Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όγδοη χρονιά η Ταινιοθήκη της Ελλάδος επικεντρώνει το βλέμμα της στην avant garde αισθητική με το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο λαμβάνει χώρα από σήμερα 12 μέχρι και την Τετάρτη 26 του μήνα.

Πειραματικές παραγωγές

Με δεδομένη την ποιοτική υποχώρηση του Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια, η οποία οφείλεται κυρίως στην ατολμία και την κερδοσκοπία των παραγωγών του, είναι η ανεξάρτητη σκηνή (η λεγόμενη indie) που καλείται να κρατήσει ψηλά τη σημαία και να συνεχίσει την πρόοδο του αμερικανικού κινηματογράφου. Συμμεριζόμενοι προφανώς αυτή την άποψη, οι άνθρωποι της Ταινιοθήκης συμπεριέλαβαν φέτος το αφιέρωμα με τίτλο «Πανόραμα αμερικανικών πειραματικών αφηγήσεων στη νέα χιλιετία». Στο πλαίσιό του θα παρουσιαστούν 13 μεγάλου μήκους πειραματικές ταινίες (μυθοπλασίες και ντοκιμαντέρ), οι οποίες γυρίστηκαν μέσα στον 21ο αιώνα και διακρίνονται από μεγάλη δημιουργική και εκφραστική ελευθερία.

Εκτός όμως από τους Αμερικανούς το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έναν Ευρωπαίο εκλεκτό καλεσμένο· τον ιδιοφυή και αμφιλεγόμενο Λεός Καράξ του οποίου τα κορυφαία έργα θα παρουσιαστούν εκ νέου στο κοινό. Ο ίδιος ο Γάλλος σκηνοθέτης θα δώσει το «παρών» στο φεστιβάλ παραδίδοντας μάλιστα και ένα σίγουρα ενδιαφέρον masterclass την ερχόμενη Τετάρτη στην αίθουσα του Exile Room. Το τρίτο από τα αφιερώματα μάς επιστρέφει στους νέους δημιουργούς με την παρουσίαση ταινιών τεσσάρων Γερμανών σκηνοθετών της νέας γενιάς, οι οποίοι διακρίνονται τα τελευταία χρόνια. Οι Τζέσικα Κρούμαχερ, Τίμο Μίλερ, Χάνες Λανγκ και Μαξ Λιντς υπόσχονται να μας δείξουν για ποιο λόγο ο γερμανικός κινηματογράφος παραμένει στην αιχμή της σινεφίλ πρωτοπορίας.

Από το φεστιβάλ βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό στοιχείο. Η πρώτη αναφορά είναι πάνω στο έργο της σημαντικής δημιουργού του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, Φρίντας Λιάππα, από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται 20 χρόνια. Το δεύτερο αφιέρωμα αφορά έναν από τους σχετικά νέους –και σίγουρα ξεχωριστούς– σκηνοθέτες, τον Γιάννη Οικονομίδη. Ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που η Ταινιοθήκη τού κάνει αυτή την τιμή τόσο νωρίς στην καριέρα του.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με κανονικό φεστιβάλ, οπότε εκτός από τα ωραία αφιερώματα έχουμε επίσης και διαγωνιστικό τμήμα. Εννέα ταινίες λαμβάνουν μέρος, τόσο μυθοπλασίας όσο και ντοκιμαντέρ, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Ανάμεσά τους αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το «Horse Money» του Πορτογάλου Πέντρο Κόστα, ο οποίος τιμήθηκε ήδη με το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT