Τρία BAFTA για το «Μεγαλώνοντας»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προχθεσινοβραδινά βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) ήταν ο τελευταίος γύρος πριν από το καμπανάκι της κούρσας των Οσκαρ (22/2). Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το «Μεγαλώνοντας» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ συγκεντρώνοντας 3 βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β΄ γυναικείου ρόλου στην Πατρίσια Αρκέτ). Η «Θεωρία των πάντων» έπεσε δεύτερη στο νήμα, παρουσία του κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ, στη ζωή του οποίου αναφέρεται. Κέρδισε τα βραβεία καλύτερης βρετανικής ταινίας, Α΄ ανδρικού ρόλου (ο νεαρός Εντι Ρεντμέιν προβάλλει ως το αντίπαλον δέος του Μάικλ Κίτον για το φετινό Οσκαρ) και προσαρμοσμένου σεναρίου.

Στις κατηγορίες Α΄ γυναικείου και Β΄ ανδρικού ρόλου δεν υπήρξε έκπληξη, επικράτησαν η Τζούλιαν Μουρ («Still Alice») και ο Τζ. Κ. Σίμονς («Χωρίς μέτρο»).

Μεγάλος χαμένος της βραδιάς ήταν το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου που έφυγε από το Λονδίνο με ένα μονάχα βραβείο, αυτό της καλύτερης φωτογραφίας, που κοσμεί τη συλλογή του Εμανουέλ Λουμπέσκι. Σημειωτέον πως σε αυτή την κατηγορία ο πήχυς ήταν πολύ ψηλά χάρη στις συμμετοχές του Ντικ Πόουπ («Ο κ. Τέρνερ») και των Λούκας Τσαλ και Ρίτσαρντ Λεντσέφσκι («Ida»).

Τα βραβεία αγνόησαν επιδεικτικά ένα από τα μεγάλα φετινά φαβορί, το βρετανικό «Παιχνίδι της μίμησης»: βιογραφική ταινία για τον μαθηματικό Αλαν Τιούρινγκ, η οποία έριξε φως σε μια σελίδα ντροπής της σύγχρονης ιστορίας της Βρετανίας, την εξευτελιστική καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Οι εποχές βεβαίως έχουν αλλάξει, σε σημείο που ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο ετοιμόλογος και πάντα με χιούμορ Στίβεν Φράι να αστειεύεται για την απόσυρση τη δική του και του Τζορτζ Κλούνεϊ από τον κύκλο των εργένηδων. Ο Φράι, δηλωμένος ομοφυλόφιλος, προσφάτως παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς του. Ο Μάικ Λι, από τους κορυφαίους Βρετανούς δημιουργούς των ημερών μας, είδε τον «Κύριο Τέρνερ» του να αγνοείται επιδεικτικά στις υποψηφιότητες. Τα φαινόμενα πιθανόν να απατούν: ο αποκλεισμός άνοιξε τον δρόμο για το τιμητικό βραβείο που του απονεμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του. Τέλος, στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας οι Βρετανοί βράβευσαν έναν δικό τους άνθρωπο, τον Πάβελ Παβλικόφσκι, που έχει πολιτογραφηθεί καλλιτεχνικά Βρετανός, και την εξαιρετική «Ιda» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT