Χορός στη Στέγη για όλα τα γούστα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση δύο αστέρων του σύγχρονου χορού σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές, ένα τετραήμερο αφιερωμένο σε νέους Ελληνες χορογράφους και το πρώτο διεθνές φεστιβάλ χορού που γίνεται στη χώρα μας για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία.

Ολα αυτά θα γίνουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα έως και τα μέσα Μαρτίου θα μετατραπεί σε κέντρο χορού, με χορευτές και χορογράφους απ’ όλο τον κόσμο να ζωντανεύουν τους χώρους της.

Τέσσερις Ελληνες

Το Σάββατο που μας έρχεται (14/2) θα ξεκινήσει το 2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, όπου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους τέσσερις ανερχόμενοι Ελληνες χορογράφοι οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει. Η Γεωργία Βαρδαρού με τη δημιουργία της «Phenomena», που έχει ήδη διακριθεί σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και η Αρτεμις Λαμπίρη με το «Me on top», με θέμα τον ρόλο της εξουσίας και την εξουσία των ρόλων (14, 15/2), ο Κυριάκος Χατζηιωάννου με το έργο «Or who owns the world», που έκανε πρεμιέρα στο Kaserne Basel της Ελβετίας και η Λία Τσολάκη, χορογράφος του Πίτερ Στάιν, με το «aRound» (16, 17/2). Το Σάββατο (14/2) και τη Δευτέρα (16/2) η ιστορικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου θα συντονίσει μια συζήτηση με όλους τους χορογράφους που συμμετέχουν στο φεστιβάλ αμέσως μετά τις παραστάσεις.

Χωρίς όρια

Από τις 26 του μηνός έως και την 1η Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Στέγη το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access, κορύφωση του ομώνυμου ευρωπαϊκού προγράμματος. Η ενδιαφέρουσα ιστορία αυτού του φεστιβάλ, που αποδεικνύει εμπράκτως ότι «ο χορός είναι για όλους», ξεκινάει το 2012, όταν με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο, τέσσερις φορείς (British Council, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Vo’ Arte και Croatian Institute for Movement and Dance) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα Unlimited Access. Βασικοί στόχοι του, η δημιουργία και η προβολή παραστάσεων χορού για ανθρώπους με αναπηρία και η αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισής τους στον χώρο του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη πραγματοποίησε τα δύο τελευταία χρόνια σειρά εργαστηρίων σύγχρονου χορού, στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι με διαφορετικές αναπηρίες, αλλά και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Οι μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν πειραματίστηκαν με την κίνηση και εμπνεύστηκαν τη δική τους παράσταση, που θα ολοκληρώσει το φεστιβάλ Unlimited Access. Ανάμεσα στα έργα που δουλεύτηκαν εδώ στην Αθήνα και τα οποία θα δούμε είναι τα «Ακούς έναν ήχο. Τρέχεις στην άκρη της σκηνής. Σταματάς. Νιώθεις ένα χέρι στον ώμο. Συνεχίζεις…» της Ιριδας Καραγιάν, «Γλυκιά άβυσσος» της Μέντης Μέγα και «Η πτήση» της Μαρίας Κολιοπούλου.

Ακραμ Καν, Ισραέλ Γκαλβάν

Είχαμε ακούσει πολλά για την επικείμενη συνεργασία τους. Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διάσημος Βρετανοϊνδός χορευτής και χορογράφος Ακραμ Καν μιλούσε για τον πολυβραβευμένο ανανεωτή του φλαμένκο Ισραέλ Γκαλβάν και λίγο καιρό αργότερα, σε μια άλλη συνέντευξη αντίστοιχα, πάντοτε για την «Κ», ο δεύτερος μιλούσε για τον πρώτο. Επιτέλους, ήρθε η στιγμή.

«Torobaka» ο τίτλος της συμπαραγωγής τους, που φέρνει κοντά δύο παραδόσεις φαινομενικά διαφορετικές, τον ινδικό χορό κατάκ και το φλαμένκο. Ενα αόρατο νήμα συνδέει τη μακρινή καταγωγή των δύο, με χτυπήματα στο έδαφος, κυκλικές κινήσεις των χεριών, αλλαγές ρυθμών και μουσική που παράγεται εν μέρει από το ίδιο το σώμα του χορευτή. Οι δύο χορογράφοι επιχείρησαν να υπερβούν τα προφανή και δημιούργησαν ένα έργο γεμάτο από την παρόμοια ενέργεια που τους χαρακτηρίζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από τις πρόβες ο Καν και ο Γκαλβάν δούλεψαν με ένα ποίημα εμπνευσμένο από τους Μαορί, όταν αυτομάτως δύο ζώα ιερά στις παραδόσεις τους, ο ταύρος και η αγελάδα, εκφράστηκαν μέσα από την κίνησή τους. Η πρεμιέρα του Torobaka δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και οι κριτικοί μιλούν για μια εκρηκτική παράσταση, ένα σύγχρονο χορό δίχως συμβιβασμούς.

Το Unlimited Access

Σημαντικές οι ξένες συμμετοχές του Διεθνούς Φεστιβάλ Unlimited Access στη Στέγη. Ξεχωρίζουμε: την Αγγλίδα Claire Cunningham, την Iva Nerina Sibila από την Κροατία, χορογράφος της κολεκτίβας Integrated Movement Research Collective, τη βρετανική ομάδα Candoco, την Ana Rita Barata και την ομάδα Companhia Integrada Multidisciplinar από την Πορτογαλία, καθώς και το σχήμα VerTe Dance από την Τσεχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT