NUT και CASSE στη Λυρική

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγγλόφωνοι, για συντομία, αποκαλούν το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» Nut (cracker). Oι γαλλόφωνοι Casse (noisette). Εμείς πώς άραγε; Οπως και να ’ναι, και για τελευταία φορά, εύχομαι μέχρι του χρόνου (;) μια επίσης τελευταία ματιά στην ευφάνταστη και πρωτότυπη παραγωγή του Ρενάτο Τζανέλλα για το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Η Στ. Καμπουράκη, μια κατεξοχήν σουμπρέτα μπαλαρίνα, τα «χρειάστηκε» με το σόλο της α΄ πράξης, αλλά υπήρξε φαινόμενο προς μίμηση στη β΄πράξη. Εξοχη και δραματική. Ο Α. Νέσκοβ, το έχω ξαναγράψει, αποτελεί τον ονειρεμένο d΄anseur noble par excellence. Οπως απαιτεί ο ρόλος. Διαυγής και πεντακάθαρος τεχνικά, αγνός ερωτευμένος ως πρίγκιψ, έλαμψε αυτός που είχε λάμψει ως πανκάκιστος Τυβάλδος στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Τζανέλλα.

Οι Νεράιδες του Βορρά υπήρξαν αμφίρροπες. Ο ρόλος μοιάζει να δημιουργήθηκε για τις ιδιαίτερες σωματικές και τεχνικές ικανότητες της έξοχης Α. Γάσπαρη μάλλον παρά για την, πάντα σωστή και ακριβέστατη, Α. Στεριανού. Πίσω τους το corps de ballet των Χιονονιφάδων άλλοτε είναι άκρως αποτελεσματικό και άλλοτε μοιάζει απροβάριστο. Η Ν. Σιούτα –που πάντα χαίρομαι να βλέπω στη σκηνή την ευαίσθητη ομορφιά της– μου αποκαλύφθηκε in full bloom με την απαιτούμενη, ακριβώς, ευαισθησία και με σταθερή τεχνική. Δεν πιστεύω ότι ο Ι. Σιάτζκο, ψηλός, ευθυτενής, παγερός και άψογος τεχνικά είναι ο κατάλληλος παρτενέρ για τη Νατάσσα. Θα του ταίριαζε η ψηλή, ευθυτενής, ψυχρή Ε. Ανδρεούδη, που από το corps de ballet μεταπήδησε σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Την καλωσορίζω. Λάμπει, μοιάζει να ξεπερνά τα όρια της Σκηνής μας και διερωτώμαι ποιος θα την κάνει … ζάφτι; Το ατύχημα τής α΄ πράξης παραβλέπεται και διαγράφεται. Ελεάνα, καλωσήρθες στην πρώτη σειρά. Σου αξίζει. Κοντά της ο, πάντα σίγουρος και αφοπλιστικά τρωτός, Ν. Ζέκα φάνηκε περισσότερο ένα γλυκό μεσογειακό θερμό αγοράκι παρά ένας ψυχρός βόρειος πρίγκιψ. Ομως, τι ακτινοβολία και αυτός! Οι χοροί του divertissement μοιάζουν να ενθουσιάζουν τους ερμηνευτές τους όπως και το κοινό. Τελικά έχουμε ένα… μάτσο εξαιρετικούς πρώτους χορευτές, ένα… μπουκέτο υπέροχους καρατερίστες κι ένα αμφίβολο σύνολο. Προτείνω: δουλειά! (ΕΛΣ 21/12/14. 03 & 09/01/15)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT