Πανόραμα Ευρωπαϊκού Σινεμά

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ο μακροβιότερος κινηματογραφικός θεσμός της πόλης, που φιλοξενείται από κοινού στους κινηματογράφους Αστυ και Ααβόρα. Το πρόγραμμα των έντεκα ημερών του (16-26/10) είναι αρκετά πλούσιο και πολυεπίπεδο, καθώς περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα, διακεκριμένες πρεμιέρες, ειδικά αφιερώματα με διαμάντια του παρελθόντος και δύο εκλεκτούς καλεσμένους. Ο Παλαιστίνιος δεξιοτέχνης Ελία Σουλεϊμάν και ο εξαιρετικός σεναριογράφος Πολ Λάβερτι θα παραδώσουν ενδιαφέροντα masterclasses για το σινεφίλ κοινό της Αθήνας.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Από τις πρεμιέρες ξεχωρίζει αρχικά η ταινία έναρξης του φεστιβάλ, η «Queen and Country» του Βρετανού Τζον Μπούρμαν, η οποία αναπτύσσει την ιστορία της στα χρόνια του πολέμου της Κορέας. Η πιο πολυαναμενόμενη ωστόσο ταινία του φεστιβάλ είναι μάλλον το «Jimmy’s Hall» του μεγάλου Κεν Λόουτς, ο οποίος επιστρέφει δυναμικά αφηγούμενος την ιστορία του κομμουνιστή Τζίμι Γκράλτον. Κατά τα λοιπά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεματική στο πλαίσιο της οποίας οκτώ κορυφαίοι Ελληνες δημιουργοί του σινεμά παρουσιάζουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες, ενώ ειδικό αφιέρωμα γίνεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται 100 χρόνια) με ταινίες που σχετίζονται με αυτόν όπως το «Σταυροί στο μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ή η «Λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε.

Χθες είχαμε όμως και τη δημοσιοποίηση της λίστας των ταινιών που ψηφίστηκαν ηλεκτρονικά από το κοινό για το αφιέρωμα «1914-2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εκεί συναντάμε αγαπημένες ελληνικές ταινίες τόσο από το μακρινό όσο και από το πιο πρόσφατο παρελθόν όπως τη «Συνοικία το Ονειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη, την «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, το «Ολα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη και τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT