Αντ. Φωνιαδάκης, μια επιλογή που συσπειρώνει

Αντ. Φωνιαδάκης, μια επιλογή που συσπειρώνει

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του Αντώνη Φωνιαδάκη ως νέου διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι μία είδηση που στέλνει ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον, ότι η Λυρική υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει σχέδιο και κινείται μεθοδικά μπροστά. Δεύτερον, ότι λειτουργεί η αξιοκρατία και ότι αναγνωρίζεται η προσωπικότητα ενός δημιουργού, ο οποίος καλείται τώρα να συνεισφέρει στο κοινό σύνολο (υπέρ της κοινωνίας).

Η επιλογή αυτή είναι ασφαλώς μία επιλογή που συναντά γενική συναίνεση ως προς την αποδοχή της στον κόσμο της τέχνης. Εξομαλύνει και δεν ερεθίζει. Είναι μία επιλογή που συσπειρώνει.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αντικαθιστά τον Ρενάτο Τζανέλλα (του οποίου η δεύτερη διετής θητεία έληξε στις 31 Ιουλίου 2015) και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου. Η θητεία του θα είναι τριετής. «Εχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του εθνικού μας μπαλέτου», αναφέρει στη δήλωσή του, «κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής “Links”, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια, αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας».

Η επιλογή του Αντώνη Φωνιαδάκη έγινε ανάμεσα σε 36 υποψηφίους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του διευθυντή του Μπαλέτου. Από τους 36, οι 32 ήταν ξένοι. Σύμφωνα με τον νόμο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ έχει την ευθύνη της απόφασης του διορισμού του διευθυντή του Μπαλέτου, έπειτα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες και συμβούλους του στην ομάδα της διεύθυνσης. «Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλον τον κόσμο», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μύρων Μιχαηλίδης, «μας γεμίζει αισιοδοξία για τη νέα εποχή του Μπαλέτου μας, ενόψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Η μεταστέγαση της Λυρικής αναμένεται σε περίπου έναν χρόνο από τώρα (προς την άνοιξη του 2017) και η νέα πορεία του Μπαλέτου συνδέεται άμεσα με αυτήν την εξέλιξη και τις απαιτήσεις (σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πτυχή) που προκύπτουν. Η αλλαγή στέγης δεν είναι απλώς γεωγραφική, αισθητική ή τεχνική. Είναι μία αλλαγή που προϋποθέτει άλλο ήθος εργασίας. Και που απαιτεί «άλλο προϊόν» σε απευθείας συνομιλία με τις διεθνείς σκηνές.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης είναι ένας σύνθετος δημιουργός με σύνθετες, διεθνείς, εμπειρίες. Ο ίδιος σημειώνει στη δήλωσή του πως αναλαμβάνει σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία «η ΕΛΣ ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της με τη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. (…) Η ανοδική πορεία της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση του κοινού της, οι διεθνείς συνεργασίες της αποτελούν πρόκληση για τη δική μου θητεία ως διευθυντή του Μπαλέτου».

Γεννημένος στην Ιεράπετρα, ο Αντώνης Φωνιαδάκης φοίτησε στην ΚΣΟΤ και πριν από την αποφοίτησή του έλαβε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να συνεχίσει τις σπουδές του στη σχολή Ρούντρα-Μορίς Μπεζάρ στη Λωζάννη έως το 1994. Τα τελευταία 20 χρόνια ανέπτυξε συνεργασίες με διάσημα μπαλέτα και όπερες, και το 2003 ίδρυσε τη δική του ομάδα χορού «Αpotosoma» στη Λυών. Το 2012 έλαβε το βραβείο «Danza and Danza» ως καλύτερος χορογράφος στην Ιταλία για τη χορογραφία «Οι γάμοι» στο Maggio Danza.

Το Μπαλέτο της Λυρικής θα συνεχίσει να υπηρετεί τον σκοπό του στο πλαίσιο της λογικής του εθνικού οργανισμού. Θα υπηρετεί, δηλαδή, επιλογές από το κλασικό και νεοκλασικό ρεπερτόριο καθώς και παραγωγές σύγχρονου χορού, ούτως ώστε να προσεγγίζει το ζητούμενο που –στην περίπτωση της Λυρικής– είναι διεύρυνση του κοινού, επιλογές από το ρεπερτόριο-κορμό και άνοιγμα στην καινοτομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT