Κινηματογραφική γιορτή κάτω από τα αστέρια

Κινηματογραφική γιορτή κάτω από τα αστέρια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια σύντομη διακοπή, το ιδιαίτερα δημοφιλές στο αθηναϊκό κοινό Open Air Film Festival επανεκκινεί το πρόγραμμά του αυτή την εβδομάδα και συνεχίζεται ώς τις αρχές Σεπτεμβρίου με προβολές σε υπαίθριους χώρους της πόλης. Αύριο, Τετάρτη, η ταινία του Γουόρεν Μπίτι «Bulworth» (1999) -με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη στον ρόλο ενός φιλελεύθερου πολιτικού, ο οποίος, εν όψει της προσχεδιασμένης δολοφονίας του με ηθικό αυτουργό τον ίδιο, αποφασίζει να γίνει απόλυτα ειλικρινής με τους ψηφοφόρους του- θα προβληθεί στην Πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο.

Την Πέμπτη, η κινηματογραφική γιορτή μεταφέρεται στη Βίλα Δρακοπούλου, στα Πατήσια, όπου θα πραγματοποιηθεί η προβολή της μαύρης κωμωδίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Ποιος Σκότωσε τον Χάρι» (1955), η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζακ Τρέβορ Στόρυ. Πρωταγωνιστούν οι Τζον Φορσάιθ και Εντμουντ Γκουέν, συνοδευόμενοι από τη Σίρλεϊ ΜακΛέιν στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Την Τρίτη 25 Αυγούστου σειρά έχει το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «ROM», με φόντο τον κήπο του Νομισματικού Μουσείου και με ταυτόχρονη ερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Υπερβαίνοντας προκαταλήψεις και στερεότυπα, ο Ελληνας κινηματογραφιστής και συγγραφέας γύρισε ένα υποδειγματικό φιλμ τεκμηρίωσης για τους Ρομά, εστιάζοντας τόσο στο παρόν όσο και στην ιστορία τους, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής παράδοσης. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός.

Στις 26 Αυγούστου, το Φεστιβάλ «καταλαμβάνει» για πρώτη φορά το Θέατρο Λυκαβηττού και παρουσιάζει την κλασική, πλέον, υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (1977), με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Φρανσουά Τριφό, Τέρι Γκαρ και Μελίντα Ντίλον. Βραβευμένη με Οσκαρ φωτογραφίας και υποψήφια για άλλα οκτώ χρυσά αγαλματίδια, η ταινία αξιοποίησε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες της εποχής σε μια προσπάθεια να προδιαθέσει τους θεατές θετικά ως προς τους εξωγήινους.

Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη βραβευμένη από τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) «Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων» (1999), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μετά τον θάνατο του αγροφύλακα ενός μικρού χωριού της Χίου, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο τον διορισμό αντικαταστάτη, όμως κανένας από τους απρόθυμους νέους αγροφύλακες δεν καταφέρνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Θα υπάρχει ταυτόχρονη ερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου με το φιλμ του Νίκου Βεργίτση «Ρεβάνς» (1983), που θα προβληθεί στην Πλατεία Κοτζιά με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Τρεις νέοι με κρίση ταυτότητας μπλέκονται σε ένα ερωτικό παιχνίδι στην καλοκαιρινή Αθήνα της δεκαετίας του 1980. Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στα Κρατικά Βραβεία, ενώ συμπεριλήφθηκε στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Εναρξη στις 9 μ.μ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT