Η παρέα πάει στο Χόλιγουντ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος θέλει να πάρει μια καλή -και διασκεδαστική- γεύση για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στο Χόλιγουντ και γενικότερα στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος, πρέπει να δει το «Entourage». Οχι μόνο την ταινία που κυκλοφορεί ήδη στους κινηματογράφους, αλλά και την πολύ αξιόλογη σειρά του HBO (2004-2011), της οποίας άλλωστε και το φιλμ αποτελεί προέκταση. Αυτή μας συστήνει τον Βίνσεντ Τσέις, ανερχόμενο ταλέντο του κινηματογράφου, ο οποίος μετακομίζει από το Κουίνς της Νέας Υόρκης στο Χόλιγουντ, προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρο του μεγάλου σταρ. Μαζί του οι δύο καλύτεροι φίλοι και ο μεγαλύτερος αδερφός του, πρώην τηλεοπτικό αστέρι και νυν γυρολόγος των στούντιο, που ψάχνει την καλλιτεχνική καταξίωση. Η σειρά παρακολουθεί τη διαδρομή του πρωταγωνιστή από την αφάνεια προς τη διασημότητα, τα χρήματα, τα ακριβά αυτοκίνητα, τις γυναίκες, αλλά και τις πολλές δυσκολίες, τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις. Ο στακάτος ρυθμός, το στυλ και το έξυπνο χιούμορ την ξεχώρισαν σχεδόν εξαρχής από τον σωρό των sitcom και της χαζοκωμωδίας.

Το φιλμ του Νταγκ Ελιν βρίσκει πια τους πρωταγωνιστές μας πλούσιους και επιτυχημένους. Η νέα φιλόδοξη ταινία του Βίνσεντ ωστόσο, την οποία σκηνοθετεί ο ίδιος, αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης ώστε σύντομα εκείνος και η παρέα του θα πρέπει να πείσουν τους παραγωγούς (κυρίως μια οικογένεια ζάμπλουτων red-neck από το Τέξας) να «κάνουν το κάτι παραπάνω».

Ο όρος «entourage» είναι το αντίστοιχο της δικής μας κουστωδίας (χωρίς την αρνητική χροιά), των ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι περιστοιχίζουν ένα σημαντικό πρόσωπο. Η ταινία όπως και η σειρά, εστιάζει στη σημασία που έχει ο κλειστός αυτός κύκλος για τη διαμόρφωση και τελικά την επιτυχία ή την αποτυχία μιας σπουδαίας περσόνας. Οι φίλοι του Βίνσεντ τον συμβουλεύουν, τον προστατεύουν και κυρίως τον στηρίζουν στα δύσκολα· εκείνος το γνωρίζει και τους έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη.

Ο μεγαλύτερος φόβος για την κινηματογραφική μεταφορά του «Entourage» ήταν πως θα έμοιαζε με εκείνη (την ανεκδιήγητη) του «Sex and the City». Η ίδια η σειρά είχε χαρακτηριστεί ούτως ή άλλως από πολλούς ως «Sex and the City για άντρες», κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου ανακριβές. Το καλό με την ταινία, είναι πως αυτή έχει γραφτεί και σκηνοθετηθεί από τον Νταγκ Ελιν, τον δημιουργό δηλαδή και του τηλεοπτικού σόου, ο οποίος επέλεξε να κρατήσει επακριβώς την αισθητική και το κλίμα του, προσαρμόζοντάς το απλώς σε μέγεθος ταινίας. Τα 104΄ της διάρκειας -θα μπορούσε ίσως να είναι κάπως λιγότερα- κυλούν γεμάτα από bro-mance αστεία, μπόλικο γυμνό και αναπόφευκτα κλεισίματα του ματιού στους «πιστούς» της σειράς. Υπεράνω όλων είναι η ανδρική φιλία -ή τελοσπάντων το αμερικανικό πρότυπό της-, η οποία όπως προαναφέραμε, αποτελεί τον πυρήνα της όλης ιστορίας και ταυτόχρονα σημείο διασύνδεσης και επικοινωνίας με το κοινό.

Παρέλαση διασήμων

Επιπλέον στην εκτέλεση της παραγωγής είναι και εδώ ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, η δημοφιλία του οποίου στους χολιγουντιανούς κύκλους είναι ο λόγος για τα δεκάδες cameo διασημοτήτων που υπάρχουν στην ταινία.

Εκτός από τον ίδιο μπροστά από την κάμερα περνούν διάσημοι από τον χώρο της μουσικής, όπως ο Φάρελ Ουίλιαμς και ο ράπερ T.I., του αθλητισμού (Τιερί Ανρί, Μπαρόν Ντέιβις, Τομ Μπρέιντι) και βέβαια του σινεμά (Τζέσικα Αλμπα, Λίαμ Νίσον κ.ά.), σε βαθμό που το φιλμ ανά διαστήματα θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στον πασπαλισμένο με χρυσόσκονη κόσμο του Χόλιγουντ.

Η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος και ιδιαίτερα αυτή του κινηματογράφου, αρέσκεται πολύ στην αυτοαναφορικότητα. Από τη «Λεωφόρο της Δύσης» του Μπίλι Γουάιλντερ μέχρι το «Εντ Γουντ» του Τιμ Μπάρτον και τα πιο πρόσφατα, βραβευμένα με Οσκαρ, «Birdman» και «The Artist», οι ιστορίες των ανθρώπων του σινεμά και του θεάτρου ήταν ανέκαθεν γοητευτικές. Το «Entourage» μπορεί να μην μπαίνει στην ίδια ποιοτική κατηγορία -δεν διαθέτει καν τα αιχμηρά σχόλια και τη φρέσκια ματιά των πρώτων κύκλων της σειράς- όμως το χιούμορ και η ελαφράδα του είναι αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτα.

Δείτε

Το τηλεοπτικό «Entourage» χαρακτηρίστηκε και ως «Sex and the City» για άνδρες. Σύμφωνα με το σενάριο, ένας φιλόδοξος νεαρός από κάποια φτωχική γειτονιά της Νέας Υόρκης καταφθάνει στο Χόλιγουντ προκειμένου να κυνηγήσει την καριέρα του κινηματογραφικού αστέρα. Γύρω του μια παρέα πιστών φίλων, αναλαμβάνουν να τον στηρίξουν και να τον προστατεύσουν, καθώς και οι ίδιοι ψάχνουν τα πατήματα και την ανέλιξή τους στην Πόλη των Αγγέλων. Η σειρά έκλεισε την ιστορία της έπειτα από οκτώ ιδιαίτερα επιτυχημένες σεζόν με επεισόδια της μισής ώρας. Μέσα από αυτή, γνωρίσαμε -πάντα με χιουμοριστικό τρόπο- τη σύγχρονη βιομηχανία του θεάματος με τους αδίστακτους μάνατζερ, τους πανίσχυρους παραγωγούς των μεγάλων στούντιο, τους ανεξάρτητους δημιουργούς και τους αλαζόνες σταρ. Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως το «Entourage» φέρει την υπογραφή τού πολύ δημοφιλούς ηθοποιού Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο οποίος εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στην παραγωγή, τομέας που ίσως τελικά και να του ταιριάζει περισσότερο…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT