Συνάντηση τεχνών με κέντρο το σώμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα σημείο συνάντησης εκεί όπου οι τέχνες συγκλίνουν με κέντρο το σώμα. Μια σκέψη πάνω στον χορό και στην κοινωνική του οργάνωση». Κάπως έτσι οραματίστηκε το νέο πρότζεκτ «Scale 1:100» της ομάδας του Kunst-Stoff ο χορογράφος Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από πολλά χρόνια παραμονής του στο Σαν Φρανσίσκο.

Στο Σύγχρονο Θέατρο ξεκινούν σήμερα οι δράσεις του Scale 1:100, που στην ουσία αποτελεί μια συνάντηση Ελλήνων χορευτών και χορογράφων σε μια «σωματική» συζήτηση για την τέχνη τους. Η έναρξη θα γίνει μ’ ένα πρωτότυπο δρώμενο στο οποίο θα συμμετέχουν καλλιτέχνες όχι μόνο από τον κόσμο του χορού αλλά και εικαστικοί, μουσικοί και περφόρμερ. Το βράδυ, στον Τεχνοχώρο Fabrica θα ακολουθήσει ένα πάρτι για το άνοιγμα του Scale, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι (Μ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, 10.30 μ.μ.).

Αξίζει να αναφερθούμε στην ομάδα Kunst-Stoff (Γιάννης Αντωνίου-Tomi Paasonen), βραβευμένη με Goldie Award και διακεκριμένη για τις καινοτόμες παραστάσεις της, που χαρακτηρίζονται από τη σύμπραξη διαφορετικών τεχνών. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, η ομάδα παρουσιάστηκε σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ στην Αμερική και στην Ευρώπη. Για όσους θυμούνται, ο Γιάννης Αντωνίου υπήρξε κάποτε σπουδαστής στα «φυτώρια» της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, ένα αγόρι με μεγάλο ταλέντο που αποχαιρέτησε τούς τότε συμμαθητές του, όταν πήγε να σπουδάσει στη Σχολή της Οπερας του Αμβούργου με υποτροφία. Η συνέχεια της πορείας του ήταν λαμπρή, καθώς χόρεψε σε διάφορες όπερες της Γερμανίας, ενώ ύστερα από πρόσκληση του χορογράφου Alonzo King ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου χόρεψε ως σολίστ με την ομάδα Lines Ballet και την Οπερα του Σαν Φρανσίσκο. Το 1998, δημιούργησε την ομάδα Kunst Stoff (kunst=τέχνη, stoff=πράγματα) και το 2010 προχώρησε στην ίδρυση του εικαστικού χώρου τεχνών Kunst Stoff Arts, όπου φιλοξενήθηκαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες.

Αμέσως μετά την εναρκτήρια βραδιά, το Scale συνεχίζει την Παρασκευή, με την παρουσίαση της δουλειάς πέντε χορογράφων, «μια σόλο διαδρομή προσωπικών βιωμάτων και καταστάσεων», όπως λένε οι καλλιτέχνες.

Το Σαββατοκύριακο (18, 19/4), μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Αντωνίου θα χορέψει τη χορογραφία του «Scale made/τώρα» («ένα σώμα μεταμορφώνεται πάνω στη σκηνή μέσα από τον Λόγο»).

Με ενδιαφέρον αναμένεται το χορογραφικό εργαστήρι του Συνδέσμου Χορού (ομάδες Πρόσχημα, Yelp και Lemurius) που θα ξεκινήσει σήμερα και θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Πέμπτη 23/4, με φινάλε μια παράσταση ανοιχτή στο κοινό. Στις 24/4, θα δούμε διάφορες πειραματικές δουλειές όπως το «Indirect Speech» της ομάδας Carnation (μια ερευνητική αναζήτηση γύρω από τη σχέση ήχου και κίνησης) και το ντουέτο των Σταύρου Αποστολάτου και Γιάννη Αντωνίου (Scale/play, «πες μου τι είναι τέχνη, να σου πω ποιος είσαι»).

Οι εκδηλώσεις του «Scale1:100» θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26/4. Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210-34.64.380.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT