Και οι Σφαίρες δήλωσαν «Je suis Charlie»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κονκάρδες με το σύνθημα «Je suis Charlie», σε βραδινά ενδύματα ή πανάκριβες γυναικείες τσάντες, έσπασαν για λίγο τη μονοτονία της κοσμικής παρέλασης στο Μπέβερλι Χίλτον του Λος Αντζελες το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η 72η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, των διασημότερων μετά τα Οσκαρ βραβείων, που απονέμει κάθε χρόνο η Ενωση Αντοποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, ήταν εναρμονισμένη με τις διαθέσεις του κόσμου που κατέκλυσε τους δρόμους του Παρισιού την ίδια ημέρα. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος ήταν υποψήφιος εκτός… συναγωνισμού στην τελετή (παρέλαβε το τιμητικό βραβείο Cecil B. De Mille για το σύνολο της προσφοράς του), άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει για την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο να περπατούν χωρίς φόβο. Αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με την ταινία «Interview», που σήμανε ψυχρό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, το οποίο ενέπνευσε κι ένα σατιρικό χάπενινγκ παρουσία των οικοδεσποινών της βραδιάς, Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ.

Μεγάλωσε και βραβεύτηκε!

Μια… ανορθόδοξη ιστορία ενηλικίωσης, το «Μεγαλώνοντας» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, κέρδισε τα περισσότερα βραβεία: τις Χρυσές Σφαίρες καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας και Β΄ γυναικείου ρόλου (Πατρίτσια Αρκέτ). Η ταινία, στο μεταίχμιο ντοκιμαντέρ και δραματικής κομεντί, άρχισε να γυρίζεται πριν από 13 χρόνια, όταν ο Λινκλέιτερ έπεισε έναν 6χρονο να του αφιερώσει λίγο χρόνο από τα καλοκαίρια του για να παίξει σε μια αποσπασματική ταινία. Τα γυρίσματα θα κρατούσαν έως την ενηλικίωση του μικρού.

Ο Λινκλέιτερ αφέθηκε στον ρυθμό της αληθινής ζωής, ο Γουές Αντερσον, ο δεύτερος μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς, στη φαντασία και τη γοητεία ενός σινεμά που θυμίζει μηχανισμό ελβετικού ρολογιού. Το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» πήρε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας στην κατηγορία κωμωδίας και μιούζικαλ.

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας απονεμήθηκε στον «Λεβιάθαν» του Ρώσου Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ. Ανάμεσα στις ταινίες που παρέκαμψαν οι ξένοι ανταποκριτές ήταν η ασπρόμαυρη πολωνική «Ida» και το εξαιρετικό σουηδικό θρίλερ «Ανωτέρα βία». Από τα animation βραβεύτηκε το «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2».

Πρόσωπα και Σφαίρες

Δύο από τις κορυφαίες ερμηνείες της χρονιάς, αυτές του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο «Παιχνίδι της μίμησης» και του Στιβ Καρέλ στο «Foxcatcher», αγνοήθηκαν.

Συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι ο Τίμοθι Σπολ («Ο κος Τέρνερ») δεν προτάθηκε καν για το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για δραματική ταινία, εδώ οι ανταποκριτές μάλλον τα ’καναν σαλάτα. Βραβεύτηκε ο Εντι Ρεντμέιν ως Στίβεν Χόκινγκ στο βιογραφικό δράμα «Η θεωρία των πάντων».

Στην κατηγορία της κωμωδίας όλα ήταν προβλέψιμα: ο Μάικλ Κίτον πήρε Χρυσή Σφαίρα για την «Απρόσμενη αρετή της αφέλειας» του Αλεχάντρο Ιναρίτου. Η ταινία βραβεύτηκε και για το σενάριό της. Στις γυναίκες βραβεύτηκαν, αντίστοιχα, η Τζούλιαν Μουρ για το δράμα «Still Alice» και η Εϊμι Ανταμς για την κομεντί «Μεγάλα μάτια».

Οι τηλεοπτικές Χρυσές Σφαίρες ξεχώρισαν τις σειρές «Αffair», «Τransparent», «Fargo» και τους ηθοποιούς Κέβιν Σπέισι («House o Cards»), Ρουθ Ουίλσον («Affair») και Τζέφρι Τέιμπορ («Transparent»).

Οι Χρυσές Σφαίρες ήταν η τελευταία στροφή πριν από την ευθεία για τα Οσκαρ. Μεθαύριο, 15/1, ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT