Ενα εικοσιτετράωρο με τον συνθέτη Τάσο Μελετόπουλο

Ενα εικοσιτετράωρο με τον συνθέτη Τάσο Μελετόπουλο

«Συνήθως όταν έχω έτοιμη τη μελωδία αρχίζω και φαντάζομαι με τι εικόνα θα ταίριαζε. Ετσι αργά και με μεγάλη επιμονή έρχεται η ιστορία που θέλω να αφηγηθεί το τραγούδι»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

05.30 – 06.00

Συνήθως με ξυπνάει όνειρο. Πάω στο γραφείο μου που έχω και το ηλεκτρικό πιάνο. Γράφω τα «κλειδιά» του ονείρου ώστε να μείνει ζωντανό. Αν δεν το αποτυπώσω αμέσως, 90% δεν θα το συγκρατήσει η μνήμη και θα εξαφανιστεί.

07.15

Σηκώνομαι, πηγαίνω στο υπνοδωμάτιο του Φίλιππου, του γιου μου, ανοίγω τα παραθυρόφυλλα να ξυπνήσει, να ετοιμαστεί να πάει σχολείο. Ξαναγυρίζω στο δωμάτιό μου και ανοίγω δίχως θόρυβο τα παραθυρόφυλλα ίσα να μπαίνει το φως της μέρας και ξαπλώνω για λίγο ακόμα με τη γυναίκα μου.

09.00

Κάνω ντους, ετοιμάζω καφέ και με ένα πιάτο ανά χείρας που έχει μία φρυγανιά με τυρί, κλείνομαι στο γραφείο μου. Καταγράφω το όνειρο στο ημερολόγιό μου που ονομάζω Ονειρολόγιο. Αφού το γράψω προσπαθώ να ερμηνεύσω τι θέλει να μου υπενθυμίσει το ασυνείδητο. Μετά σερφάρω στα ηλεκτρονικά site και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Αφού ενημερωθώ ανοίγω το Ωρολόγιο. Διαβάζω το απολυτίκιο του κάθε Αγίου που γιορτάζει και κάνω την προσευχή μου. Παρακαλώ, ευχαριστώ και συνομιλώ με τον εαυτό μου για ό,τι με απασχολεί, με βαραίνει, με χαροποιεί και για τους φόβους που με τυραννούν. Η διαδικασία αυτή μου ενδυναμώνει την ελπίδα πως όλα θα πάνε από το καλό στο καλύτερο, παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες που ξεπετάγονται από το πουθενά δίχως να τις περιμένω.

10.00

Κάνω διάφορες διαδικαστικές δουλειές, πληρωμές και αν έχουμε ανάγκη από τρόφιμα ή είδη καθαρισμού πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και ψωνίζω.

11.30

Βρίσκομαι στο στούντιο του Χρήστου Αλεξάκη όπου δουλεύουμε καινούργια τραγούδια. Πριν από μερικούς μήνες τελειώσαμε τέσσερα αγγλικά τραγούδια με τον Αρη Δαβαράκη και τη Νεφέλη Φασούλη. Εξαιρετική φωνή. Το πρώτο single «Totally confused» ήδη κυκλοφορεί. Οι ώρες στο στούντιο περνούν γρήγορα. Οταν κάνω κάτι που μου αρέσει δεν με κουράζει καθόλου, όση ώρα κι αν με απασχολήσει.

14.00 – 14.30

Γυρίζω σπίτι. Βλέπω τα νέα στην τηλεόραση περιμένοντας τον γιο μου να επιστρέψει από το σχολείο για να φάμε παρέα. Ωραία στιγμή. Πολύτιμη. Ανεκτίμητη. Μέχρι πέρυσι τρώγαμε μαζί και με τον μεγάλο μου γιο, τον Αλέξανδρο, που σπουδάζει φέτος στο εξωτερικό με υποτροφία. Η γυναίκα μου γυρίζει αργότερα από τη δουλειά της.

«Συνήθως όταν έχω έτοιμη τη μελωδία αρχίζω και φαντάζομαι με τι εικόνα θα ταίριαζε. Ετσι αργά και με μεγάλη επιμονή έρχεται η ιστορία που θέλω να αφηγηθεί το τραγούδι».

16.00

Σιέστα τουλάχιστον για μία ώρα. Αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μου.

17.30

Φτιάχνω καφέ και περιορίζομαι στο γραφείο όπου είτε ζωγραφίζω είτε ακούω παλιά τραγούδια μου και τα διορθώνω, είτε φτιάχνω καινούργια. Συνήθως όταν έχω έτοιμη τη μελωδία αρχίζω και φαντάζομαι με τι εικόνα θα ταίριαζε. Ετσι αργά και με μεγάλη επιμονή έρχεται η ιστορία που θέλω να αφηγηθεί το τραγούδι. Μπαίνουν λέξεις, σχηματίζονται έννοιες. Δημιουργείται η ιστορία που φαντάστηκα και θέλω να πω. Η διαδικασία αυτή κρατάει αρκετές ώρες καμιά φορά και μέρες. Οταν δεν βγαίνουν μελωδίες, ζωγραφίζω. Δεν είμαι ζωγράφος. Λατρεύω τα έργα ζωγραφικής και ζηλεύω αφάνταστα τους ζωγράφους που μπορούν και σχεδιάζουν με ευκολία ό,τι επιθυμούν. Θυμάμαι μια μέρα στο Meru, εκεί όπου βρισκόταν το σπίτι και ατελιέ του Γιάννη Τσαρούχη, στη Γαλλία. Καθόμασταν στο μικρό στρογγυλό τραπεζάκι και τρώγαμε λαχανόσουπα. Κάποια στιγμή με ένα μολύβι άρχισα να σχεδιάζω σε ένα μικρό χαρτάκι ό,τι μου κατέβαινε. Το βλέπει και με ρωτάει. Μυρμηγκάκια κάνεις; Τόσο καλά! Μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν μπορούσα να τραβήξω ούτε μια ευθεία γραμμή. Δεν ξέρω πώς αλλά τώρα μπορώ και ζωγραφίζω και αυτό με ευχαριστεί πολύ.

20.00 – 22.00

Παρακολουθώ ένα εργαστήριο ερμηνείας ονείρων. Διαβάζουμε τα όνειρά μας και η δρ Μαριλένα Πρωίμου, ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην ομαδική ανάλυση, μας βοηθάει να τα αποκρυπτογραφήσουμε. Το βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρον. Το ασυνείδητο μιλάει σε όλους μας ακατάπαυστα στη διάρκεια του ύπνου. Ο κρυφός και λαμπερός μας εαυτός.

22.00

Συνήθως τρώω κάτι ελαφρύ – σαλάτα ή κανένα αυγό τηγανητό, και παρακολουθώ τα νέα στην τηλεόραση. Δίπλα μου η Τόκιο το σκυλάκι μας. Μιλώ με φίλους και στέλνω μηνύματα με το κινητό. Καμιά φορά κλείνω την τηλεόραση και πηγαίνω στο γραφείο. Ανοίγω τον υπολογιστή και ακούω τι έγραψα πριν από λίγες ώρες. Διορθώνω, διορθώνω προσπαθώντας να βελτιώσω το συναίσθημά μου στο τραγούδι.

23.30

Πλένω δόντια. Κουκουλώνομαι. Η γυναίκα μου είναι ήδη μισοκοιμισμένη. Βουτάω στο Netflix και αφήνομαι.

00.30

Εχω κοιμηθεί.

Ο συνθέτης Τάσος Μελετόπουλος κυκλοφόρησε πρόσφατα το βαλς «Totally Confused» σε ερμηνεία της Νεφέλης Φασούλη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT