Παρελθόν οι ένδοξες ημέρες του σινεμά, η αίθουσα όμως γοητεύει ακόμα

Παρελθόν οι ένδοξες ημέρες του σινεμά, η αίθουσα όμως γοητεύει ακόμα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γύρω στα 10.000.000 εισιτήρια εκτιμάται η συγκομιδή της φετινής κινηματογραφικής σεζόν· ως τέτοια ορίζεται η περίοδος από το φθινόπωρο του 2014 ώς την άνοιξη του 2015. Δεδομένων των συνθηκών, το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ άσχημο. Η κατρακύλα των τελευταίων ετών –με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά– φαίνεται κατά κάποιο τρόπο να σταματά και η κατάσταση τουλάχιστον να σταθεροποιείται. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είχαμε αρκετές ταινίες (κυρίως τα διεθνή μπλοκμπάστερ) οι οποίες έκαναν ικανοποιητικά εισιτήρια. Τρεις από αυτές («Χόμπιτ», «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» και «Fast and the Furious») ξεπέρασαν τα 300.000 εισιτήρια, ενώ και τα «Avengers: Age of Ultron» και «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» βρέθηκαν αρκετά κοντά.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως οι ίδιες ταινίες μερικά χρόνια νωρίτερα θα είχαν πάει πολύ καλύτερα, όμως με τα τωρινά δεδομένα η επίδοση είναι μάλλον υψηλή. Επιπλέον, η καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε μ’ ένα ακόμα μεγάλο μπλοκμπάστερ, τη νέα εκδοχή του «Τζουράσικ Παρκ», η οποία επίσης αναμένεται να προσελκύσει μεγάλα πλήθη στις αίθουσες. Κατά τα λοιπά, οι ελπίδες και οι προσδοκίες των διανομέων βρίσκονται στα franchise, κυρίως των ταινιών βασισμένων σε ήρωες κόμικς, οι οποίες παραδοσιακά μαζεύουν τον νεαρόκοσμο –και όχι μόνο– στις αίθουσες των μούλτιπλεξ.

Τέλος, τα δύο βαριά «χαρτιά» της σεζόν –ο επόμενος Τζέιμς Μποντ («Spectre») και ο νέος «Πόλεμος των Αστρων»– θα έρθουν προς το τέλος του έτους και κοντά στα Χριστούγεννα.

Αρνητικό γεγονός της σεζόν ο σχετικά φτωχός απολογισμός για τις ελληνικές παραγωγές. Παρά το γεγονός ότι μέσα στη χρονιά είχαμε αρκετά αξιόλογα φιλμ, αυτά δεν στάθηκαν ικανά να ξεπεράσουν τις μερικές χιλιάδες εισιτήρια. Πιο επιτυχημένο όλων ήταν το «Από Ερωτα» του Θοδωρή Αθερίδη, το οποίο έσπασε το φράγμα των 100.000 και απέσπασε το Βραβείο Κοινού στην εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αυτή η αρνητική τάση, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ανατραπεί, καθώς οι νέες δουλειές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη («Ενας Αλλος Κόσμος», του Μανούσου Μανουσάκη («Ουζερί Τσιτσάνης») και του Τάσου Μπουλμέτη («Νοτιάς»), οι οποίες αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προσελκύσουν εντονότερα το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι παλιές «ένδοξες» μέρες για τα σινεμά έχουν παρέλθει –και λόγω Διαδικτύου– πιθανώς ανεπιστρεπτί, η κινηματογραφική αίθουσα, ωστόσο, δεν θα πάψει ποτέ να γοητεύει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT