Μπορεί να γίνει η παραγωγή βινυλίου πιο βιώσιμη;

Μπορεί να γίνει η παραγωγή βινυλίου πιο βιώσιμη;

Παντως, μια ολλανδική εταιρεία προσπαθεί να φτιάξει βινύλιο…χωρίς βινύλιο προκειμένου να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον και να δώσει τέλος στις αναμονές των παραδόσεων των δίσκων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί είναι οι τρόποι με τους οποίους η πανδημία επηρέασε την μουσική βιομηχανία, κι ένας από αυτούς ήταν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δίσκων βινυλίων, με πολλούς φαν να περιμένουν μέχρι και έναν χρόνο για να παραλάβουν τους δίσκους τους.

Μιλώντας για βινύλιο, υπάρχουν εκείνοι οι ακροατές οι οποίοι θα δηλώνουν πάντα ταγμένοι σε αυτό το φορμάτ, μιας και αγαπούν τον πιο βαθύ και αναλογικό ήχο που προσφέρουν οι 33 ⅓ στροφές του δίσκου στο πικάπ. 

Μπορεί, βέβαια, το βινύλιο να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία ακρόασης, δεν μπορούμε, όμως, να υποστηρίξουμε και το ίδιο για τον αντίκτυπο που έχει η παραγωγή του στο περιβάλλον. 

H Green Vinyl Records, όμως, με έδρα το Αϊντχόφεν, ευελπιστεί να προσφέρει μια πιο βιώσιμη λύση στην παραγωγή βινυλίου, που θα μπορεί συγχρόνως να μειώσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δίσκων. 

Ο Χαρμ Τούνισε και ιδιοκτήτης της Green Vinyl τα τελευταία 7 χρόνια έχει αφοσιωθεί μαζί με την ομάδα του στο να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παραγωγή του βινυλίου, χρησιμοποιώντας μηχανές παραγωγές που χρησιμοποιούν ως και 90% λιγότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεται η τυπική παραγωγή βινυλίου. 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι μηχανές του εργοστασίου της εταιρείας μπορούν να παράγουν ως και 40% περισσότερο προϊόν από τις παραδοσιακές μηχανές. Έτσι, στην Green Vinyl το «κόψιμο» του βινυλίου μπορεί να είναι συγχρόνως πιο γρήγορο αλλά και πιο βιώσιμο για το περιβάλλον. 

Επιπλέον, η ολλανδική εταιρεία αντί για πολυβινυλοχλωρίδιο, το υλικό δηλαδή που έδωσε το όνομά του στο βινύλιο και αποτελεί ένα από τα πιο καταστροφικά πλαστικά για τον πλανήτη, χρησιμοποιεί τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα είδος πλαστικού που είναι πιο ανθεκτικό αλλά και πιο εύκολο να ανακυκλωθεί. 

Το να βρεθεί φιλικότερο προς το περιβάλλον υλικό αντικατάστασης του πολυβινυλοχλωριδίου για την παραγωγή δίσκων που θα προσφέρει, όμως, τον ίδιο πλούσιο ήχο, ήταν πάντα το ζητούμενο και η Green Vinyl κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Το να παράγονται, όμως, δίσκοι βινυλίου με αυτή την βιώσιμη μέθοδο σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος. Αυτό υπογραμμίζει και ο Τομ Βερμιούλεν, που βρίσκεται πίσω από την Record Industry στο Άμστερνταμ, η οποία κόβει περίπου 50.000 βινύλια την ημέρα για δισκογραφικές εταιρείες όπως η Sony, η Universal και η Warner, και ο οποίος είχε αναμιχθεί στο πρότζεκτ του Green Vinyl όταν αυτό πρωτοξεκινούσε. 

Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα μοιάζουν ενθαρρυντικά για το «βιώσιμο βινύλιο»: ο νέος δίσκος του Τομ Οντέλ θα κοπεί στην Green Vinyl, ενώ, ο Χαρμ Τούνισε έχει ήδη δεχτεί την πρώτη του παραγγελία από την Warner. 

Με πληροφορίες από τo BBC.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT