Νέες ταινίες: Από την Αμερική της Χάισμιθ στη Θεσσαλονίκη του Τσιτσάνη

Νέες ταινίες: Από την Αμερική της Χάισμιθ στη Θεσσαλονίκη του Τσιτσάνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O έρωτας, που άλλοτε συνθλίβεται κάτω υπό το βάρος της Ιστορίας κι άλλοτε τσακίζεται στις συμπληγάδες της ηθικής και της υποκρισίας, χρωματίζει τις δύο μεγάλες πρεμιέρες της κινηματογραφικής μας εβδομάδας αύριο το βράδυ. Στο πολυαναμενόμενο «Ουζερί Τσιτσάνης»  ο Μανούσος Μανουσάκης αφηγείται την ερωτική ιστορία μιας Εβραίας και ενός Χριστιανού στη Θεσσαλονίκη των χρόνων της γερμανικής κατοχής. Στο αμερικανικό «Carol»(****) ο Τοντ Χέινς αφηγείται τον δύσκολο έρωτα μεταξύ δύο γυναικών στην Αμερική της δεκαετίας του ’50.

Ας ξεκινήσουμε από τον Χέινς – άξιο συνεχιστή του Ντάγκλας Σερκ, του δημιουργού που απογείωσε το «φτηνό» μελόδραμα στα ουράνια της κινηματογραφικής τέχνης. Στο «Carol», ελεύθερη μεταφορά του «The Price of Salt» (βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1952 με ψευδώνυμο της Πατρίτσια Χάισμιθ, γιατί στις σελίδες του η συγγραφέας αναφερόταν ευθέως στη γυναικεία ομοφυλοφιλία) το μελόδραμα και το φιλμ νουάρ λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, καθορίζοντας το πλαίσιο της ταινίας. Ψυχή της είναι η Κέιτ Μπλάνσετ και η Ρούνι Μάρα, που δίνουν υπόσταση στο σκηνοθετικό στυλ του Χέινς.

Στη Νέα Υόρκη, της πιο ρόδινης εποχής για το αμερικανικό όνειρο, η μεσοαστή Κάρολ ερωτεύεται τη νεαρή Τερέζ, πωλήτρια σε κατάστημα παιχνιδιών. Η Κάρολ ασφυκτιά σε έναν κατεστραμμένο γάμο γιατί δεν θέλει να αποχωριστεί το παιδί της. Η Τερέζ, που αισθάνεται σαν να βρέθηκε σε άγνωστο σταυροδρόμι όταν ο φίλος της της ζητάει να παντρευτούν, ενδίδει στο φλερτ της Κάρολ.

Η φυγή τους από την πόλη, το ταξίδι τους με αυτοκίνητο στην Αμερική που θυμίζει λίγο τις περιπλανήσεις των μπίτνικ, θα διακοπεί επεισοδιακά από έναν ντετέκτιβ που έχει γίνει σκιά τους για λογαριασμό του συζύγου της Κάρολ.

Στο «Ουζερί Τσιτσάνης» ο Μανουσάκης μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Θεσσαλονίκη, 1942-1943, ο Γιώργος, γκαρσόνι στο κέντρο που τραγουδάει ο Τσιτσάνης, ερωτεύεται την Εστρέα, θυγατέρα γνωστής οικογένειας Εβραίων της πόλης. Ο έρωτας, όμως, ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μια Εβραία είναι απαγορευμένος, αλλά και παγιδευμένος στον παραλογισμό της χιτλερικής βαρβαρότητας. Στην ταινία εμφανίζονται ο Αντρέας Κωνσταντίνου, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Χάρης Φραγκούλης, η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Η «Κ» θα προσφέρει στους αναγνώστες της το CD της ταινίας την Κυριακή 13/12. Περιέχει πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη, μια σπάνια εκτέλεση της «Συννεφιασμένης Κυριακής» και τις σημερινές ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη (από τον Καραμουρατίδη) με τις φωνές της Ανατολής Μαργιόλα, της Σοφίας Μέρμηγκα και της Σάσας Παπαλάμπρου.

Προβάλλεται και η ταινία κινουμένων σχεδίων «Μιούν, ο φρουρός του φεγγαριού» των Αλεξάντρ Εμπογιάν και Μπενουά Φιλιπόν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT