Τι σημαίνει να είσαι νέος χορευτής στην Ελλάδα του 2015

Τι σημαίνει να είσαι νέος χορευτής στην Ελλάδα του 2015

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιβίωση στον χώρο μας, όπως σε όλα τα άλλα επαγγέλματα σήμερα, θεωρώ πως είναι και θέμα καλοτυχίας» λέει η Αρτεμις Λαμπίρη, μια από τις τέσσερις χορογράφους που έχουν την τύχη να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, που ξεκινάει το Σάββατο (14/2) και διαρκεί έως την ερχόμενη Τρίτη (17/2), στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Γεωργία Βαρδαρού, η οποία κάνει την έναρξη του Φεστιβάλ με το έργο της «Phenomena», μας φέρνει έναν διεθνή αέρα καθώς ζει και δημιουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες. Η άποψή της έχει ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να δει τις δύο διαφορετικές πλευρές, πώς είναι να χορεύεις στην Ελλάδα, πώς στο εξωτερικό.

Οι δυσκολίες

«Αντιλαμβάνομαι μέσα από στενούς φίλους του χώρου ότι τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα» λέει η Γεωργία Βαρδαρού, σε συνομιλία της με την «Κ». «Ενας νέος δημιουργός χρειάζεται κάποιο χώρο/στούντιο για να στεγάζεται και οικονομική υποστήριξη για να πραγματοποιεί τη δουλειά του. Στις Βρυξέλλες όπου ζω, τα λεγόμενα residencies είναι το Α και το Ω για την ανακάλυψη νέων χορογράφων. Ετσι κάπως ξεκινάνε όλοι, σ’ έναν επιδοτούμενο χώρο residency και αργότερα προκύπτουν πιθανές συμπαραγωγές και παρουσιάσεις σε θέατρα. Νομίζω ότι τέτοιου είδους χώροι, εκτός από κάποιες μεμονωμένες -αξιοθαύμαστες όμως- εξαιρέσεις, λείπουν από την Ελλάδα. Οι ελλείψεις αυτές, βέβαια, όπως βλέπω και με αφορμή το συγκεκριμένο φεστιβάλ στη Στέγη, δεν σταματούν μερικούς ανήσυχους δημιουργούς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται υποστήριξη ο χορός, επειδή κάποιοι από εμάς εντός η εκτός της χώρας παρουσιάζουμε τις δουλειές μας. Διότι με καλύτερες υποδομές, θα δινόταν η δυνατότητα και σε περισσότερους ανθρώπους, αλλά και σε αυτούς που για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στον χορό». Η Γεωργία Βαρδαρού, αφού αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού, συνέχισε τις σπουδές της στη διάσημη σχολή της Αν Τερέζα ντε Κιρσμέικερ PARTS και, όταν τελείωσε, παρέμεινε στις Βρυξέλλες…

«Ο χορός στην Ελλάδα πιστεύω πως είναι σε μια περίοδο άνθησης όσον αφορά τους καλλιτέχνες που συνεχίζουν, επιμένουν και δημιουργούν παρά τις δύσκολες συνθήκες» μας λέει, από την πλευρά της, η Αρτεμις Λαμπίρη, η οποία αμέσως μετά τη Γεωργία Βαρδαρού παρουσιάζει το «Me on Top», ένα χορογραφικό έργο που, όπως εξηγεί,πραγματεύεται σχέσεις εξουσίας που όλοι μας συναντάμε και έχουμε βιώσει κάποια στιγμή, όντας είτε «από πάνω» είτε «από κάτω». Στις 16 και 17/2, θα δούμε το έργο του Κυριάκου Χατζηιωάννου «Or who owns the world», που έκανε πρεμιέρα στο Kaserne Basel, ένα από τα σημαντικότερα ελεύθερα θέατρα της Ελβετίας, και τη χορογραφία «aROUND» της Λίας Τσολάκη, η οποία έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Πέτερ Στάιν.

​​Λ. Συγγρού 107-109, τηλ. 210 9005800.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT