Εντομοφαγία και αστέρια Μισελέν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μοριακή κουζίνα μέχρι τα συσσίτια και από τις εκπομπές μαγειρικής που κατακλύζουν τη μικρή οθόνη μέχρι τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για να απολαμβάνουμε μια μπάρα σοκολάτας, το φαγητό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ζωής μας όχι μόνο για να το παρασκευάσουμε και να το καταναλώσουμε, αλλά εσχάτως και για να το βρούμε, όπως θα δούμε στο νέο τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Food vs Food».

«Τα ντοκιμαντέρ για το φαγητό είναι μια “υποενότητα” των ντοκιμαντέρ ιδιαίτερα αγαπητή. Βλέποντας την επιτυχία που έχει αυτό το είδος ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο σκέφτηκα ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη με την τεράστια παράδοση στο φαγητό», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης. Το Culinary Cinema είναι στο «μενού» της Μπερλινάλε και του Σαν Σεμπαστιάν –το οποίο φημίζεται για τη γαστρονομική του σκηνή– εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ από το 2010 το Gohan Film Festival στο Τόκιο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα φιλμ για τον πολιτισμό του φαγητού.

Για φέτος το ΦΝΘ προτείνει εννέα ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν τις φωτεινές και τις σκοτεινές όψεις του φαγητού. Ενδεικτικά, θα δούμε την πορεία προς την κορυφή του σεφ των αστεριών Μισελέν, Ρενέ Ρετζέπι και του εστιατορίου Noma το οποίο διανύει τις τελευταίες του μέρες στη Δανία, στο «Μυρμήγκια σε μια γαρίδα» του Μ. Ντέκερς, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες παιδικής εκμετάλλευσης στις φυτείες κακάο της Αφρικής στο «Φάκελος: Σοκολάτα» της Μ. Φόρερ, την ανάπτυξη μιας φτωχής ισπανικής περιοχής χάρη στο κρασί στο «Πριοράτ» του Ντ. ντε Κάστρο αλλά και τα «Πικρά Σταφύλια – Σκλαβιά στους αμπελώνες» του Τ. Χάινεμαν. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η νέα γαστριμαργική τάση της εντομοφαγίας και η πρωτοβουλία του διάσημου Ιταλού σεφ Μάσιμο Μποτούρα να μαγειρέψει για πρόσφυγες και άστεγους, ενώ θα προβληθούν και τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ: «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» του Λ. Αγέλαστου για την κοινωνική κουζίνα, η «Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά» του Χ. Ματζώνα και η πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι της τροφής – Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα» που θα προβάλλεται στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, 20 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης θα αφιερώσουν ένα πιάτο τους στο φεστιβάλ, που θα βαθμολογείται από το κοινό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT