«Ιδομενέας» του Μότσαρτ στο θέατρο Ολύμπια

«Ιδομενέας» του Μότσαρτ στο θέατρο Ολύμπια

Ενα από τα μεγαλύτερα οπερατικά αριστουργήματα όλων των εποχών, ο «Ιδομενέας» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ανεβαίνει από τον Δήμο Αθηναίων για τέσσερις παραστάσεις στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα οπερατικά αριστουργήματα όλων των εποχών, ο «Ιδομενέας» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ανεβαίνει από τον Δήμο Αθηναίων για τέσσερις παραστάσεις στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Η όπερα είναι μια καινούργια παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία Γιώργου Πέτρου, ενός από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Ελληνες καλλιτέχνες. Στην παράσταση συμμετέχει ένα εξαιρετικό καστ, ο τενόρος Κρίστιαν Ανταμ στον ομώνυμο ρόλο και οι σπουδαίοι Ελληνες λυρικοί τραγουδιστές Μαίρη-Ελεν Νέζη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μυρτώ Παπαθανασίου και Βασίλης Καβάγιας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ερωτας, πάθος, ζήλια, πατρικές σχέσεις και διλήμματα, σχέσεις των ανθρώπων με το θείο περνούν μέσα από την αρχετυπική ιστορία του βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα.

«Η καινοτόμος σκέψη του Μότσαρτ εκδηλώνεται εδώ με μια τόλμη, με μια φρεσκάδα και μια άνευ προηγουμένου φρενίτιδα. Η ορχήστρα κυριαρχεί, όπως ένας αυθύπαρκτος χαρακτήρας, προμηνύοντας τον Βάγκνερ. Η χορωδία, ερχόμενη σε πρώτο πλάνο οκτώ φορές, ενσαρκώνει τον λαό με μια μεγαλειώδη τραγικότητα που παραπέμπει στο Ρέκβιεμ», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ολιβιέ Ντεκότ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πέτρου: «Δέχτηκα αμέσως την πρόταση του κ. Ντεκότ να διευθύνω αλλά και να σκηνοθετήσω το έργο. Η σκηνοθεσία σε συνδυασμό με τη διεύθυνση ορχήστρας είναι κάτι που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μου και μου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζω την ερμηνευτική μου γραμμή στη μουσική με μια αντίστοιχη δραματουργία και εικαστική προσέγγιση. Ο δικός μας “Ιδομενέας” τοποθετείται στο μέλλον, σε μια δυστοπική μεταπολεμική συγκυρία, όπου τα ερείπια και τα απομεινάρια του παρελθόντος αποτελούν τον κόσμο μέσα στον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν τελικά νικητές και ηττημένοι. Μέσα σε όλα αυτά, η παρουσία του υπερφυσικού στοιχείου, με την έννοια του “θείου” είναι ιδιαίτερα έντονη και επιδρά δυναμικά στις ζωές των ανθρώπων. Με τον Πάρι Μέξη (σκηνογραφία), τη Γιωργίνα Γερμανού (κοστούμια) και τη Στέλλα Κάλτσου (φωτισμοί), δημιουργήσαμε έναν κόσμο που κοιτάζει τόσο πίσω στον 18ο αι. του Μότσαρτ, όσο και σε ένα μακρινό μέλλον έπειτα από μια μεγάλη πολεμική καταστροφή. Είναι ένας κόσμος φανταστικός, αλλά απολύτως ταιριαστός με τα αρχετυπικά θέματα που θίγει το έργο».

26, 28, 30 Μαρτίου και 1 Απριλίου στις 20.00.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT