Μπερλινάλε, με νέο άνοιγμα στην τηλεόραση

Μπερλινάλε, με νέο άνοιγμα στην τηλεόραση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες στο Βερολίνο μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές γιορτές του έτους.

Η Μπερλινάλε άνοιξε τις πύλες της με ένα πλούσιο διαγωνιστικό τμήμα, καθώς και άλλες άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις κορυφαίων δημιουργών εντός ή εκτός συναγωνισμού. Ταινία έναρξης το χαμηλότονο δράμα «Νοbody Wants the Night» της Ισαμπέλ Κοϊξέτ, η οποία τοποθετεί τη Ζιλιέτ Μπινός στον ρόλο μιας δυναμικής γυναίκας που αποφασίζει να ακολουθήσει τον εξερευνητή άνδρα της σε ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι στον Βόρειο Πόλο, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στα υπόλοιπα του διαγωνιστικού, έχουμε αρχικά την επιστροφή του σπουδαίου και πολύ ιδιαίτερου Τέρενς Μάλικ, ο οποίος με το «Knight of Cups» έρχεται να μας συστήσει άλλον έναν ήρωα (Κρίστιαν Μπέιλ) με προσωπικές και υπαρξιακές αναζητήσεις. Το πολύ δυνατό καστ συμπληρώνουν οι επίσης «οσκαρικές» Νάταλι Πόρτμαν και Κέιτ Μπλάνσετ. Το άλλο μεγάλο όνομα είναι ο ακούραστος Βέρνερ Χέρτσογκ, που παρουσιάζει τη «Βασίλισσα της ερήμου», αφηγούμενος την ιστορία ενός θηλυκού «Λόρενς της Αραβίας», της Γερτρούδης Μπελ, σε ερμηνεία της Νικόλ Κίντμαν. Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν το εξαντλητικά διωκόμενο (στη χώρα του) «Taxi» του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί και το «The Club» του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέν.

Ολοι οι παραπάνω, μαζί με τους υπόλοιπους του διαγωνιστικού, θα κριθούν φέτος από την επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο σπουδαίος Ντάρεν Αρονόφσκι («Μαύρος κύκνος»), ο οποίος είναι αξιοσημείωτο πως δεν έχει ποτέ διαγωνιστεί στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Ντάνιελ Μπρουλ («Goodbye Lenin») και Οντρέ Τοτού.

Στα εκτός συναγωνισμού τώρα, συναντάμε κι εδώ ηχηρά ονόματα όπως του Βιμ Βέντερς, ο οποίος έχει συγκεντρώσει ένα εξαιρετικό καστ –περίπου– σαραντάρηδων (Τζέιμς Φράνκο, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Σαρλότ Γκενσμπούρ) στο νέο του φιλμ με τίτλο «Everything Will Be Fine». Επιπλέον ο Κένεθ Μπράνα αναμένεται να κάνει κι εκείνος αισθητή την παρουσία του με την εκδοχή του πάνω στον μύθο της «Cinderella», ενώ ο Ιαν Μακέλεν ερμηνεύει τον Σέρλοκ Χολμς σε…προχωρημένη ηλικία στο «Mr Holmes» του Μπιλ Γκόρντον.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η φετινή προσέγγιση του φεστιβάλ ως προς τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο της τηλεόρασης. Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας την πρακτική των τελευταίων 2-3 χρόνων, σύμφωνα με την οποία συντελεστές αλλά και πρότζεκτ σειρών παρουσιάζονται στην Μπερλινάλε, το φετινό πρόγραμμα προβλέπει ακόμα περισσότερο «χώρο» για τους εκπροσώπους της τηλεόρασης. Για το τέλος αφήνουμε την (στενάχωρη) φετινή απουσία του ελληνικού στοιχείου από τον θεσμό. Μετά τις πολύ αξιόλογες συμμετοχές των τελευταίων ετών και εξαιτίας των τεράστιων –κυρίως οικονομικών– δυσκολιών, αυτή τη φορά δυστυχώς κανένα φιλμ από τη χώρα μας δεν βρήκε τον δρόμο προς το Βερολίνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT