Σπάρτακος και Ζιζέλ του Γκριγκορόβιτς στο Ηρώδειο

Σπάρτακος και Ζιζέλ του Γκριγκορόβιτς στο Ηρώδειο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται πως η Ελλάδα έχει γίνει η αγαπημένη του διάσημου Ρώσου  χορογράφου Γιούρι Γκριγκορόβιτς και πολύ χαιρόμαστε γι’ αυτό. Η εμφάνιση της ομάδας του Grigorovich Ballet  Theatre  of Russia τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο με τον Σπάρτακο και τη Ζιζέλ (8, 9/9) είναι μια είδηση που συγκινεί τους φίλους του κλασικού χορού, καθώς ο Γκριγκορόβιτς πριν από πολλά χρόνια είχε παρουσιάσει τον Σπάρτακο στο Ηρώδειο τη δεκαετία του ’70, χρυσή εποχή των  Μπολσόι με αστέρια όπως ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και η Κατερίνα Μαξίμοβα.

Ο ίδιος ο Γκριγκορόβιτς, ο οποίος με το τωρινό του σχήμα έχει επισκεφθεί την Αθήνα για τρεις συνεχόμενες χρονιές στο θέατρο Badminton δηλώνει ενθουσιασμένος για την επάνοδό του στο Ηρώδειο με τα ανανεωμένα σε σκηνικά και κοστούμια μπαλέτα του Σπάρτακου και της Ζιζέλ.

Ηταν το 1968 όταν ο Γκριγκορόβιτς είχε γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι που αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για το έργο του Χατσατουριάν (Σπάρτακος) το  οποίο τον είχε συγκινήσει ως σπουδαστή. «Η βάση του Σπάρτακου είναι το κλασικό στοιχείο, εμπλουτισμένο, όμως, με κάποιες σύγχρονες πινελιές. Στη σύγκριση αυτών των δύο μπορείς να διακρίνεις την αντοχή του κλασικού στον χρόνο και την ικανότητά του να είναι εξίσου σύγχρονο» σημειώνει ο Γκριγκορόβιτς. «Η πολιτική αλλάζει, τα καθεστώτα πέφτουν, ο Σπάρτακος, όμως, παραμένει ζωντανός, εκφράζοντας την επιθυμία για ελευθερία, την αγάπη και το μίσος. Για μένα ο Σπάρτακος είναι το σύμβολο των ομαδικών ανθρώπινων αγώνων».

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Σπάρτακος του Αράμ Χατσατουριάν είναι ένα έργο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία. Ο συνθέτης συνέθεσε το 1956 μια επική μουσική εμπνεόμενος καθαρά από τη λαϊκή παράδοση του τόπου του.

​​8, 9/9.  Εισιτήρια από 30 ευρώ  (φοιτητικό 25 ευρώ). Προπώληση: τηλ. 210 6980044.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT