις του.

Σε μια σχετικά πρόσφατη στον Guardian, προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει να περνάς την εφηβεία κάτω από την πίεση της επιτυχίας και τα φλας της δημοσιότητας. «Το να γκουγκλάρεις το όνομά σου στη μηχανή αναζήτησης και να βλέπεις δίπλα του να φυτρώνουν λέξεις όπως “αλκοολισμός” ή υποθέσεις για τη σεξουαλικότητά σου δεν είναι εύκολο. Είναι σαν να μπαίνεις σε δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους που σου λένε κατάμουτρα πόσο σκ..ά είσαι. Στα τέλη της εφηβείας μου το έκανα συνέχεια και ήταν πολύ καταστροφικό για μένα. Από τα είκοσί μου και μετά σε όσες συνεντεύξεις έδινα με ρωτούσαν επίμονα για την επικείμενη αποτυχία μου. Οταν είσαι διαρκώς αντιμέτωπος με όλα αυτά, αρχίζεις ν’ αντιδράς. Η δική μου αντίδραση ήταν να γυρίσω την πλάτη και να σκεφτώ σοβαρά τις επιλογές μου».

Ο φόβος της απόρριψης

Το γλυκόπικρο «Φίλοι ή κάτι παραπάνω;» θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν… ψυχοθεραπεία του Ράντκλιφ. Ο 25άρης Ουάλας, ο ήρωάς του, έχει παρατήσει την ιατρική γιατί δεν αντέχει να βλέπει την πρώην του. Ενα βράδυ θα ερωτευθεί την Τσάντρι, σχεδιάστρια καρτούν που εργάζεται στη διαφήμιση. Από την πρώτη στιγμή προκαλείται ερωτική χημεία μεταξύ τους, ο Ουάλας όμως διστάζει να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει. Η Τσάντρι έχει δεσμό με θέα τον γάμο. Καλοσκηνοθετημένες καταστάσεις, κοφτοί διάλογοι και ατμόσφαιρα «Νότινγκ Χιλ», ο Ράντκλιφ όμως δεν πείθει και τόσο.

Δείτε

Φίλοι ή κάτι παραπάνω; (What If, 2013)

Ρομαντική κομεντί του Μάικλ Ντόους που θυμίζει παραλλαγή του «Οταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» στα μέτρα του Ντάνιελ Ράντκλιφ. Στο σύγχρονο Τορόντο ένας νεαρός άντρας, που φέρει βαρέως τον χωρισμό του, ερωτεύεται μια συνομήλική του, η οποία όμως έχει μόνιμο δεσμό. Δίπλα στον Ράντκλιφ η Ζόε Καζάν (εγγονή του Ηλία Καζάν), ο Ανταμ Ντράιβερ και ο Ρέιφ Σπολ. (Προβάλλεται στις αίθουσες.)

Kill your Darlings (2013)

Ο Αλεν Γκίνσμπεργκ (τον ενσαρκώνει ο Ράντκλιφ – φωτ.), πρωτοετής φοιτητής στο Κολούμπια, γνωρίζει τον Ουίλιαμ Μπάροουζ, τον Τζακ Κέρουακ και άλλους της γενιάς των μπίτνικς. Το σενάριο, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, περιστρέφεται γύρω από ένα έγκλημα πάθους. Στο ίδιο έγκλημα αναφέρονται ο Μπάροουζ και ο Κέρουακ στο μυθιστόρημα «Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους», που έγραψαν από κοινού ― ένα κεφάλαιο ο ένας και ένα ο άλλος. Σκηνοθετικό ντεμπούτο του ελληνικής καταγωγής Τζον Κροκίδας. (Σε dvd και blu-ray στο Διαδίκτυο. Αναμένεται και η ελληνική έκδοσή του.)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT