Μια Σταχτοπούτα που την έλεγαν Γκρέτε

Μια Σταχτοπούτα που την έλεγαν Γκρέτε

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΛΕΤΟ. Μια διαφορετική «Σταχτοπούτα» μέσα από τα μάτια του Ρενάτο Τζανέλα, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής, που αυτές τις μέρες κάνει εντατικές πρόβες για την πρεμιέρα της νέας παραγωγής του. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 24 Απριλίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η Σταχτοπούτα λέγεται Γκρέτε, ζει στη Βιέννη και ερωτεύεται τον Γκούσταφ, τον σχεδιαστή μόδας του πολυκαταστήματος «Οι τέσσερις εποχές»… Η κακιά μητριά της Γκρέτε χορεύεται από άντρα και μαζί με τις δύο άσχημες κόρες της γνωρίζει ένα πιο ευτυχές τέλος από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Ανάμεσα στους χαρακτήρες του έργου κινείται και ο συνθέτης (!) Γιόχαν Στράους ο νεότερος, για τον οποίο λίγοι γνωρίζουν ότι συνέθεσε ένα μπαλέτο, τη «Σταχτοπούτα». Οι εκπλήξεις στη νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Λυρικής είναι πολλές· μεταξύ τους, τα σκηνικά και κοστούμια που αναμένονται με ενθουσιασμό, καθώς τα υπογράφει ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Λακρουά.

Η αρχική παράσταση δημιουργήθηκε το 1999 για το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Βιέννης όταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ήταν ο Ρενάτο Τζανέλα. Αφορμή ήταν η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη, αλλά και η συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το 1919, τελευταία χρονιά που το συγκεκριμένο μπαλέτο παρουσιάστηκε στην Κρατική Οπερα της Βιέννης για την οποία το είχε συνθέσει ο Στράους. Ο Ρενάτο Τζανέλα είχε τότε προτείνει τη δική του ανάγνωση εμπνευσμένη από δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο ήταν ότι εκείνη η παραγωγή συνέπιπτε με τη στροφή ενός αιώνα, ακριβώς όπως και η παγκόσμια πρώτη του μπαλέτου: τότε η υφήλιος διάβαινε το κατώφλι του 20ού αιώνα, ενώ κατά την αναβίωσή του 1999 αυτό του 21ου.

Το δεύτερο στοιχείο που ενέπνευσε τον Τζανέλα ήταν ο κόσμος της μόδας. Η ιδέα του Τζανέλα ήταν να υπάρχει αναφορά στην αρχική παραγωγή. Ετσι, ο Λακρουά, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του, είχε εμπνευστεί για τα σκηνικά του από τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Αντον Μπριόσκι για την πρώτη παραγωγή της Κρατικής Οπερας της Βιέννης.

Στην παράσταση της Λυρικής πρωταγωνιστούν οι Σταυρούλα Καμπουράκη, Μαρία Κουσουνή, Ντανίλο Ζέκα και Βαγγέλης Μπίκος. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3662100. Οι τιμές εισιτηρίων κυμαίνονται από 15 έως 60 ευρώ (φοιτητικό και παιδικό 10 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT