Αντίο, κ. Τζανέλλα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε από τη Λυρική Σκηνή μέσω Iντερνετ, στα τέλη της περασμένης σεζόν, ότι ο κ. Ρενάτο Τζανέλλα, διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, δεν ανανεώνει τη σύμβασή του. (Τελικά προσέφερε ένα τρίμηνο, σαν encore, για να ανοιγοκλείσει και αυτή η περίοδος «Κρίσης» με δύο επιτυχίες του: Το «Ταξίδι στην Αιωνιότητα» και τον «Καρυοθραύστη» για τις Γιορτές.) Θα προκηρυχθεί, ανακοινώθηκε επίσης –αν δεν προκηρύχθηκε ήδη– η νέα θέση ακόμη και για άλλον αλλοδαπό υπεύθυνο του Μπαλέτου. Λέτε; Τον αντέχουμε οικονομικά; Καθώς βλέπω στο γενικό πρόγραμμα, έως τον Απρίλιο δεν υπάρχει εκδήλωση χορού, οπότε κάπως φλου μού φαίνονται όλα. Ομως έχουν γνώσιν οι φύλακες.

Ο Ρενάτο Τζανέλλα υπήρξε πραγματικός ανανεωτής του Χορευτικού μας Σώματος. Πολλοί αντέδρασαν στις προχωρημένες, μοντέρνες εκδόσεις των Κλασικών – τι κρίμα που η Τριλογία Τσαϊκόφσκι μάς άφησε μετέωρους χωρίς κάποια «άλλη» άποψη της «Ωραίας Κοιμωμένης». Αλλοι θεατές αντέδρασαν γιατί στα περίφημα «Βαλς» του οι χορευτές δεν φορούσαν φράκο και οι χορεύτριες τουαλέτες empire! Είναι αυτό που λένε ένα κοινό αλλού ξημερωμένο. Και τι θαύματα πραγματοποίησε με τους χορευτές! Εκεί φάνηκε η εξυπνάδα του μετρ και οι γνώσεις του.

Πόσους προώθησε από κορυφαίους, ακόμη και cores de ballet σε πρώτους χορευτές. Με χορο-σοφία στις ικανότητες και δυνατότητές τους. Με έξυπνες διανομές. Με έναν σαφή σύγχρονο τρόπο μετάβασης από το κλασικό στο νέο-κλασικό, στο μοντέρνο με πλαστικότητα, εκφραστικότητα, πρωτοτυπία, πάντα κοντά στα κλασικά πρότυπα ενός Μπαλέτου Οπερας.

Πού να καταγράψω όλα τα εξαίρετα ονόματα που μοιράστηκαν τους ρόλους; Ποιος ήξερε τον Β. Μπίκο, τον Ι. Σιάτζκο ή την Ε. Ανδρεούδη στο εγγύς παρελθόν; Σήμερα, αστέρια λαμπερά. Στις θέσεις τους οι τέως ballerini και ballerine, αρμοστά και αξιοκρατικά. Ακόμα και οι παλαιότεροι (Α. Στεργιανού, Α. Γάσπαρη, Γ. Βαρβαριώτης, Σ. Παπανούσης – αυτός πια… αιώνιος, το απέδειξε πάλι!) πάντα εδώ και υπέροχοι, κοντά στα αγαπημένα ζευγάρια Ε. Ισαακίδου, Μ. Σιούτα, Σ. Καμπουράκη, Μ. Κουσουνή, Ν. Ζέκα, Α. Νέσκωβ, Α. Κορούτη. Να με θυμηθείτε: θα τους λείψει ο κ. Τζανέλλα. Ακόμη και μένα προσωπικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT