Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το βλέμμα στο παρόν

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το βλέμμα στο παρόν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλοι που παραπέμπουν στην πορεία κάθε ανθρώπου, προσηλωμένοι απέναντι στη μεγάλη οθόνη-καθρέφτη της ζωής τους, ενωμένοι, έστω για λίγο, σε κοινές εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, συνθέτουν τη φετινή αφίσα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινά τον 56ο κύκλο του. Οι αφίσες στολίζουν ήδη την πόλη, την έδρα του Φεστιβάλ, Ολύμπιον, και τις αίθουσες του λιμανιού, όπου για ένα δεκαήμερο (6-16 Νοεμβρίου) θα προβληθούν 200 ταινίες από 52 χώρες (118 μεγάλου μήκους και 62 μικρού μήκους) και θα τιμήσουν τον πετυχημένο θεσμό με την παρουσία τους σπουδαίοι του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όπως ο Γάλλος Αρνό Ντεπλεσέν και ο Ρουμάνος Μίρτσεα Ντανελιούκ.

Η Διοίκηση του Φεστιβάλ, παρά τα στενά οικονομικά πλαίσια και χωρίς ΕΣΠΑ, κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό του προϋπολογισμού της διοργάνωσης που ανέρχεται φέτος στα 700.000 ευρώ. Πού βρέθηκαν; «Είναι ένα καλό ερώτημα», όπως σχολίασε χθες στην παρουσίαση του προγράμματος ο διευθυντής του ΦΚΘ Δημήτρης Εϊπίδης, διευκρινίζοντας ότι η απαιτούμενη χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (250.000 ευρώ), το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Media (150.000), από χορηγίες (120.000) και από αναμενόμενα έσοδα (180.000). Στη μελλοντική επιβίωση του φεστιβάλ εντάσσεται και η εκμετάλλευση από το ΦΚΘ καθόλη τη διάρκεια του έτους δύο επιπλέον αιθουσών («Σταύρος Τορνές» και «Τζων Κασσαβέτης» στο λιμάνι), όπου θα προβάλλονται αφιερώματα και ταινίες. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η χρονιά για το φεστιβάλ θα κλείσει με λιγότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ χρέη, από τα 6 εκατομμύρια συνολικά που ήταν το 2010.

Τη δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή ανοίγει η ταινία «Victoria» –ένα μονοπλάνο 144 λεπτών– του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ. Στο Διαγωνιστικό 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους δύο ελληνικές, «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα και «Interruption» του Γιώργου Ζώη) θα διεκδικήσουν τον Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, το ειδικό βραβείο για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής επιτροπή. Πρόεδρός της είναι η Γαλλίδα ανεξάρτητη παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά (σύζυγος του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά) και μέλη ο Ρουμάνος σκηνοθέτης, σεναριογράφος Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου Τζέι Ουάισμπεργκ, η Γαλλίδα παραγωγός Ελίζ Ζαλαντό και ο σεναριογράφος, συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου που έχει συνυπογράψει τα σενάρια βραβευμένων ταινιών («Κυνόδοντας», «Αλπεις», «Chevalier», «Αστακός»).

Το ελληνικό σινεμά φέρνει στο φεστιβάλ 20 ταινίες μεγάλου μήκους (14 σε πρώτη προβολή), 16 ταινίες μικρού μήκους βραβευμένες στο Φεστιβάλ Δράμας και 40 ταινίες κινουμένων σχεδίων, ενώ τιμά τον Νίκο Καβουκίδη προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία «Ενα ταξίδι ζωής 60 χρονών, Νίκος Καβουκίδης 1955-2015». Τα αφιερώματα τιμούν φέτος τον οραματιστή Γάλλο σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν (υπογράφει και την ταινία λήξης «Τα χρυσά μας χρόνια») και τον Ρουμάνο κινηματογραφιστή Μίρτσεα Ντανελιούκ, το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου. Ειδικό αφιέρωμα εστιάζει στο αυστριακό σινεμά, πρεμιέρες με έργα βραβευμένων σκηνοθετών (Αλεξάντρ Σοκούροφ, Τζαφάρ Παναχί), οι «Ματιές στα Βαλκάνια» φέρνουν ένα θεματικό μωσαϊκό από τη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το αγαπημένο τμήμα του κοινού, αγκαλιάζουν και φέτος την αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT