Η βλακεία λερώνει το χιόνι!

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές και ευχάριστες κινηματογραφικές εκπλήξεις μπαίνουμε στην Εβδομάδα των Παθών. Στο γαλλικό υπαρξιακό «γουέστερν» του Νταβίντ Ελχοφέν «Μακριά από τους ανθρώπους» ήρθε να προστεθεί το νορβηγικό φιλμ «Με σειρά εξαφάνισης», μαύρη κωμωδία από τον Χανς Πέτερ Μόλαντ, απλωμένη αριστοτεχνικά στο παχύ χιόνι. Ο ελληνικός τίτλος δεν προδίδει τις προθέσεις της. Αναφέρεται στους «μεσότιτλους» που κλείνουν σαν ταφόπλακες τα επιμέρους κεφάλαια της ταινίας (ονόματα νεκρών με ένα σταυρό μπροστά τους, όπως στα κηδειόσημα). Ο πρωτότυπος τίτλος, «Kraftidioten», που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Πανύβλακες», σαρκάζει την κτηνώδη βλακεία που λερώνει το κατάλευκο αρκτικό τοπίο.

Ο πανύψηλος Ντίκμαν

Βρισκόμαστε στη Νορβηγία, καταχείμωνο σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπου ζουν ο Νιλς Ντίκμαν (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) και η γυναίκα του. Ο Ντίκμαν, που οι φίλοι του αστειεύονται με τ’ όνομά του, μόλις ανακηρύχτηκε «πολίτης της χρονιάς»! Είναι ξένος στην περιοχή, «μετανάστης με την καλή έννοια» όπως λέει ένας ντόπιος, εξαίροντας τον επαγγελματισμό του, την ηθική του ακεραιότητα και τον βαθμό αφομοίωσής του στην τοπική κοινωνία.

Ο Ντίκμαν μένει σε ένα διώροφο κτίριο στη μέση του πουθενά και κάθε πρωί ξεκινάει νωρίς, όπως οι σκουπιδιάρηδες, για να καθαρίσει τον δρόμο με το εκχιονιστικό του. Κοιτώντας το σπίτι του από μακριά και έχοντας στο μυαλό μας τους κατά συρροήν δολοφόνους, που κατακλύζουν πια και τα δημοφιλή σκανδιναβικά τηλεοπτικά θρίλερ, υποψιαζόμαστε ένα «Ψυχώ» θαμμένο στο χιόνι. Ο Ντίκμαν με το αστείο όνομα, όμως, είναι ένας μελαγχολικός… Τζον Γουέιν εξόριστος στην παγωμένη μεθόριο. «Οταν ήμουν μικρός μου άρεσαν οι ιστορίες με Ινδιάνους. Τώρα έχω γίνει ένα είδος εξερευνητή, παρότι διανύω κάθε μέρα το ίδιο μονοπάτι», λέει στην τελετή της βράβευσής του.

Ο πανύψηλος Ντίκμαν, σκληρός και απόμακρος άνδρας που δεν έχει διάθεση να εμπλακεί με τα κοινά, πόσο μάλλον σε περιπέτειες με γκάνγκστερ, μια μέρα αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Ο γιος του δολοφονείται κατά λάθος από τη μαφία, με τρόπο ώστε ο θάνατος να φανεί ότι προκλήθηκε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο Ντίκμαν, διψασμένος για εκδίκηση, αρχίζει να δολοφονεί μεθοδικά τους γκάνγκστερ που εμπλέκονται στην υπόθεση, τον έναν μετά τον άλλον. Ετσι ανοίγει ο δρόμος μέχρι την κορυφή της μαφιόζικης συμμορίας του Κόμη, δυναμικού σαραντάρη με εμφάνιση γιάπη.

Ο Κόμης, αρχηγός ενός τσούρμου πανηλίθιων διακινητών ναρκωτικών, ζει σε έπαυλη με μοντέρνο ντιζάιν και έχει φιλοδοξίες που υπερβαίνουν κατά πολύ το IQ του. Είναι λάτρης του fitness (αν και αυτό δεν βοηθάει την ψυχική του υγεία), χορτοφάγος και μάλλον μισογύνης. Ερίζει δε διαρκώς με την πρώην σύζυγό του για τα δημητριακά στο πρωινό του γιου τους.

Αλλο ένα κατά λάθος έγκλημα θα εμπλέξει στο παιχνίδι της εκδίκησης και τη σερβική μαφία. Ο αρχηγός της, ένας ηλικιωμένος δον Κορλεόνε (Μπρούνο Γκαντζ), έχει παλιομοδίτικες αρχές.

Η αύρα του «Fargo»

Στο περιθώριο αυτής της γκραν γκινιόλ ιστορίας, δύο ανυποψίαστοι αστυνομικοί μοιράζουν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, δύο γκάνγκστερ ανακαλύπτουν πως είναι γκέι, δύο άλλοι αμπελοφιλοσοφούν για τη δυστυχία τού να ζεις στο κράτος πρόνοιας του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά και για την ευτυχία τού να γλεντάς τη φτώχεια σου στη λιακάδα του Νότου.

Εάν σας αρέσει το σινεμά των αδελφών Κοέν, θα γελάσετε με τους πανύβλακες του Μόλαντ: φέρνουν μια αύρα από το «Fargo» στη χιονισμένη Νορβηγία. Το «Με σειρά εξαφάνισης» είναι ανατριχιαστικό θρίλερ, αλλά και ξεκαρδιστική σάτιρα, υπαινικτική για ό,τι μπορεί να υπάρχει πίσω από το clean ίματζ του εύρυθμου και ιδανικού σκανδιναβικού κόσμου. Γελοιογραφία με κατάμαυρο χιούμορ, αλλά και ανατριχιαστική εικονογράφηση της αφασίας που κρύβεται κάτω από το χιόνι. Αστεία για να σε κάνει να γελάς, αλλά και «αστεία» για να σε κάνει να παγώσεις από τρόμο.

Αν ο Μόλαντ πήγαινε πιο μακριά στο χιόνι, ίσως έπεφτε πάνω στον μακελάρη Μπρέιβικ. Το εκχιονιστικό του δίνει κοενικό τέλος στην ταινία.

Δείτε

«Με σειρά εξαφάνισης» (Kraftidioten, 2014)

Νορβηγική μαύρη κωμωδία, που θυμίζει το «Fargo» των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν, από τον Χανς Πέτερ Μόλαντ. Ο Νιλς Ντίκμαν, χειριστής εκχιονιστικού μηχανήματος, δεν μπορεί να πιστέψει πως ο μοναχογιός του πέθανε από ηρωίνη. Οταν ανακαλύπτει πως έπεσε θύμα αδίστακτων εμπόρων ναρκωτικών αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Τον ενσαρκώνει υποδειγματικά ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ (φωτ.). Παίζουν, επίσης, Μπρούνο Γκαντζ, Πολ Σβέρε Χάγκεν, Μπριγκίτε Γιορτ Σόρενσεν, Χίλντεγκουν Ρίιζε. (Προβάλλεται στις αίθουσες)

«Fargo» (1996)

Mαύρο χιούμορ και γκροτέσκ καταστάσεις σε μία από τις κορυφαίες ταινίες των Kοέν, που έφερε το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά στα Οσκαρ. Eνας εμποράκος αυτοκινήτων, που χρεοκόπησε, προσλαμβάνει δύο ηλίθιους γκάνγκστερ για να απαγάγουν τη γυναίκα του. Σκοπός του είναι να ζητήσει λύτρα από τον ζάπλουτο πεθερό του. H δουλειά χαλάει στην πορεία και τα πτώματα προστίθενται το ένα στο άλλο. Παίζουν: Γουίλιαμ Mέισι, Στιβ Mπουσέμι, Φράνσις Mακ Nτόρμαντ. (Σε dvd)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT