«Μικροσκοπικό Θέατρο», ένα σπίτι για τον χορό

«Μικροσκοπικό Θέατρο», ένα σπίτι για τον χορό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πρωτότυπος ατμοσφαιρικός χώρος ανοίγει τις πόρτες του για να γίνει ένα «σπίτι» για τον χορό. Αύριο το βράδυ οι προβολείς θα ανάψουν στο «Μικροσκοπικό Θέατρο» που σχεδίασε σε ένα πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα η χορογράφος Αναστασία Λύρα στην πρώτη παράσταση με τίτλο «Τρεις Χοροί κόντρα στο Χρόνο» (23, 24/5) ενώ για δύο βραδιές στις 31/5 και 1/6 θα παρουσιαστεί το έργο «Mar del Tiempo».

Τι είναι λοιπόν το Μικροσκοπικό Θέατρο; «Ενα μικρό αρχαίο θέατρο που προέκυψε από την ανασκαφή που έγινε στο υπόγειο του σπιτιού μου στην Πλάκα και αποκάλυψε τα αρχαία θεμέλιά του, που είναι τμήμα της Ρωμαϊκής αγοράς» λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Αναστασία Λύρα. Η ονομασία του σχετίζεται μεν με το μέγεθός του, αλλά δεν ήταν αυτό ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της. «Είναι περισσότερο η ιδέα πως σε αυτό τον χώρο βάζουμε τα πράγματα “κάτω από το μικροσκόπιο” που κυρίως με εκφράζει. Ο χώρος εγκαινιάστηκε το 2008 στο Φεστιβάλ Αθηνών με το χορευτικό σόλο-εγκατάσταση “Tu Amor Revolucionario” και επανενεργοποιήθηκε πέρυσι με τη συνέχεια του κύκλου Tus Amores (Οι Ερωτές σου)».

Εφήμερη τέχνη

Και οι δύο νέες παραστάσεις ανήκουν σε μια τριλογία με θέμα «την αντιφατική σχέση του χορού με τον χρόνο, ο οποίος ταυτόχρονα γεννάει και καταπίνει τον χορό σαν τον Κρόνο» επισημαίνει η Αναστασία Λύρα. «Ο χορός είναι η κατεξοχήν τέχνη του χρόνου και ως εκ τούτου η πλέον εφήμερη των τεχνών. Η περιστροφική κίνηση, καθώς και το πάντρεμα της κίνησης με τον λόγο, αποτελούν τα δύο βασικά μορφολογικά στοιχεία των παραστάσεων. Στα τρία γυναικεία σόλο της πρώτης παράστασης που διατηρούν με ακρίβεια την ίδια χρονική διάρκεια («Θαλασσογραφία», «Ζήτω η φόρμα: ο Χορός με τις Λέξεις» και «Tu Amor a contrarreloj»/«Ο Ερωτάς σου με αντίπαλο τον Χρόνο») η χορεύτρια αντιμετωπίζει τον χρόνο καταρχήν στοχαστικά, στην συνέχεια προκλητικά και τελικά με αγωνία. Μια ομαδική εισαγωγή, σπουδή στην αργή κίνηση, ανοίγει το πρόγραμμα στην παράσταση «Mar del Tiempo», για να την ακολουθήσει ένας ταυτοχρόνως τρυφερός και αμείλικτος περιστροφικός χορός».

​​Στις παραστάσεις χορεύουν οι Αθηνά Κυρούση, Εύα Παγουλάτου και Αλίκη Κόντζιου-Γούσα. Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα, τηλ. 210 6515870.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT